13:29

Slovenska naložba v vinsko klet v Severn makedoniji

13:03

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

10:29

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

19:31

Ptujske Dobrote vabijo

13:25

Zadovoljni z dolgoročnim sodelovanjem

EKO KMETIJSTVO

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

17.05.2019

preberi več

Priloga ekološko kmetijstvo

7.05.2019

preberi več

Cenovno dostopno za porabnike in dostojen zaslužek za kmete

29.04.2019

preberi več

Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetu

17.04.2019

preberi več

Ekološko kmetijstvo je resna podjetniška priložnost

29.03.2019

preberi več

Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba

Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v okviru projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020, Zavod za inovativnost in podjetništvo v sodelovanju s pesniško občino in KGZS-Zavod Maribor, izvedel delavnico in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe. Dogodka so se kot gostje udeležili  mag. Miran Mihelič, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, poslanec Državnega zbora RS Marijan Pojbič in drugi. Med njimi je bilo tudi več županov in predstavnikov občin z območja Podravja ter več kot 80 udeležencev iz kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov. »Projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti,« pojasni Jurinčeva. Prav z namenom, da bi še posebej izpostavili njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja, je bil organiziran omenjeni posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju. Miran Mihelič je nanizal  novosti na področju aktivnosti Agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji ter podporne ukrepe Agencije in kmetijskega ministrstva pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva. Župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak je v nadaljevanju izpostavil razvojne izzive podeželja v občini, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano, dr. Matjaž Turinek z ekološke kmetija in izobraževanja »Zlate misli« je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka pa je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade. Pred predstavitvijo sodelujočih ponudnikov, ki so predstavili svoje produkta, izpostavili vlogo in pomen lokalne oskrbe s hrano, izdelki in surovinami (domačija Truntič iz Pesnice, Turistično društvo Ovtar iz Jarenine, DKŽ Jakob, ekološka kmetija Srečko Šumenjak iz Jakobskega Dola, kjetija in sirarstvo Metz iz Pesnice, kmetija Vajngerl Hameršak iz Jakobskega Dola, Sadjarski center Maribor, izletniška kmetija Puša iz Jarenine ter kmetiji Kranvogel iz Dragučove in  Repič iz Pernice) sta Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo nanizala še aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgeneracijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.

Biodinamična vina iz kitajskih amfor

Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih novinarjev iz EU kot zadnjo predstavita še biodinamično vinogradništvo-in vinarstavo Heinrich v Golsu na Gradiščanskem. Ta vinska klet sicer ni na območju z omejenimi dejavniki za kmetovanje, pač pa je prejela kar tretjino evropskih razvojnih sredstev za izgradnjo moderne kleti v bližini nacionalnega parka Nežidersko jezero -Seewinkel, 60 kilometrov od Dunaja.  Kmetijo, ki je prerasla v uspešno vinarsko podjetje, sta Gernot in Heike Heinrich začela razvijati leta 1990 iz manjšega družinskega vinogradniškega posestva, s koreninami iz leta 1730. Vinogradniško posestvo ima sedaj 100 hektarjev, 28 stalno in 25 sezonsko zaposlenih, njihov letni prihode pa je okrog pet milijonov evrov. Klet so gradili v več stopnjah od leta 2007 do 2012, celotna naložba je bila vredna 12 milijonov evrov, tretjino te vrednosti so prejeli na razpisih za evropska sredstva za naložbe v kmetijstvu. Vinska klet Heinrich je tudi članica gibanja Pannobile, skupine devetih uveljavljenih avstrijskih vinarjev, ki si s svojo filozofijo upira nareku globalizacije in zavzema za ohranjanje avtohtonosti, tradicije v vinih. Na vhodu v impozantno klet Heinrich preseneti njena dobesedna prozornost- saj so tla steklena in tj. vidni vsi prostori v treh etažah, s čimer želijo poudariti, da pred pivci ničesar ne skrivajo in na drugi strani neposredno vez z naravo. V pritličju sta degustacijski in prodajni prostor ter prevzemni prostor s stiskalnico, etažo nižje prostor za nego svežih vin v nerjaveči posoda. Vnajstrožji tišini in miru v najglobljem delu kleti pa so veliki leseni sodi in kitajske amfore. Več v Kmečkem glasu št. 9. 

Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi čakalo samo še okrog 250 kmetijskih gospodarstev

Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in izplačila za ukrepe skupne kmetijske politike (neposredna plačila in plačila v okviru programa razvoja podeželja), odločb ni dobilo samo za 0,4 % vseh upravičencev (od skupno izdanih 56.500 zahtevkov ali 99,6 % vseh, mora Agencija – tako so nam zatrdili, izdati odločbe le še za okrog 250 zahtevkov).  Dodajajo, da pri tem ni prihajalo do nobenih posebnih zamikov. Doslej odločbe kmetijska gospodarstva v večini niso prijela zaradi specifičnih razlogov, zaradi katerih jim izdaja odločbe še ni mogoča (smrt nosilca kmetijskega gospodarstva, neurejen transakcijski račun, nezaključeni postopki dedovanja,…). »Odločbe v teh primerih Agencija izdaja sproti oz. takoj, ko so odpravljeni posamezni specifični razlogi, ki onemogočajo izdajo odločbe.«   Več v Kmečkem glasu.

30 let sejma Biofach

Največji svetovni sejem ekoloških živila in kozmetike  Biofach v Nurnbergu praznuje letos tridesetletnico, sejemska vrata bodo odprta od 13. do 15. februarja, pričakujeo pa okrog 50.000 obiskovalcev. Letos se predstavlja  3273 razstavljalcev iz 95 držav, od tega 2989 v prehranskem delu, poudarki pa so na vegetarijanski in veganski prehrani ter na beljakovinskih in vnaprej pripravljenih izdelkih. V kozmetičnem delu sejma  Vivanes, v katerem se predtavlja nekaj nad 500 razstavljalcev,  so poudarki na probiotični kozmetiki in nordijskem slogu lepote. V tekmovalnem delu sejma so  proizvajalci prijavili i 696 inovativnih izdlekov, navosti pa  je največ prav med veganskimi izdelki. Na konresu, ki poteka v okviru sejma, je osrednja tema Ekološki sistem- zdrav in holistični pristop, spregovorili pa bodo o povezavi med ekološko hrano in zdravjem, biotsko pestrostjo, zdravih tleh, čisti vodi, dobrem počutju živali in prehranskih izbirah. 

EKO kmetijstvo

pred 2 dnevi
Izzivi in priložnosti multifunkcijskega ...
Med 15. in 17. majem je na Ptuju potekala mednarodna konferenca "Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja ...
(0)
May 07, 2019
Priloga ekološko kmetijstvo
V prilogi lahko preberete članke o skupnostnem naročanju Zeleni krog, o uspešnem podjetju z ekološkimi ...
(0)
Apr 29, 2019
Cenovno dostopno za porabnike in dostojen ...
Slovensko ekološko kmetijstvo se ubada že od samega začetka s številnimi težavami, vendar se kljub temu ...
(0)
Apr 17, 2019
Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetu
Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetuInštitut za ekološko kmetijstvo na UM Fakulteti za ...
(0)
Mar 29, 2019
Ekološko kmetijstvo je resna podjetniška ...
Rezultati v slovenskem ekološkem kmetijstvu tudi po 20 letih organiziranega dela ne navdušujejo, kajti ...
(0)
Mar 13, 2019
Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna ...
Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v ...
(0)
Mar 05, 2019
Biodinamična vina iz kitajskih amfor
Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih ...
(0)
Feb 13, 2019
Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi ...
Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in ...
(1)
Feb 13, 2019
30 let sejma Biofach
Največji svetovni sejem ekoloških živila in kozmetike  Biofach v Nurnbergu praznuje letos tridesetletnico, ...
(0)
Feb 13, 2019
ALMO je najbolj priljubljena avstrijska govedina ...
Kmetovanje na hribovskih območjih zamira po celi Evropi, zato je potrebno najti za ohranjanje kmetij dodatne ...
(0)
Feb 13, 2019
Prihodnost ni v pridelavi sintetične, temveč ...
Agronomska stroka s pomočjo novih tehnologij in raziskovalnih metod močno napreduje, kar se je izkazalo tudi na ...
(0)
Feb 12, 2019
Slovenski in avtohtoni v vseh pogledih
Nekako samoumevno je, da imamo pri mladih prevzemnikih kmetij v mislih prenos lastništva kmetijskega gospodarstva ...
(0)