23:05

Prelomna žetev, ki bo ugodna za obe strani. Bomo znali iz nje iztržiti kaj več?

09:02

Ob skrbi za rodovitna tla tudi lepi pridelki

14:17

Selanska rotunda v besedi

15:13

Zgorelo nekaj hektarjev pšenice med Bogojino in Filovci pri Moravskih Toplicah

13:21

Prosena čokoladna kaša s poletno čežano

ČEBELARSTVO

Na podeželje vabijo z lokalno kulinariko

9.07.2019

preberi več

Čebele vse bolj ogrožene in brez pomoči človeka niso sposobne preživeti

21.05.2019

preberi več

Umrl je dr. Alojz Slavič

17.05.2019

preberi več

Čebelarska zveza SSD letos praznuje 50 let

11.04.2019

preberi več

Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba

13.03.2019

preberi več

Vzreja matic na plemenilni postaji Podskalica

Čebelarsko društvo Sevnica je organiziralo predavanje dr. Petra Kozmusa z naslovom Vzreja matic na plemenilni postaji Podskalica v povezavi z ohranjanjem kranjske čebele. Slovenija je izvorna dežela kranjske čebele, zaradi njenih dobrih morfoloških in etoloških lastnosti pa je ta prisotna tudi drugod po svetu, k čemer so najbolj prispevali trgovci s čebelami v preteklosti. Zaradi prisotnosti drugih podvrst medonosne čebele drugod po svetu zelo težko oz. ne morejo ohranjati čiste populacije kranjske čebele, zato se obračajo na slovenske vzrejevalce, pri katerih kupujejo matice. Reja ni le darilo Kot pravi Miha Metelko, predsednik čebelarskega društva Sevnica, ima reja čebel na sevniškem območju dolgo tradicijo. "Slovenski čebelarji posedujemo zelo veliko in dragoceno dediščino, kranjsko čebelo. Reja kranjske čebele ni le darilo brez naložene odgovornosti, saj skrbimo za pester genetski material te podvrste medonosne čebele. Ambicija čebelarskega društva Sevnica in več večjih, tudi profesionalnih čebelarjev je, da s koordiniranim delom na zaokroženem področju vzrejamo najboljše lokalne matice." Več o tem si preberite v 10. številki Kmečkega glasa.

Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi čakalo samo še okrog 250 kmetijskih gospodarstev

Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in izplačila za ukrepe skupne kmetijske politike (neposredna plačila in plačila v okviru programa razvoja podeželja), odločb ni dobilo samo za 0,4 % vseh upravičencev (od skupno izdanih 56.500 zahtevkov ali 99,6 % vseh, mora Agencija – tako so nam zatrdili, izdati odločbe le še za okrog 250 zahtevkov).  Dodajajo, da pri tem ni prihajalo do nobenih posebnih zamikov. Doslej odločbe kmetijska gospodarstva v večini niso prijela zaradi specifičnih razlogov, zaradi katerih jim izdaja odločbe še ni mogoča (smrt nosilca kmetijskega gospodarstva, neurejen transakcijski račun, nezaključeni postopki dedovanja,…). »Odločbe v teh primerih Agencija izdaja sproti oz. takoj, ko so odpravljeni posamezni specifični razlogi, ki onemogočajo izdajo odločbe.«   Več v Kmečkem glasu.

Po državnem ocenjevanju: Jemo vse boljše pekovske izdelke

Potrditev, da kruh ne naredi mora, temveč roka, so tudi rezultati nedavnega tradicionalnega ocenjevanje kruhov, peciva, keksov, testenin in slaščic, ki je letos že 19. letno potekalo pod okriljem Gospodarske zbornice Slovenije delujoče Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (ZKŽP) oziroma njena Sekcija za pekarstvo. Med 178 ocenjenimi izdelki jih je  bilo namreč z odlično kakovostjo potrjenih kar 156. Na četrtkovi podelitvi so zlata priznanja podelili  92 vrstam kruhov, 25 pekovskega peciva, 21 finega pekovskega peciva, 10 testenin, šestim vrstam slaščic in dvema vrstama piškotov. 5-članska komisija, ki jo je tudi letos vodil dr. Tomaž Požrl (Biotehniška fakulteta Ljubljana, Oddelek za živilstvo), je tradicionalno ocenjevala zunanji videz izdelkov, lastnosti skorje in sredi­ce ter vonj in okus.   Med najuspešnejšimi na letošnjem ocenjevanju so bili zopet v Žitu Ljubljana, ki so z matično in štirimi proizvodnimi centri oz. pekarnami osvojili kar 39 zlatih odličij (lani 34), družba Don Don oz. Pekarna Grosuplje je osvojila 36 zlatih (lani 28), ajdovski Mlinotest 24 (lani 18), Pekarna Pečjak iz Škofljice in Hlebček iz Pragerskega po 11, Pekarna Špar Ljubljana 10, Industrijska pekarna Mercator 6, Pekarna Blatnik iz kraja Videm Dobrepolja 5 zlatih priznanj,  in tako naprej. Z zlatimi odličji so bili nagrajeni še  Pekarna Geršak iz Celja, Pekarna Ptuj, družbe Soel iz Velenja, Mlinopek iz Murske Sobote, Mlinarjev sin Lidija Rotar s.p., Izlake in slaščičarna Conditus iz Bleda.  Po že uveljavljeni praksi bodo odlični pekovski izdelki tudi letos razstavljeni na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni (od 24. do 29. avgusta), v pokušino pa bodo na voljo na Festivalu odličnih pekovskih izdelkov 25. maja Ljubljani na Pogačarjevem trgu.

Skupna novembrska vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni nižja skoraj za četrtino

Vrednost v novembru 2018 odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila po podatkih državne statistike za skoraj 7 % nižja kot v oktobru 2018 in kar za skoraj 24 % nižja kot v novembru 2017. Poleg nižjih povprečnih cen so na to v treh skupinah – poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter živinoreja, vplivali tudi manjši količinski odkupi. V skupini poljedelstvo negativnih odstopanj ni bilo. Nasprotno: letošnja novembrska vrednost je namreč bila za skoraj 9 % višja od v enakem obdobju lani. V veliki meri tudi na  račun večjih količin. Vrednost odkupljenih žit pa je bila za 19 % nižja kot v novembru 2017 (deloma zaradi manjše količine odkupljene pšenice, deloma zaradi nižje povprečne cene koruze v zrnju). Najbolj pa je na negativni trend vplivala vrednost odkupljenega grozdja za predelavo (skupina sadjarstvo in vinogradništvo), ki je bila letos v primerjavi  z lani nižja za 18 %. »Nižja je bila predvsem zaradi nižje vrednosti odkupljenega grozdja za predelavo (ta pa je bila nižja deloma zaradi manjše količine, deloma zaradi nižje povprečne cene odkupljenega grozdja),« sporočajo iz Statističnega urada Republike Slovenije.  Vrednost odkupljenega sadja iz te skupine je bila zaradi večje količine odkupljenega sadja (predvsem jabolk) občutno višja kot v novembru prejšnjega leta, nižja pa je bila vrednost odkupljenih alkoholnih pijač in sadik. Več kot 6-odstotno znižanje na medletni ravni beležijo tudi v skupini živinoreja: za 7 % je bila nižja vrednost pri odkupu mleka in za 12 % pri odkupu živine.

Čebelarstvo

Jul 09, 2019
Na podeželje vabijo z lokalno kulinariko
Triprsti polotok Halkidiki ob Egejskem morju, v grški osrednji Makedoniji, je že od sredine 60-tih let ...
(0)
May 21, 2019
Čebele vse bolj ogrožene in brez pomoči ...
V ponedeljek, 20. maja, smo obeležili svetovni dan čebel, namenjen osveščanju o pomenu čebel in ostalih ...
(0)
May 17, 2019
Umrl je dr. Alojz Slavič
 Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil ...
(0)
Apr 11, 2019
Čebelarska zveza SSD letos praznuje 50 let
Čebelarska zveza Spodnje Savinjske doline (ČZ SSD) letos praznuje 50-letnico delovanja. Hkrati s tem jubilejem pa ...
(0)
Mar 13, 2019
Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna ...
Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v ...
(0)
Mar 05, 2019
Vzreja matic na plemenilni postaji Podskalica
Čebelarsko društvo Sevnica je organiziralo predavanje dr. Petra Kozmusa z naslovom Vzreja matic na plemenilni ...
(0)
Feb 13, 2019
Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi ...
Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in ...
(2)
Jan 28, 2019
Po državnem ocenjevanju: Jemo vse boljše ...
Potrditev, da kruh ne naredi mora, temveč roka, so tudi rezultati nedavnega tradicionalnega ocenjevanje kruhov, peciva, ...
(1)
Jan 19, 2019
Skupna novembrska vrednost odkupa kmetijskih ...
Vrednost v novembru 2018 odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila po podatkih državne statistike za skoraj 7 % nižja ...
(0)
Jan 18, 2019
Letos na sejmišču Pomurskega sejma trije sejmi
Minulo leto si je šest sejmov  s skupaj 2.330 razstavljavci iz 32 držav v štirih terminih na ...
(0)
Jan 14, 2019
Vlada zavrnila pobudo trgovcev o ustavni presoji ...
S prvim delovnim dnem letošnjega leta so začela veljati določila novele zakona o kmetijstvu, ki se ...
(0)
Dec 09, 2018
Božična Prlekija
 Trije organizatorji, ki so že pred nekaj leti združili moči in se med seboj v smislu obogatitve praznične ...
(0)