Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

Vrt v marcu

Okrasni vrt: Ko se tla posušijo, pripravimo trato za pomlad in poletje: pograbimo krtine, prazna mesta pa na novo posejemo. V suhem vremenu zalijemo in pognojimo rastline (iglavce, rododendrone, azaleje, vrtnice). Obrežemo vrtnice, v toplo gredo ali nekam na toplo sejemo enoletnice, kot so enoletne astre, petunije in plamenice. Na sončen ali polsenčen prostor sadimo lilije, gladiole in perzijske zlatice (ranunkule). Na stalno mesto sejemo na prostem prezimno trdne enoletnice, kot so enoletni ostrožnik, enoletna krizantema, kalifornijski zlati mak, klarkija, perla, modri glavinec, tribarvni slak, vrtni ognjič, zajčji mak, repati ščir in druge. V skalnjak posadimo alpske rastline na že pripravljene gredice ali v korita. Obrežemo preveč razrasle in pretegnjene rastline ter odstranimo odmrle dele. Več preberite v 9. številki Kmečkega glasa

Zorenje govejega mesa

Ne samo vino in siri, tudi meso lahko zori, s časom lahko bistveno izboljšamo njegovo kakovost. Mesarji že več stoletij poznajo postopek, s katerim goveje meso ne le konzervirajo, ampak ga sočasno tudi mehčajo. Do pred petdeset let nazaj je bilo t.i. suho zorenje govejega mesa običajna praksa. Povečana učinkovitost v predelavi in transportu govedine je skupaj s pojavom vakuumske embalaže nadomestila ta skoraj nujen postopek pred distribucijo in prodajo mesa.  Danes se povpraševanje suho zorenem mesu skokovito povečuje, po njem ne povprašujejo le najboljše restavracije, ampak tudi že ozaveščeni in zahtevni posamezniki. Lahko rečemo, da je to trenutno ena najpomembnejših tržnih niš na živilskem trgu. Več med strokovnimi nasveti v 8. številki Kmečkega glasa (21. februar 2017).

Ukrep dodatnega vračila trošarine za ...

Ministrstvo za finance je v soglasju z Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Uradnem listu RS, dne 9. februa 2018, objavilo spremembo Pravilnika o načinu vračila trošarine za energente, ki se porabijo za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo. Upravičencem se za leto 2018 omogoča zvišano normativno porabo goriva v višini 60 litrov na hektar gozda, v primerih dejanskega poseka in spravila lubadark za gozdne površine, kjer je na podlagi izdane odločbe Zavoda za gozdove Slovenije na parcelni številki potrebno posekati 35 ali več kubičnih metrov lesa, na hektar gozda. Podatke o izdanih odločbah o sanitarni sečnji in izvedbi varstvenih del ter o datumu izvršene sečnje bo davčni organ pridobili od Zavoda za gozdove Slovenije.

Grmovnice za pomlad

S prvimi sončnimi dnevi pomladi svojo pozornost hitro obrnemo na vrt in k rastlinam, ki začenjajo s svojo rastjo. Med njimi so tudi številne grmovnice, ki bodo vrt popestrile s svojimi listi in cvetovi. Lepi cvetovi in barviti listi Med prvimi grmovnicami, ki nam pridejo na misel ob besedi pomlad, so seveda forzitije. Njihovi živahni rumeni cvetovi neverjetno popestrijo zasaditve, pa naj gre za posamezno rastlino ali masivnejšo zasaditev. Verjetno je to tudi razlog, da forzitijo številni ljudje povezujejo z začetkom pomladi. Čas cvetenja forzitije je tudi merilo za spomladansko rez vrtnic. Kmalu za njo na še neolistanih vejah svoje cvetove odpre japonska kutina (Chaenomeles). V vrtnarijah lahko najdete številne sorte vrste C. speciosa ali križanca C. x superba s cvetovi bele ('Nivalis'), nežno rožnate ('Geisha Girl' in 'Moerloosei'), temno rožnate ('Pink Lady') in rdeče ('Crimson and Gold') barve. Nekoliko se razlikujejo tudi v času cvetenja. Več preberite v 8. številki Kmečkega glasa

Tretje srečanje mladih prevzemnikov

Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so sredi februarja pripravile že tretje srečanje mladih prevzemnikov. Letos so se na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Pivoli pri Hočah prvič srečale vse tri generacije mladih prevzemnikov, torej vseh upravičencev do podpore iz podukrepa 6.1. Pomoč za zagon dejavnosti za mlade kmete iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020. Srečanje se je začelo s pozdravnimi nagovori organizatorjev ter predavanji: o digitalizaciji, finančnih instrumentih ter kmetovanju brez subvencij. Svoje izkušnje je predstavila tudi mlada kmetica Damjana Ostanek Heric. Popoldan so mladi na delavnicah razpravljali o aktualnih temah za kmetijstvo, svoje pobude in sklepe pa predstavili kmetijskemu ministru. Na celodnevnem dogodku so bile tudi INFO točke, na katerih s predstavniki organizatorjev odgovarjali na vprašanja mladih prevzemnikov. O dogodku bomo poročali v 8. številki Kmečkega glasa. 

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti

Najnujnejši ukrepi

Na pobudo ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejana Židana na seji Sveta za gozdno-lesno verigo, ki je bila sredi letošnjega januarja na Bledu, se je konstituirala koordinacijska skupina, »katere namen je predlagati rešitve in minimalizirati ozka grla za hitro in učinkovito sanacijo posledic zadnjega vetroloma.« Zaradi posebnih okoliščin naravne ujme sta MKGP in SiDG zadolžena da preverita možnost za izvedbo mednarodnega razpisa za dobro opremljene, specializirane izvajalce. ZGS pa mora čimprej pripraviti analiza in oceno primernih površin za strojno sečnjo v poškodovanih gozdovih. Skupina je izpostavila tudi potrebo po analizi možnosti za skupno organizacijo sanacijskih del v gozdovih za manjše lastnike gozdov s pomočjo enega ali več izvajalcev. V zvezi s tem bi bilo potrebno analizirati možne ovire in razmisliti o koordinatorjih tega procesa. Pobude in predlogi za skupno izvedbo del na določenem območju, ne glede na lastništvo so že bile pri pripravi strategije upravljanja državnih gozdov, pa niso bile realizirane. S tem bi se pomagalo nekaterim lastnikom gozdov in prispevalo k mobilizaciji gozdnih lesnih virov. Izkušnje pri pripravi cenika storitev za postopke izvršb pri sanitarni sečnji (vključitev GIS) se lahko uporabi tudi pri določanju stroškov v tem primeru. Bistveno je, da je obračun stroškov gozdarskih storitev vnaprej znan lastniku gozda.  Več o tem pa si preberite v 8. številki Kmečkega glasa.

pred 5 dnevi

V bližnji prihodnosti

FOTO ZGODBE

Evropski snežak

Pustni krofi

Kulinarično doživetje ob izdaji knjige Okusi Posavja

Snežko snežak

3. februarja - že to soboto bo otvoritvena etno povorka na ...

Knjige - založba kmečki glas

Kimči – azijska delikatesa

V času olimpijskih iger v Koreji smo se spet spomnili te zdrave jedi, ki je v tam na mizi od jutra do večera. Prilagamo recept za eno od možnosti, kako doma pripravimo kimči. Recet za to in še druge fermentirane jedi najdemo v knjigi FERMENTIRANJE Založbe Kmečki glas (klikni za nakup). Sestavine: 1kg kitajskega zelja, ½ kumare, ½ pora, 1 bela redkev, 1 žlica soli, 1 čajna žlica medu, 1 žlica naribanega ingverja, 1 žlica sojine omake, ena čajna žlica sladkorja Priprava: Zelenjavo nastrgamo (kot repo) ali pa narežemo na večje rezine, v drugi posodi zmešamo sol in druge sestavine - začimbe. V lončeno posodo nalagamo plasti zelenjave in vsako plast začinimo z mešanico soli in začimb. Posodo zalijemo s slanico. Pripravimo jo tako, da na 1 liter vode dodamo 4 čajne žličke soli. Lahko dodamo eno čajno žličko sladkorja, da je okus slano – sladek. Med začimbe po svojem okusu dodajamo nekatere sestavine: sušen čili za bolj pekoč okus, rdečo papriko, limosko travo, naribano limono, mehiški fižol, olive, česen, kapre, sušen paradižnik,..... Kombinacij na osnovni recept je res mnogo. Tudi kimčijev je nešteto od zelo pekočih do blagih, z različnim izborom zelenjave. Vpisan je celo na Uneskov seznam kulturne dediščine. Lončeno posodo na vrhu obtežimo, delno zapremo tako, da lahko odvaja plin in hkrati vstopa zrak. Najbolje je, da imamo posebno lončeno posodo za fermentiranje. Lahko pa smo malce iznajdljivi, kot pri domačem kisanju zelja. Shranek naj fermentira pri sobni temperaturi od enega do treh tednov. Potem je odličnega okusa kot prigrizek ali pa glavna jed.

Tehnika in narava

Nova številka revije Tehnika in narava

Kazalo TestKramer KL 30.8TGorenčev rahljalnik TerasofterFarmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500 TraktorjiSeznam proizvajalcev in prodajalcevDvoriščni traktorji – nakladalniki Uvodnik Leto se počasi izteka, na kmetijah se končujejo jesenska opravila, končan je tudi letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije Agritechnica v Hannovru. Dejali bi, sejem vseh sejmov v kmetijstvu, kjer podjetja kar tekmujejo, kdo se bo predstavil lepše in bolj v blišču. In seveda na razstavnih prostorih predstavil kar največ novosti za prihodnje leto. Tudi tokrat smo potrebovali štiri dni ogledov, da smo se »prebili« čez vse razstavne površine, obiskali tuja in slovenska podjetja, se udeležili številnih novinarskih konferenc, kjer so nam predstavili poslovanje in vso ponudbo podjetja. Pred dvema letoma je bilo govora predvsem o razvoju močnejših, učinkovitejših, varčnejših in čistejših pogonskih agregatov ter lovljenje rokov zakonodaje za izpolnjevanje okoljskih normativov stopnje IV. Velike korake naprej tokrat nismo opazili, je pa že kar precej govora o novi okoljski zakonodaji, ki bo usmerjena prilagajanju okoljski zakonodaji stopnji V, kjer bo treba še zmanjšati emisije izpušnih plinov. To bodo dosegli z nadaljevanjem razvoja nove tehnologije HI-eSCR (high Selective Catalytic Reduction). Ta sistem vbrizga optimizirano količino AdBlue v izpušne pline. SCR katalizator nato pretvori strupene dušikove okside v dušik in vodo. Za traktorje močnejše od 56 kW/76 KM bo omenjena zakonodaja v Evropi začela veljati z letom 2019. Tudi ponudniki kmetijskih strojev ne spijo na starih lovorikah in se ves čas trudijo, da bi stroji bili konkurenčni in kompatibilni traktorski tehniki. Tako mehanska kot tudi računalniška povezava je nujna za optimiziranje pridelave. Poleg vse večje tehnične dovršenosti pripomočkov za pozicioniranje stroja pri delu, ko naprave GPS vodijo traktor prostoročno do centimetra ali dveh natančno in s tem prihranijo število hodov na njivi, porabo gnojil, škropiv, semena in seveda časa, je bil na sejmu velik poudarek na izkoristku strojev. Preveč energije in moči ostane neizrabljene in se izgublja pri delovanju motorja, menjalnika, stiku pnevmatik s tlemi ali kako drugače. Strokovnjaki se tudi zavedajo, da bo enkrat v bližnji prihodnosti zmanjkalo fosilnih goriv in razvoj se vse bolj usmerja tudi izrabi drugih vrst oziroma alternativnih vrst goriv. Pa naj si bodi to bioplin, vodik, propan, metan ali pa elektrika s pomočjo litij-ionske baterije, ki jo napajamo preko električnega omrežja. Da je realnost blizu, se dobro kaže predvsem pri avtomobilski industriji, ki bo v nekaj desetletjih popolnoma ukinila proizvodnjo in prodajo avtomobilov na dizelski pogon. Številna nemška mesta so že zagrozila s prepovedjo vstopa dizelskih avtomobilov v središča. Med temi mesti sta tudi München, kjer domuje BMW, in Stuttgart s tovarnama Mercedes in Porsche. Take napovedi so zaskrbele potrošnike, torej kupce novih avtomobilov in prodaja se je zmanjšala za deset odstotkov. Zato bodo trenutna dogajanja in izzivi, povezani z razvojem dizelskega motorja, najverjetneje pripomogli k dodatni ali hitrejši zaostritvi emisijske zakonodaje. S tem se bo dodatno podražila tehnologija motorja z notranjim izgorevanjem in skozi pospešeno hibridizacijo, ki bo v takem primeru nujna, se bo samo še pospešil prehod k alternativnim oziroma električnim vozilom in tudi traktorjem.

Video vsebine

Traktor ROAD SHOW 2018 - podjetji GRAPAK & CLAAS

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Šabeder, direktor

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Peter Vrisk na kmetijskem sejmu v ...

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

O NAS

ČASOVNICA

pred 17 urami
KP Goričko odpira svoja vrata
 Javni zavod Krajinski park (KP) Goričko s sedežem v gradu pri Gradu na Goričkem po zimskem premoru zopet na ...
(0)
pred 2 dnevi
Vinagova dražba ponovno neuspešna
 Tudi včerajšnja prodaja oz. dražba stečajnega Vinaga iz Maribora, je bila – tako kot dve doslej, ...
(0)
pred 3 dnevi
Marica živi z in za harmoniko
Čeprav jih ima že 85 pomladi, kar za ženske sploh ni umestno, da bi to izpostavlili, je s harmoniko povezana od malih ...
(0)
pred 4 dnevi
V Sloveniji več kot 84 tisoč kmetic
Po statističnem strukturnem popisu za leto 2016 je bilo v Sloveniji 69.671 kmetijskih gospodarstev (KMG). Na njih je ...
(0)
pred 4 dnevi
Vrt v marcu
Okrasni vrt: Ko se tla posušijo, pripravimo trato za pomlad in poletje: pograbimo krtine, prazna mesta pa na novo ...
(0)
pred 4 dnevi
Srečanja mladih kmetov po Sloveniji
Mladi kmetje predstavljajo prihodnost slovenskega kmetijstva in s tem pomembno sooblikujejo tudi lokalno okolje. S ...
(0)
pred 4 dnevi
App za škropilnice in pršilnike
Danes imamo že skoraj vsi pametne telefone. Ne uporabljamo pa jih le za telefonske razgovore, ampak še za ...
(0)
pred 4 dnevi
Gozdarski zgibni prikoličar Pfanzelt P186 208 ...
Nemško podjetje Pfanzelt, ima v svojem proizvodnem programu stroje za gozdarstvo. Proizvajajo profesionalne ...
(0)
pred 5 dnevi
Ptujčani lani odkupili rekordno količino mleka
Mlekarska zadruga Ptuj ostaja največji organizirani odkupovalec mleka v SV Sloveniji in med največjimi v državi. Lani ...
(2)
pred 5 dnevi
12. Festival gorniškega filma
Festival gorniškega filma slovensko občinstvo vsako leto razveseljuje z uglednimi gosti iz sveta alpinizma in ...
(0)
pred 5 dnevi
Vsake oči imajo svojega malarja
Licitacija vrednejših gozdnih lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu je ena najuspešnejših dražb ...
(0)
pred 5 dnevi
Zorenje govejega mesa
Ne samo vino in siri, tudi meso lahko zori ter s časom bistveno izboljša kakovost. Mesarji že več stoletij ...
(0)