16:34

Žetev na Radgonskem se šele prav začenja

13:02

Izžrebani nagrajenci akcije NOVI NAROČNIKI

11:51

Povprečna letina krompirja

11:38

Nejc Dolenc s kmetije Dolenc iz Vrbenj pri Radovljici

11:37

Dan krompirja

EKO KMETIJSTVO

Prilogi Spodnje Podravje na pot

30.06.2019

preberi več

Reja govedi v poletni vročini

25.06.2019

preberi več

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

17.05.2019

preberi več

Umrl je dr. Alojz Slavič

17.05.2019

preberi več

Priloga ekološko kmetijstvo

7.05.2019

preberi več

Cenovno dostopno za porabnike in dostojen zaslužek za kmete

Slovensko ekološko kmetijstvo se ubada že od samega začetka s številnimi težavami, vendar se kljub temu ponaša s primeri uspešnih  praks skupnostnega naročanja,  podjetniškimi uspešnicami in dobrimi praksami na kmetiji. Več v prilogi o ekološkem kmetovanju v 19. številki Kmečkega glasa.  

Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetu

Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetu Inštitut za ekološko kmetijstvo na UM Fakulteti za kmetijstvo in biosistemeke vede in Študentski svet fakultete sta s finančno pomočjo Mreže za podeželje, organizirala dvodnevno strokovno ekskurzijo v Nemčijo na ogled dobrih praks ekološkega kmetovanja. Strokovne ekskurzije se je udeležilo 51 zainteresiranih za ekološko kmetijstvo, od tega 30 študentov različnih letnikov in študijskih programov na FKBV ter 17 drugih zainteresiranih za ekološko kmetijstvo. Med njim so bili ekološki pridelovalci (največ s področja pridelave in predelave zelišč), ki so iskali informacije za izboljšave v svoji pridelavi in zlasti predelavi, ter konceptih za trženje in lastniki kmetij, ki se nameravajo v kratkem ukvarjati s kmetijstvom in tudi vidijo svojo priložnost v ekološki pridelavi. Vsaj pet udeležencev bo vstopilo v ekološko pridelavo – dolgoročno pa še več, ko bodo domače kmetije prevzeli tudi nekateri študentje, ki jim je ogled največjega svetovnega sejma ekoloških živil sejma BioFach Nürnbergu in tudi primer posestva Herrmannsdorfer v kraju Glonn na Bavarskem razširil pogled na ekološko kmetijstvo in živila (tudi kozmetiko) ter koncept lokalne ekološke pridelave, predelave in neposredne prodaje brez posrednikov. Več v Kmečkem glasu, številka 16. 

Ekološko kmetijstvo je resna podjetniška priložnost

Rezultati v slovenskem ekološkem kmetijstvu tudi po 20 letih organiziranega dela ne navdušujejo, kajti število ekoloških kmetij in samooskrba z ekološko hrano raste prepočasi. V Zvezi društev ekoloških kmetov Slovenije (ZDEKS) nas skrbi, kaj se načrtuje za prihodnji program razvoja podeželja, ker se je izkazalo, da razvoj kroji peščica ljudi, ki ji ni mar za zdravje. Kapitalski interesi pa prevladujejo nad interesi podeželja,« je poudarila Marija Marinček, predsednica ZDEKS na posvetu o ekološkem kmetijstvu 11.marca v državnem svetu z naslovom »Ekološko in lokalno je idealno, ki so ga poleg Državnega sveta soorganizirali Ministstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in KGZS. Posvet je bil namenjen iskanju rešitev za večjro pridelavo ekološke hrane ter ureditvi naročanja ekološke hrane na javnih razpisih.V nacionalni zvezi ekoloških menijo, da je kmetom najlažje očitati, da se ne povezujejo, vendar jim to preprečujejo predvsem visoke administrativne ovire. Od države poleg odstranitve le-teh zato pričakujejo učinkovito motiviranje in usposabljanje kmetov, da se bodo lažje odločali za ekološko kmetovanje. Poleg tega je nujno potrebna ustrezna izobrazbeno strukturo kmetijskih svetovalcev ter nadzor nad izvajanjem pravila na javnih razpisih v obratih javne prehrane o obveznem 15- odstotnem deležu ekološke hrane. Zemljišča državnega sklada naj bodo prednostno namenjena ekološkim kmetom, na vodovarstvenih območjih naj se kmetuje le na ekološki način, za promocijo ekoloških živil naj bo namenjenih več sredstev, ker jih je popolnoma zasenčila shema izbrana kakovost. Med zahtevami pa je še izdelava akcijskega načrta za ekološko kmetijstvo do 2030. Več v 13. številki Kmečkega glasa 

Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba

Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v okviru projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020, Zavod za inovativnost in podjetništvo v sodelovanju s pesniško občino in KGZS-Zavod Maribor, izvedel delavnico in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe. Dogodka so se kot gostje udeležili  mag. Miran Mihelič, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, poslanec Državnega zbora RS Marijan Pojbič in drugi. Med njimi je bilo tudi več županov in predstavnikov občin z območja Podravja ter več kot 80 udeležencev iz kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov. »Projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti,« pojasni Jurinčeva. Prav z namenom, da bi še posebej izpostavili njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja, je bil organiziran omenjeni posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju. Miran Mihelič je nanizal  novosti na področju aktivnosti Agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji ter podporne ukrepe Agencije in kmetijskega ministrstva pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva. Župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak je v nadaljevanju izpostavil razvojne izzive podeželja v občini, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano, dr. Matjaž Turinek z ekološke kmetija in izobraževanja »Zlate misli« je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka pa je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade. Pred predstavitvijo sodelujočih ponudnikov, ki so predstavili svoje produkta, izpostavili vlogo in pomen lokalne oskrbe s hrano, izdelki in surovinami (domačija Truntič iz Pesnice, Turistično društvo Ovtar iz Jarenine, DKŽ Jakob, ekološka kmetija Srečko Šumenjak iz Jakobskega Dola, kjetija in sirarstvo Metz iz Pesnice, kmetija Vajngerl Hameršak iz Jakobskega Dola, Sadjarski center Maribor, izletniška kmetija Puša iz Jarenine ter kmetiji Kranvogel iz Dragučove in  Repič iz Pernice) sta Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo nanizala še aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgeneracijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.

EKO kmetijstvo

Jun 30, 2019
Prilogi Spodnje Podravje na pot
Čeprav desetletje v kakršnem koli razvoju ne pomeni praktično nič, se je od leta 2010, ko smo na pot ...
(1)
Jun 25, 2019
Reja govedi v poletni vročini
  Poletne temperature vse bolj naraščajo.  Posledice tega čutijo tudi krave oziroma živina sploh, ki ...
(1)
May 17, 2019
Izzivi in priložnosti multifunkcijskega ...
Med 15. in 17. majem je na Ptuju potekala mednarodna konferenca "Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja ...
(0)
May 17, 2019
Umrl je dr. Alojz Slavič
 Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil ...
(0)
May 07, 2019
Priloga ekološko kmetijstvo
V prilogi lahko preberete članke o skupnostnem naročanju Zeleni krog, o uspešnem podjetju z ekološkimi ...
(0)
Apr 29, 2019
Cenovno dostopno za porabnike in dostojen ...
Slovensko ekološko kmetijstvo se ubada že od samega začetka s številnimi težavami, vendar se kljub temu ...
(0)
Apr 17, 2019
Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetu
Izjemna rast ekološkega sektorja v celem svetuInštitut za ekološko kmetijstvo na UM Fakulteti za ...
(0)
Mar 29, 2019
Ekološko kmetijstvo je resna podjetniška ...
Rezultati v slovenskem ekološkem kmetijstvu tudi po 20 letih organiziranega dela ne navdušujejo, kajti ...
(0)
Mar 13, 2019
Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna ...
Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v ...
(0)
Mar 05, 2019
Biodinamična vina iz kitajskih amfor
Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih ...
(0)
Feb 13, 2019
Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi ...
Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in ...
(2)
Feb 13, 2019
30 let sejma Biofach
Največji svetovni sejem ekoloških živila in kozmetike  Biofach v Nurnbergu praznuje letos tridesetletnico, ...
(0)