21:46

Ekumenski blagoslov LUŠTnih jaslic

15:18

Hitro pripravljene slaščice

15:10

Dušen goveji vrat s suhimi slivami in slivovko

21:52

6. Saatbau Akademija

15:38

Nega sobne ciklame

Povezani že 25 let

11.12.2018

preberi več

Kruha ne naredi moka, ampak roka

11.12.2018

preberi več

Vso zelenjavo prodajo na lokalnem trgu

11.12.2018

preberi več

Večji obseg kmetijske proizvodnje v primerjavi z vremensko neugodnim lanskim letom

11.12.2018

preberi več

Katastrski dohodek in davki

11.12.2018

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Nega sobne ciklame

V hladnem delu leta so kot sobne rastline zelo priljubljene ciklame. To je brez dvoma najlepša rastlina med vsemi, ki cvetijo v zimskem času in tistemu, ki jo uspe vzgojiti, nudi tudi največje zadovoljstvo. Za mnoge ljudi je to ena najbolj zahtevnih rastlin, ker lahko propade zelo hitro, tako rekoč pred našimi očmi. Ko ciklamo kupimo in prinesemo domov, jo moramo najprej postopno pripraviti na razmere pri nas doma. Postavimo jo na svetlo mesto in čim dlje od grelnih teles. Če želimo, da bo dolgo cvetela, naj bo prostor hladen s temperaturo 10 do 12 stopinj Celzija. Pri višji temperaturi se cvetovi odpirajo hitreje in tudi hitreje odcvetijo. Zalivanje je zelo pomembno; ciklamo zalivamo z mehko vodo in ne omočimo nadzemnih delov. Zato ne zalivamo v osrčje, ampak samo ob robovih lončka. Odcvetele cvetove in odmrle liste moramo znati pravilno odstraniti. Več nasvetov o negi najdete v 51. številki Kmečkega glasa

Prašičereja

V 51. številki Kmečkega glasa, ki izide 19. decembra, v posebni prilogi preberite strokovne nasvete o biovarnosti in proizvodnem ritmu pri reji prašičev ter ravnanju s prašiči pri nakladanju na transportno sredstvo. Spoznajte kmetijo Simona Kuzmiča iz Rogašovcev, s statusom vzrejnega središča za slovensko landarce linija 11 ter vzorčno kmetijo Boštjana Slaviča iz Svetega Jurija ob Ščavnici.

Kako skrbimo za orhideje

Večina orhidej zacveti jeseni. Tudi ponudba v trgovinah je v tem času velika in mnoge zamika, da bi jih kupili, ampak so negotovi, kakšno nego potrebujejo, potem ko odcvetijo. Vzgoja orhidej seveda zahteva nekaj znanja in izkušenj. Lastniku orhideje, ki je rastlino dobil v dar ali se je sam odločil za nakup cvetoče rastline, se postavlja vrsta vprašanj, kako naj z njo ravna. NE ZALIVAMO PREVEČ V času mirovanja orhideje zalivamo le toliko, da rastline ne kažejo znakov izsušitve. To je skromno zalivanje enkrat na teden ali celo manj, in to le toliko, da je zemlja, v kateri je rastlina, rahlo vlažna. Čas mirovanja orhidej navadno nastopi, ko rastlina odcveti. Ko začne spet odganjati, ko se konča čas mirovanja, začnemo rastlino zalivati izdatneje, vendar tudi zdaj s tem ne pretiravamo. Navadno jo zalivamo enkrat do dvakrat na teden, kar je odvisno od tega, kako hitro se zemlja izsuši. Ta naj bo v času rasti vlažna, ne pa mokra. Stoječa voda v lončku orhideji oslabi korenine in te zgnijejo, rastlina pa seveda propade. Zato je priporočljivo, da orhideje zalivamo raje manj kot preveč. Monopodialne orhideje, posebno vande in druge vrste, ki ne potrebujejo mnogo substrata, vam bodo hvaležne, če jih boste sem ter tja nekoliko osvežili s pršenjem. Več preberite v 50. številki Kmečkega glasa

Slovensko kmetijstvo v letu 2018

Zaradi padca cen kmetijskih pridelkov in rasti cen inputov za kmetijstvo se bo v letu 2018 cenovno-stroškovno razmerje (primerjava indeksov cen kmetijskih pridelkov in cen inputov) po lanskem občutnem izboljšanju poslabšalo in padlo na raven leta 2013, vendar bo še vedno nad ravnijo tega razmerja v letih 2014–2016. V okviru živinoreje prve ocene kažejo izboljšanje ekonomskih kazalcev dohodka prireje goveda (višje cene), prireje perutnine in jajc (nekoliko večji obseg in višje cene) ter tudi pridelave medu (več kot podvojena pridelava v primerjavi z izrazito slabo letino preteklega leta). Nekoliko slabše rezultate na račun nižjih cen izkazuje reja prašičev, medtem ko bo dohodek v prireji mleka ostal na ravni preteklega leta. Več v Kmečkem glasu v prispevku Marjete Pintar s Kmetijskega inštituta Slovenije (12. december 2018).

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Za poenotenje meril na obeh straneh Krasa

V začetku novembra je potekala v Štanjelu akademija o teranu, ki jo je v okviru projekta Agrotur II organiziral Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) sodelovanju s partnerji iz Italije in Združenja konzorcij kraških pridelovalcev terana. Dr. Klemen Lisjak, glavni koordinator projekta iz KIS je predstavil, da so glavni cilji dveletnega projekta Agrotur, ki se bo iztekel septembra 2019, čezmejno sodelovanje pri pripravi agroturističnih orodij za varstvo in trajnostno rabo dediščine, zmanjšanje negativni vplivov pridelave tradicionalnih kraških pridelkov na okolje ter izboljšanje kakovosti in in promocije kraškega terana in pršuta. Na akademiji pa sopredstavili raziskave za izboljševanje kakovosti terana na obeh straneh Krasa. Eden od osnovnih namenov projekta Agrotur je namreč izboljšanje in poenotenje vinogradniških tehnologij za izboljšanje kakovosti terana. Pridelovalci morajo biti posebej pozorni na čas trgatve, zdravo grozdje, pravilno vodeno maceracijo ter mikrobiologijo. Informacije o nadpovprečni količini antocianov v vinu teran PTP in terrano (v Italiji)pa so pomembne za zdravstvene učinke vina in služijo kot dobra promocijska strategija. Več v 49. številki Kmečkega glasa. 

Tudi proučevanje vedenja živali je znanost

Zakaj so bili pogoji vhlevitve kokoši nesnic tarča negativne strokovne in javne kritike, kako prepoznati pozitivno govorico telesa pri govedu in psih ter ob tem oceniti kazalnike dobrega počutja, kako razumeti razvoj vedenja med sesanjem pri udomačenih prašičih ter vpliv poletne gorske paše na počutje molznic v Alpah, so bile glavne štiri predstavitve raziskav o vedenju živali na letošnjih Ločniškarjevih dnevih, ki so jih pripravili na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Z njimi so ugledni tuji in domači predavatelji osvetlili stanje na različnih področjih živinoreje ter prikazali najnovejše raziskovalne dosežke. Svoje poznavanje različnih tem iz etologije, genetike in mlekarstva so dokazali tudi študenti s svojimi magistrskimi in doktorskimi disertacijami, komisija pa je med njimi izbrala letošnjega nagrajenca Ločniškarjeve nagrade. Zanimovo tematiko si preberite v 50. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 12. decembra 2018.

Vino potuje za turisti

Letnica 1887 na še vedno polnem sodu vina v kleti Jamškovih v Mančah pripoveduje, da na tem posestvu pridelujejo vino že nekaj generacij, zadnji dve predstavljata sin Marko in oče Ivan, ki sta vino kot najpomembnejši vir dohodka na kmetiji v zadnjih desetletji tako oplemenitila, da se priznana tako doma kot v tujini. Delo na kmetiji pa bolj kot si predstavljamo pivci, močno določa tudi vipavska burja. Ivan se je načrtneje usmeril v pridelavo vin na kmetiji s šestimi hektarji travnikov in njiv, tremi hektarji gozda in šestimi hektarji vinogradov še kot član vipavske zadruge, kamor je prodajal večino grozdja. Pozitivni del tega sodelovanja je bil, da so kooperantom omogočili obnove vinogradov, le-ti so tako letno obnovili med 40 in 50 hektarjev, vendar pa Ivan dolgoročno v tem ni videl svoje prihodnosti in leta 1983 se je odločil za prehod na samostojno trženje. »Od takrat, ko sem se začeli profesionalizirati zasebni vinogradniki pa do danes, so se razmere na slovenskem vinskem trgu zelo spremenile. Konkurenca je postala izjemna, dobrih domačih vinarjev je zelo veliko, pričakovanja kupcev visoka. Da pridelamo vedno kaj dobrega in zanimivega , morava z Markom pošteno stakniti glavi.« Več v 49. številki Kmečkega glasa. 

Odvzem 200 medvedov in nič volkov

Pretekli teden je na predlog Ministrstva za okolje in prostor Vlada RS izdala odlok o odvzemu osebkov rjavega medveda (Ursus arctos) iz narave za obdobje do 30. septembra 2019. Odlok predvideva odvzem 200 osebkov (skupni seštevek osebkov odvzetih iz narave, in sicer 175 medvedov z odstrelom ter 25 z izjemnim odstrelom, odlovom, povozom ali drugimi izgubami) in je določen tako, da ne ogroža ugodnega stanja populacije. Odlok pa ne predvideva odvzema volka iz narave. Odlok naj bi temeljil na strokovnem mnenju Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) za odvzem velikih zveri iz narave v obdobju od 1. oktobra 2018 do 30. septembra 2019, ki je predvideval odvzem 200 medvedov in odvzem (odstrel in izgube) 11 volkov (kar predstavlja v povprečju odstrel ene živali na evidentiran trop), in na pozitivnem pisnem stališču Zavoda RS za varstvo narave (ZRSVN) k temu mnenju. Takšen odvzem je predvideval tudi osnutek odloka o odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka, ki je bil do konca julija v javni obravnavi. Kot pravijo na ministrstvu za okolje in prostor, je v odloku upoštevan tudi sklep strokovne komisije za načrtovanje upravljanja z velikimi zvermi, nekatere pripombe iz javne obravnave ter sodbi Upravnega sodišča z dne 20. marca 2018 in 19. septembra 2018, zaradi katerih pa je iz odloka izvzet odvzem volka. Več o tem in morebitni neupravičenosti takšnega ravnanja pa si preberite v 48. številki (28. november 2018) Kmečkega glasa.

V bližnji prihodnosti

EIMA - letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Bologni

Od 7. do 11. novembra bo v Bologni v Italiji potekal letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Evropi, in sicer že 43. izvedba sejma EIMA, ki se vsaki dve leti izmenjuje s sejmom Agritechnica v Hannovru. Ob predhodni registraciji na spletnih straneh sejma lahko brezplačno obiščete sejem. V Bologni bodo na skoraj 34 hektarjih razstavnih površin oziroma skoraj 30 velikih dvoranah predstavljali različno kmetijsko mehanizacijo s številnimi novostmi, razstavljenih bo okoli 50 tisoč različnih strojev za kmetovanje. Kar 1950 razstavljavcev iz 49 držav se bo letos predstavljalo rekordnim 300 tisoč obiskovalcem, med njimi bodo tudi številni iz Slovenije. Na sejmu bomo lahko spremljali številne novosti, ki jih bo mogoče kupiti šele prihodnje leto, predvsem so to prenovljene serije traktorje in strojev.

Kako pravilno shranjujemo semena

Nabiranje semen ni zahtevno opravilo, kljub temu pa je potrebno paziti na nekatere stvari. Preden semena poberete, se prepričajte, da so povsem zrela. Seme je vedno najbolje nabrati tik preden se bi samo razširilo, saj smo tako lahko povsem prepričani, da je zrelo in pripravljeno na prihodnjo setev. Ker pa je težko vnaprej napovedati, kdaj bo seme dozorelo, je najbolje rastline redno pregledovati in sproti nabirati popolnoma zrela semena. Pri tem so nekatera semena preprosta za nabiranje in jih boste lahko nabrali neposredno z rastlin, medtem ko boste pri drugih vrstah imeli več težav, saj se bodo stroki razleteli in raztresli semena po okolici. Več preberite v 42. številki Kmečkega glasa

Solidarnost premagala zlobnost

Naš dopisnik Tone Tavčar nam je posredoval novico, da se je prejšnji teden v noči s petka, 3. na soboto 4. avgusta v Podlogu zgodil neljub dogodek. Neznani storilec je poskušal mlademu gospodarju Boštjanu Povšetu podreti 5-ha veliko hmeljsko žičnico, tako, da je porezal jeklene vrvi, s čimer bi ga oškodoval za letni pridelek hmelja in uničeno žičnico. K sreči se je porušil le dober hektar žičnice, a je škoda kljub temu izredno velika. Kruto dejanje iz neznanega razloga pa ima tudi svetlejšo plat – izkazana je bila številčna solidarnost.Več o tem pa v 33. številki Kmečkega glasa v rubriki Iz naših krajev.

Izzivi številnih delovnih področij

Matej Kralj  je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski  kmetiji v Škocjanu pri Kopru, kjer so  bili starši bili prepričani, da je s kmetovanjem pri njih konec. Zelenjadarstvo na osmih hektarjih na zemljiščih državnega sklada so namreč postopno opustili, Matej pa se je  izobrazil za turističnega tehnika. Toda ko je začel intezivneje delati v vinogradu, ki so ga od nekdaj imeli pri hiši, se je v trto zaljubil. Zato so vinograde zadnja leta razširili na pet hektarov,  v njih  je prva  malvazija, brez refoška v Istri seveda ne gre, sledita še cabernet sauvignon in rumeni muškat.  Zdaj je ponosen, da je mladi prevzemnik, ob tem pa se sooča s številnimi izzivi "one man band" vinogradnika in vinarja,  saj je sam za vse naloge, ki jih v tujini praviloma opravlja več zaposlenih.  Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.        

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Bob in grah posejmo že januarja

Tako pravi Miša Pušenjak v svojem prispevku v  Luninih bukvah 2019, ki ima naslov Delo na vrtu po mesecih. S tem poglavjem  so Lunine bukve še bolj zanimive in uporabne, v nih pa so seveda že tradicionalno tudi prav vsa navodila za življenje v skladu z luno (sajenje, setev, žaganje lesa, delo z domačimi živalmi, ....).

Pozimi na vrtu prav pride rastlinjak

Tudi pozimi imamo lahko lastne pridelke na vrtu. Zdaj je čas za načrtovanje rastlinjaka, če ga še nimamo. Vse o tem piše Miša Pušenjak v knjigi Rastlinjaki na vrtu, na zalogi so le še spiralno vezane knjige po 12,50 EUR.

REVIJA O KONJIH

Razbijanje konjskih mitov: Ali nekatere pasme dozorijo hitreje kot druge?

Medtem ko za toplokrvne konje velja splošno vodilo, da se jih prične ujahovati pri štirih letih, je splošna praksa pri nekaterih drugih pasmah, kot so kasači ali polnokrvni angleži, ujahovanje pri dveh letih ali celo prej. Razlog, ki ga marsikateri trener navaja za tako zgodnje ujahovanje, je, da nekatere pasme dozorijo prej kot druge. Zaradi tega naj bi bili ti konji sposobni brez škodljivih posledic z delom pričeti mnogo prej. Na nesrečo konj je to prepričanje povsem zmotno, saj ni konja na tem svetu, ki dozori pred četrtim ali petim letom. Več o tem v decembrski številki Revije o konjih

Kloniranje konj – nič več znanstvena fantastika

Kljub temu, da začetki kloniranja živali segajo več kot dvajset let nazaj, se ta tematika še danes zdi kot znanstvena fantastika. Vendar pa je znanost od ovce Dolly, prve klonirane živali, že močno napredovala. Več o tem v prispevku Katje Porenta v novembrski številki Revije o konjih.

MOJ MALI SVET

Oskrba orhidej

Večina orhidej zacveti jeseni. Tudi ponudba v trgovinah je v tem času velika in mnoge zamika, da bi jih kupili, ampak so negotovi, kakšno nego potrebujejo, potem ko odcvetijo. Vzgoja orhidej seveda zahteva nekaj znanja in izkušenj. Lastniku orhideje, ki je rastlino dobil v dar ali se je sam odločil za nakup cvetoče rastline, se postavlja vrsta vprašanj, kako naj z njo ravna.

Prebivalci v našem kompostu

Koristni prašički so stalni prebivalci komposta. Radi imajo vlažna in temačna območja z obilo razpadajoče organske snovi. V kompostu najdemo tudi številne vrste muh in hroščev oziroma njihovih potomcev (ličink). Odrasle muhe in hrošči preletavajo območje in na primerna mesta, kjer bo dovolj hrane za njihove ličinke, odlagajo jajčeca. Ličinke črnih bojevniških muh predelujejo zelene ostanke, kuhinjske odpadke zelenjave in kavno usedlino.

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava

Le še en mesec nas loči od prazničnega decembra in začetka zime, ko si boste na kmetijah nekoliko odpočili in se pripravili na novo leto. Navadili smo se že, da novo leto prinaša tudi nove izzive pri kmetovanju, saj nanj vplivajo vreme, trg in drugi dejavniki. Nam bo vreme naslednje leto bolj naklonjeno, bodo odkupne cene pridelkov na ravni, ki bo omogočala ekonomsko vzdržnost kmetije in njen razvoj. Odgovore na ta vprašanja bo prineslo novo leto... Če smo se že navadili na muhasto vreme z nenehnimi ujmami, pa se ne moremo navaditi na "muhe" naših in tujih uradnikov, ki namesto poenostavljanja postopkov iščejo nove in nove obveznosti za kmete in druge državljane. Administrativnih bremen, ki jih nalaga Bruselj, imajo dovolj tudi proizvajalci traktorjev in strojev, saj morajo vsako leto izpolnjevati strožje pogoje pri proizvodnji tako iz varnostnega vidika kot tudi iz okoljskega. Na začetku letošnjega leta so morali traktorje izdelovati skladno z novo evropsko regulativo (»Mother regulation«), z začetkom naslednjega se bodo morali prilagoditi novi okoljski zakonodaji. Ta bo usmerjena k prilagajanju okoljski zakonodajni stopnji V, ki zahteva dodatno zmanjšanje emisije izpušnih plinov. Za traktorje, močnejše od 56 kW/76 KM, bo omenjena zakonodaja v Evropi začela veljati že čez slaba dva meseca. Seveda bo na koncu vse zahteve birokratov moral pokriti kupec. Vse omenjene novosti namreč podražijo močnejše in sodobnejše modele traktorjev (različici od 130 do 150 kW) tudi do 25 tisoč evrov. Tako smo soočeni s stalnim napredkom razvoja pri traktorjih, strojih in drugih pripomočkih v kmetijstvu. Vsaki dve leti se o tem prepričamo na sejmu kmetijske mehanizacije Eima v Bologni in na živinorejskem sejmu Eurotier v Hannovru. Sejem v Bologni poteka prav te dni, na njem smo tudi novinarji Kmečkega glasa. Na sejmu si ogledujemo številne novosti, predvsem dopolnjene posamezne serije z močnejšimi oziroma šibkejšimi modeli, pa naj si bo traktorjev ali priključkov ter drugih samostojnih sistemov. Z udarnimi novostmi pa se želijo proizvajalci dokazati predvsem na sejmu Agritechnica v Hannovru, ki bo naslednje leto od 12. do 16 novembra (za vabljene goste se sejem začne dva dni prej). Ta sejem je samo vsako drugo leto, saj se izmenjuje s sejmom Eurotier, ki bo potekal prihodnji teden, od 13. do 16. novembra. Na njem bo mogoče videti marsikaj. Sodobna hlevska oprema, tehnika za skladiščenje, odvzem in pripravo krme, gradnje hlevov, molzna in hladilna tehnika, tehnika za ravnanje z gnojem, gnojevko in gnojnico, transport krme, predelava in trženja perutninskega mesa in jajc, računalniško orodje v živinoreji, svetovanje in drugo omogočajo, da poteka kmetovanje vse bolj avtomatizirano. Tudi naslednja revija Tehnika in Narava s katalogom standardnih traktorjev bo, kot je že navada, izšla ob koncu zime. Ponosni smo, da naša in vaša revija izhaja že 22 let in vsi, ki jo pripravljamo, se bomo še naprej trudili, da boste petkrat na leto dobili brezplačno prilogo tednika Kmečki glas, v kateri predstavljamo najnovejše dosežke kmetijske, gozdarske in druge mehanizacije.

Steyr 4145 Profi

Serija Profi je že leta paradni konj podjetja Steyr iz Avstrije. Uzrli so luč sveta leta 2003, leta 2013 so doživeli temeljito prenovitev, dodali so modele z brezstopenjskimi menjalniki Profi CVT, leta 2016 so celotno serijo ponovno prenovili z novimi motorji, opremo in zunanjim izgledom, lani pa so ponudili še različice z novimi menjalniki. Po novem je v seriji 15 modelov z močjo od 116 do 145 KM, s PowerPlus sistemom Ecotech motor v območju od 1500 do 1900 vrtljajev na minuto za potrebe transporta in delo s priključno gredjo zagotavlja dodatnih 34 KM. Razdelili bi jih lahko v tri skupine, in sicer ProfiClaasic, Profi in Profi CVT. V dogovoru s podjetjem ITRO Ljubljana iz Trzina, ki je v Sloveniji generalni zastopnik traktorjev Steyr, smo preizkusili prenovljeno serijo Profi, ki so jo opremili predvsem z novimi menjalniki, in sicer so menjalnike poimenovali S-ControlTM 8.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Ideje za praznične mize

5.12.2018

Kje si zima?

Ne le vino, tudi jurčki

Kostanj je slasten

8.11.2018

Harmonikar, ki igra vse leto

Zakaj konj koplje z nogo?

VIDEO VSEBINE

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 1 dnevi
Ekumenski blagoslov LUŠTnih jaslic
Na LUŠTni domačiji podjetja Paradajz v Renkovcih v občini Turnišče v Prekmurju so se letos prvič ...
(0)
pred 2 dnevi
Hitro pripravljene slaščice
Iz treh preprostih sestavin narejene cimetove cigare, preprosti mini grižljaji z oreščki, suhim sadjem in ...
(0)
pred 2 dnevi
Dušen goveji vrat s suhimi slivami in slivovko
Med praznične priprave v decembru spada poleg čiščenja doma, peke piškotov in krašenja novoletne ...
(0)
pred 2 dnevi
6. Saatbau Akademija
Saatbau Slovenija, ki je hčerinsko podjetje avstrijske semenske hiše Saatbau iz Linza, je včeraj in danes ...
(0)
pred 3 dnevi
Nega sobne ciklame
V hladnem delu leta so kot sobne rastline zelo priljubljene ciklame. To je brez dvoma najlepša rastlina med ...
(0)
pred 3 dnevi
Novi distribucijski center Zelena točka
Skupina Vrtovi panonski je danes na Industrijski ulici v Murski Soboti odprla novi distribucijski center. Doslej so ga ...
(0)
pred 4 dnevi
Za poenotenje meril na obeh straneh Krasa
V začetku novembra je potekala v Štanjelu akademija o teranu, ki jo je v okviru projekta Agrotur II organiziral ...
(0)
pred 4 dnevi
Prašičereja
V 51. številki Kmečkega glasa, ki izide 19. decembra, v posebni prilogi preberite strokovne nasvete o ...
(0)
pred 4 dnevi
Tudi proučevanje vedenja živali je znanost
Zakaj so bili pogoji vhlevitve kokoši nesnic tarča negativne strokovne in javne kritike, kako prepoznati ...
(0)
pred 4 dnevi
Povezani že 25 let
Pred petindvajsetimi leti je bila ustanovljena stanovska organizacija, ki je zbližala mlade kmete in podeželane iz vse ...
(0)
pred 4 dnevi
Kruha ne naredi moka, ampak roka
Društvo podeželskih žena Velike Lašče je v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije in občino Velike ...
(0)
pred 4 dnevi
Vso zelenjavo prodajo na lokalnem trgu
Čebronova kmetija je že od nekdaj zelenjadarska in se s pridelavo prilagaja trgu, nenehno pa sledi tudi trendom in ...
(0)