09:27

Dan tehnike 2018

14:23

Zelenjavna pogača z zajdo

11:53

Bolje preprečiti, kot škropiti

11:42

Žetev se je prevesila v zaključno fazo, Mlinopek pa število kakovostnih parametrov s pet razširil še za dva nova

07:51

Tekmovanje v oranju

EKO KMETIJSTVO

Nove sorte štirih poljščin za ekološko pridelavo

3.07.2018

preberi več

LUŠT(na) zgodba o uspehu

20.06.2018

preberi več

Apel čebelarjev

7.06.2018

preberi več

Ekološkega grozdja ni mogoče dokupiti

31.05.2018

preberi več

V slovenskih klavnicah večji zakol

30.05.2018

preberi več

ZAČENJA SE PETI ZELIŠČNI FESTIVAL

Peti zeliščni festival, ki bo potekal na Zeliščno-etnološko domačiji Belajevi v Kačičah Paredu (občina Divača), bo vse do novembra postregel s številnimi delavnicami, predavanji, kulinaričnimi večeri in strokovnimi ekskurzijami. Pričenja se v četrtek, 31. maja, ob 19.uri s predavanjem arhitekta Stojana Lipolta iz Divače z naslovom »Konstante matičnega Krasa«. Gost bo sklenil cikel 30.predavanj v okviru avtorskega projekta »Divača – mesto nad Reko«. Prej (med 17.30 in 19. uro) bo Andrejka Cerkvenik v brezplačni svetovalnici nudila koristne informacije o vzgoji avtohtonih kraških zelišč in si ogledali zeliščni vrt z bogato zbirko zdravilnih rastlin, začimbnic in divje rastočih užitnih rastlin. Zaradi prostorskih omejitev so obvezne predhodne prijave na e-pošto: rezervacije@belajevi.si. Na obe prireditvi je vstop prost. Društvo kmetic sežanske regije organizira na Belajevi domačiji 26.junija ob 16. uri delavnico Tehnologija pridelave in predelave kraških začimbnic pod vodstvom lastnice Belajeve domačije Andrejke Cerkvenik.

Lubenice iz Koroške

Ekološka kmetija Ržen, iz Selovca nad Šentjanžem pri Dravogradu, je le slabe tri kilometre oddaljena od Dravograda in le dober kilometer od ravninskega dela vasi, toda ko prevoziš do do njih ozko gozdno cesto, po kateri so morali pripeljati ves material za gradnjo njihovega novega lepega doma začneš spoštovati njihovo odločitev, da so se semkaj preselili iz središča Slovenj Gradca. Še bolj pogumna je  njihovo odločitev, da bodo pridelovali ekološko zelenjavo, postavili rastlinjake in  večino pridelkov prodali na tržnicah v  Ljubljani in Mariboru. Več o Ledinekovih oz. Rženovih v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Povezovanje ponudnikov ob Barjanki

Območje Krajinskega parka Ljubljansko barje predstavlja zaradi krajinske pestrosti ter kulturne in naravne dediščine in bližine Ljubljane idealno območje za razvoj trajnostnega turizma in privabljanje tujih gostov in povezovanje njim namenjene ponudbe. V želji po celostni predstavitvi lepot, biotske pestrosti in naravovarstvenega pomena tega območja, so zato združili moči Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, vseh sedem barjanskih občin: Ljubljana, Log – Dragomer, Borovnica, Brezovica, Škofljica, Vrhnika in Ig. ter v sodelovanju s Kolesarskim društvom Rog, družba BTC in Turizem Ljubljana odločili, da bo v bodoče to območje lahko odkrivati tudi na kolesu. Rekreativnim kolesarjem je tako od letos namenjena 83 kilometrov dolga športno rekreacijska kolesarska proga Barjanka, ta projekt pa so vsi zgoraj omenjeni predstavili javnosti konec že aprila. Ena izmed njenih posebnosti je , da poteka kar polovica trase o makadamskih poteh, vključena pa je tudi v skupino kolesarskih tras maratona Franja, ki bo potekal čez Barjanko 9. junija, na ta način pa želijo pritegniti v ta prostor tudi tuje kolesarje in  predstaviti lokalno kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino, ki odpira prostor razvoja vsem lokalnim gostinskim in turističnim ponudnikom, prvi ponudniki so se ob tej priložnosti predstavili tudi novinarjem. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Gruzijska tradicija za sodobne pivce

 Festival oranžnih vin oziroma belih vin s podaljšano maceracijo se je letos v Izoli 27. aprila odvijal že sedmič in se s to letnico uspešnega delovanja utrdil kot dogodek alternativnih vinarjev za ljubitelje alternativnih vin. V Manziolijevi palači in (sicer zaprti) cerkvi sv. Marije sredi Izole se jih je predstavilo 64 s 170 vini iz vrst »naravi prijaznih« trajnostno, ekološko in biodinamičnih pridelovalcev s certifikatom in brez njega. Regionalno so bila zastopana vina iz avstrijske Štajerske in Gradiščanske, hrvaške Istre, italijanska od Kampanije, Piemonta, Emilije- Romagne, Toskane, Furlanije do Collia, iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, letos prvič tudi iz Srbije, in vse do daljne Gruzije. Sam dogodek, ki privabi prvi petek pred prvomajskimi prazniki na obalo veliko ljubiteljev in poznavalcev tradicionalno pridelanih vin iz osrednje Slovenije, pa tudi vse več tujcev, se je začel z uvodno delavnico enega najbolj znanih gruzijskih vinarjev Giorgija Dakishvilija. Gruzija velja v svet za deželo z najdaljšo vinogradniško tradicijo, potrjena je za 8000 let nazaj, najbolj vinorodna pokrajina v tej deželi pa je Kahetija od koder prihaja tudi Dakishvili, ki prideluje vina v okolici Telavija na svojem družinskem posestvu. V Izoli je predstavil štiri vina, od tega dve iz blagovne znamke orgi, kar pomeni zaprtje kvevrija- tradicionalne gruzijske glinene posode, vkopane v zemlji, v kateri vina prideluje. Na svojem posestvu ima osem 2000-litrskih kvevrijev, glavne sorte grozdja pa so beli rkatsiteli, mitsvane in tsolikouri in rdeč saperavi, kar so tudi najbolj razširjene sorte v sodobni pridelavi, iz gruzisjke zakladnice več kot 500 avtothonih sort. Vsa predstavljena vina, dve pod blagovno znamko orgo, letnika 2016, amber, iz sorte rkatsiteli,tsolikouri, Dakisvili selekcija ( rkatsiteli, mtsvane in kisi) ter saperavi 2016 so izjemno bogata, kompleksna, aromatsko bogata in tanična vina. Med slovenskimi vinarji smo lahko srečali veliko zvenečih imen  od Istre do Štajerske, od tistih, ki so orali ledino na področju biodinamičnih vin, kot je Aci Urbajs iz Rifnika pri Šentjurju, ali Matej Korenika iz Kort nad Izolo, Batiča, Slavčka in Mansusa iz Vipavske doline, Blažiča, Štekarja,  Movio iz Brd in Keltis iz Brežic. Ob vinih pa so se predstavili tudi številni gostinci in proizvajalci sirov in drugih dobrot, ki se ujemajo z oranžnimi vini ujemajo.

EKO kmetijstvo

Jul 03, 2018
Nove sorte štirih poljščin za ekološko ...
 Na Kmetijskega inštitutu Slovenije ( KIS) v Ljubljani je bila minuli teden uvodna konferenci  ...
(0)
Jun 20, 2018
LUŠT(na) zgodba o uspehu
 Pisalo se je leto 2012, ko so v podjetju Paradajz, kar je narečno ime za paradižnik, obrali prve rdeče plodove ...
(0)
Jun 07, 2018
Apel čebelarjev
Čebelarska zveza Slovenije je danes objavila apel, s katerim kmetovalce in druge uporabnike fitofarmacevtskih sredstev ...
(0)
May 31, 2018
Ekološkega grozdja ni mogoče dokupiti
"Letošnji nastavek pridelka v vinogradih je bil odličen. Po pozebi v 2016 in lanskem količinsko dobrem ...
(0)
May 30, 2018
V slovenskih klavnicah večji zakol
 Očitno so tudi vse bolj osveščeni potrošniki dodali kamenček v mozaik informaciji, da se ...
(0)
May 29, 2018
ZAČENJA SE PETI ZELIŠČNI FESTIVAL
Peti zeliščni festival, ki bo potekal na Zeliščno-etnološko domačiji Belajevi v Kačičah Paredu ...
(0)
May 28, 2018
Lubenice iz Koroške
Ekološka kmetija Ržen, iz Selovca nad Šentjanžem pri Dravogradu, je le slabe tri kilometre oddaljena od ...
(0)
May 28, 2018
Povezovanje ponudnikov ob Barjanki
Območje Krajinskega parka Ljubljansko barje predstavlja zaradi krajinske pestrosti ter kulturne in naravne ...
(0)
May 22, 2018
Gruzijska tradicija za sodobne pivce
 Festival oranžnih vin oziroma belih vin s podaljšano maceracijo se je letos v Izoli 27. aprila odvijal že ...
(0)
May 21, 2018
Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku
Ocenjevanja v okviru letošnjega, že 56. Kmetijsko-živilskega sejma AGRA so se že začela. Tako je za komisijo ...
(0)
May 01, 2018
Prvemu slovenskemu čebelarju medalja za zasluge
 Včeraj, 30. aprila je Borut Pahor, predsednik države, v Predsedniški palači podelil več državnih ...
(0)
Apr 24, 2018
Volovska vina iz opuščenih vinogradov
 V Sloveniji je vedno več opuščenih in zaraščenih vinogradov in zato vsako leto bolj očitno, kako ...
(0)