13:34

Vrt v juliju

13:08

Prvi jurčki

13:04

Plemenska svinja z rekordnim številom pujskov

08:11

Zaključek javne razprave o resoluciji razvoja kmetijstva po letu 2021 in zakonodajni ukrepi na področju zemljiške politike

18:44

Reja govedi v poletni vročini

Zaključek javne razprave o resoluciji razvoja kmetijstva po letu 2021 in zakonodajni ukrepi na področju zemljiške politike

26.06.2019

preberi več

Dan kmetijske tehnike na kmetiji Škrjanec v Čužnji vasi

18.06.2019

preberi več

Izbrana kakovost Slovenija ali samo Izbrana kakovost

18.06.2019

preberi več

Prodaja z njive v kuhinjo

18.06.2019

preberi več

Preskrba z vodo pri kravah

18.06.2019

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Vrt v juliju

Poletje z vročino in sušo se približuje vrhuncu. V tem času je najpomembnejše zalivanje, pri tem naj spomnimo na nasipe okoli gredic ali sadnih dreves, ki bodo zadrževali vodo ob rastlinah. Po zalivanju ali po močnih nalivih moramo tla plitvo zrahljati. S tem pretrgamo kapilare, po katerih voda izhlapeva iz zemlje. Z rahljanjem tal zadržujemo vlago v njih, poleg tega pa tla tudi zračimo, da pride zrak do korenin. V vročih sončnih dnevih ne gnojimo rastlin, ker potegne povečana koncentracija mineralnih soli v tleh sok iz rastlin in rastline začnejo veneti in se sušiti. Okrasne grmovnice in drevje nehamo gnojiti, s čimer preprečimo nadaljnjo rast in pospešimo zorenje lesa. Rastlina z dobro dozorelim lesom bolje prenaša nizke zimske temperature. Več nasvetov najdete v 27. številki Kmečkega glasa

Plemenska svinja z rekordnim številom pujskov

Na kmetiji pri Gregoričkovih iz Spodnje Drage gospodar Martin Ovčar poleg govedi vedno redi tudi kakšno plemensko svinjo, saj se že 20 let ukvarja s prirejo pujskov. Običajno so imele plemenske svinje od 10 do 14 pujskov, pred kratkim pa ga je v hlevu pričakalo presenečenje, saj se je rodilo kar 27 pujskov (nobena literatura jih ne navaja toliko). Pet jih je po štirih dneh poginilo, ostalih 22, ki so zdaj stari dobre tri tedne, pa je živahnih in lepo napredujejo v rasti. Več v 27. št. Kmečkega glasa (3. 7. 2019).

Hribovit teren zahteva premišljeno gospodarjenje in posebne stroje

Pridelava krme na travinju in oskrba živali sta bili osrednji temi tradicionalnega dneva kmetijske tehnike na kmetiji Škrjanec v Čužnji vasi. Mladi gospodar jo je opisal takole: "Na naši kmetiji skupaj živimo štiri generacije, glavna panoga pa je živinoreja; redimo 60 do 70 glav živine, in sicer je pol molznic, ostalo pa je mlada živina za pleme. Obdelujemo 45 travnikov, izključno za seno, ki je osnovna krma za živino. Imamo registrirano dopolnilno dejavnost predelave mleka, saj je osnovna surovina premalo cenjena. Zavedamo se, da je kakovostno mleko osnova za kakovostne mlečne izdelke, zato skrbi za živino posvečamo veliko pozornosti. Ukvarjamo se s prirejo senenega mleka, ki je osnova za skoraj 30 različnih mlečnih izdelkov višjega kakovostnega razreda."  Več o tem v Kmečkem glasu (26. junij 2019).

Zaključek javne razprave o resoluciji razvoja kmetijstva po letu 2021 in zakonodajni ukrepi na področju zemljiške politike

Konec maja se je končala javna razprava o resoluciji o razvoju kmetijstva po letu 2021 in pa o zakonodajnih ukrepih na področju zemljiške politike. Rezultate je na novinarski konferenci v Ljubljani predstavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec. Več v 26. številki Kmečkega glasa.

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Preprečevanje grizenja repov brez njihovega krajšanja

Na Oddelku za zootehniko je potekalo dvodnevno srečanje prašičerejcev, predstavnikov živilsko-predelovalne industrije ter znanstvenikov, ki so razpravljali o praktičnih izkušnjah pri preprečevanju grizenja repov pri prašičih, ne da bi pri tem krajšali repe. Številni udeleženci iz šestnajstih držav so se osredotočali na ukrepe, s katerimi lahko prašičerejci preprečijo to škodljivo vedenje, ki negativno vpliva na počutje prašičev ter povzroča veliko gospodarsko škodo. Rutinsko krajšanje repov v EU ni dovoljeno (EU 2008/120), izvaja se lahko le če obstajajo dokazi o pojavnosti hujših poškodb repov, ušes, seskov ali drugih delov telesa. Kljub prepovedi države članice to direktivo sistematično kršijo že več kot dve desetletji. Za zaradi čedalje močnejšega pritiska javnosti Evropska komisija zahteva oceno tveganja pojava grizenja repov ter uvedbo sprememb upravljanja s prašiči na gospodarstvih. Več o tem si preberite v 25. številki Kmečkega glasa, ki izide 19. junija 2019.

Tradicija zanesljivejša od čezoceanskih avantur

Iz kleti La cava na desnem bregu Rone in nekaj kilometrov ob od Ženeve, na južnemkoncu Ženevskega jezera obiščemo še klet in posestvo Les Perrieres v vasici Peissy.To družinsko posestvo je letos praznovalo 225 let obstoja. Korenine na kmetiji živeče sedme in osme generacije , ki obdelujeta 100 hektarjev, od tega okrog 70 ha vinogradov,segajo torej že v leto 1794, vinograde pa obdelujejo že 220 let. Dolgo, več kot 1000 -letno tradicijo vinogradništva ima tudi vasica Peissy, kar potrjuje listina iz 914, ki prva omenja vino v tej vasici, kopijo listine pa imajo tudi na steni kleti družine Rochaix, lastnica kleti Les Perrieres . Posestvo vodi Bernard Rochaix, dva sinova pa imata v njem enakovredna deleža, sprejme nas Frederic Rochaix. V vinogradih na blagih gričkih nad Ženevskim jezerom pridelujejo 17 različnih vrst grozdja , vina pa polnijo pod 29 etiketami v različnih linijah, od mladih svežih, do belih in rdečih strukturnejših zvrsti, peneča ter sladka vina. Klet ima zmogljivost 1,5 milijona litrov, letno pa dajo na trg okrog 400.000 steklenic, ki jih večinoma prodajo restavracijam na domačem trgu. Več v 23. številki Kmečkega glasa.  

Najbolj slavni švicarski vinogradi Dezaley

Eden najlepših pogledov na švicarske strme in za obdelavo ne le drage, temveč tudi nevarne vinograde je nedvomno iz ladje na Ženevskem jezeru, ali pa kar v odsevu jezera, kjer se do jeseni ogleduje in kopiči sladkor grozdje. Švicarski gostitelji nam ocejevalcem za Concours Mondial de Bruxelles med prijetno plovbo razkažejo švicarske terasaste vinograde na območju Lavaux, ki imajo od leta 2007 zaščiteni kot del Unescove svetovne kulturne dediščine.Najbolj slavni vinogradi vinske regije Vaud s 3775 hektarji pa je 54 hektarjev vinogradov Dezaley, ki jih lahko občudujemo od spodaj navzgor in se čudimo, zakaj se vinogradniki mučijo v takšnih strminah in to na območju Alp. Pojasnilo domačinov na to vprašanje je zelo preprosto- če ne bi bilo tukaj trte, bi bila ta zemlja neobdelana, tako pa se območja ne zaraščajo in so domačini zaposleni. Kar malo navihan pa je bil tudi odgovor enega od vinogradnikov, ki se nam je pridružil na degustaciji vin v središču Aigla - vinogradništvo je edin dejavnost, ki mu omogoča, da celo zimo smuča, dobro plačano, med pet in sedem frankov, pa je tudi grozdje, zelo draga pa so tudi vina, te se začnejo pri 15 frankih. Več v 24. številki Kmečkega glasa 

Penine so danes dostopne vsakomur

Ljubiteljem vinskih mehurčkov, ki se zadnja leta bolj kot ob jubilejih, hladijo z njimi vročih poletni dnevih, je dobro znano, da so začeli v vinorodni deželi Posavje prvi pridelovati penine Isteničevi na Bizeljskega. Nekoliko manj znano pa je, da jim je pred 20 sledilo s klasičnimi peninami kot prvo v Beli krajini vinarstvo Simonič iz Semiča, ki je po svojem domačem kraju poimenovalo tudi svoje penine. Njihov ustvarjalec zadnja leta pa je mladi prevzemnik Gregor Simonič. Več v 24. številki Kmečkega glasa. 

V bližnji prihodnosti

Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako predstavijo starši

Matej Markuš iz Malečnika pri Mariboru, bolj znan kot vina Oskar,je mladi prevzemnik, ki  obdeluje 12 hetkarov vinogradov in je nosilec dopolnilne dejavnosti  na izletniški kmetiji na mariborski vinski cesti.  Na kmetiji svojih staršev je začel delati po petnajstih letih nabiranja izkušenj po drugih  vinskih kleteh, sedaj pa  nadaljuje družinsko tradicijo z veliko novimi načrti. Za svoj poklic pravi da je zelo lep, če ti ga na ta način predstavijo že starši. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

Kmetijski sejem v Novem Sadu

Od 11. do 17. maja bo v Novem Sadu v Srbiji potekal že tradicionalni kmetijski sejem. Obiskali ga bomo tudi mi, novinarji Kmečkega glasa in o njem podrobno poročali v prihodnjih številkah Kmečkega glasa.

Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska vina

Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova Evropa. Več kot 2000 gostom in 100 novinarjem iz celega sveta  se je  predstavilo  130 vinarjev iz Slovenije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Hrvaške Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Slovaške. Dogodek pa je pred štirimi leti nastal zaradi pomanjkanja profesionalnih sejmov na Hrvaškem, ki nagovarjajo predvsem vinske strokovnjake, gostince, vinske svetovalce in kupce.Več v 13. številki Kmečkega glasa. 

EIMA - letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Bologni

Od 7. do 11. novembra bo v Bologni v Italiji potekal letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Evropi, in sicer že 43. izvedba sejma EIMA, ki se vsaki dve leti izmenjuje s sejmom Agritechnica v Hannovru. Ob predhodni registraciji na spletnih straneh sejma lahko brezplačno obiščete sejem. V Bologni bodo na skoraj 34 hektarjih razstavnih površin oziroma skoraj 30 velikih dvoranah predstavljali različno kmetijsko mehanizacijo s številnimi novostmi, razstavljenih bo okoli 50 tisoč različnih strojev za kmetovanje. Kar 1950 razstavljavcev iz 49 držav se bo letos predstavljalo rekordnim 300 tisoč obiskovalcem, med njimi bodo tudi številni iz Slovenije. Na sejmu bomo lahko spremljali številne novosti, ki jih bo mogoče kupiti šele prihodnje leto, predvsem so to prenovljene serije traktorje in strojev.

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Delo na zemlji izboljša naše počutje iz več razlogov

Med drugim so raziskovalci univerze v Bristolu ugotovili, da v rodovitni prsti prebivajo bakterije Mycobacterium vaccae, ki zvišujejo raven serotonina v možganih. Zato se zaradi vrtnih in poljedeljskih opravil počutimo sproščeni in razmišljamo bolj optimistično. Bakterije nampreč vdihujemo, ko delamo z zemljo na vrtni gredi ali pa na polju. Seveda to velja za zdravo, rodovitno in neonesnaženo prst. Knjige o tem: VRT in rože

Šelin, vrzote, bledež, ombolo, cukete... kaj to pomeni?

V tem vrstnem redu: zelena, ohrovt, blitva, svinjska ribica, bučke. To so istrski izrazi, ki jih med drugim spoznamo v pravkar že drugič ponatisnjeni knjigi KO ZADIŠI PO ISTRSKI KUHINJI. V knjigi so mnoge zanimive teme povezane s hrano, ki so značilne za  Istro: šavrinke, osmice, soline, letni prazniki in običaji, narečni izrazi... Na preko 300 straneh pa je predvsem mnogo receptov, ki še danes krojijo dobro in zdravo kulinariko v tej regiji in to ne glede na državne meje. Za pokušino spoznajte kratek sezonski recept, prav za ta čas: Artičoke na tržaški način Potrebujemo: 4 - 6 artičok, oljčno olje, seskljan česen in petršilj, sol, poper, drobtine, vodo. Artičoke očistimo (trši spodnji del delno odstranimo), operemo, zgornji del konic lističev pa malo odrežemo in jih s prsti razpremo. V odprtine natlačimo maso iz česna, petršilja, drobtin, soli, popra. Položimo jih v posodo pokapano z oljčnim oljem eno zraven druge, zgoraj še malo pokapljamo z oljem in prilijemo vodo do četrtine višine artičok. Kuhamo pokrito na zmernem ognju dokler se ne zmehčajo in dokler voda ne povre. Rahlo ohlajene ponudimo.

REVIJA O KONJIH

Ali bo tudi letos aktualna bolezen zahodnega Nila?

Bolezen zahodnega Nila (angl. West Nile Fever; WN) je virusna bolezen živali in človeka (opredeljena je kot zoonoza). Do leta 1994 se bolezen zahodnega Nila ni jemala kot posebno resen problem javnega zdravstva. Večjo pozornost je bolezen deležna po izbruhu v New Yorku (ZDA) leta 1999, ko se je od tam bolezen v samo štirih letih razširila po celotnih ZDA, pri nas v Sloveniji pa je bolezen prisotna od lani, ko smo opisali primere pri človeku, sivi vrani in prvič pri tudi konju. Več o tem v junijski številki Revije o konjih!

Imeti svoje konje doma pred hišo – uresničene sanje ali vsakodnevno breme?

Veliko konjeljubcev sanja o tem, da bi lahko v copatih šli v hlev k svojemu konju. V tem je prav poseben čar, ki morda izvira še iz otroških knjig, predvsem tiste o Piki Nogavički in njenem konju na verandi. Pika je s svojim konjem zajtrkovala, včasih ga je celo povabila v hišo. Konj ji je predstavljal moč in svobodo, da je lahko kot majhna deklica odpotovala v mesto po nakupih ali pa odhajala pred šolo razdelit otrokom svežepečene piškote. Več v prispevku Ane Bordjan v majski številki Revije o konjih

MOJ MALI SVET

Kumare za vlaganje

Kumara (Cucumis sativus), sočna zelenjadnica, ki jo prištevamo v skupino plodovk, je zanimiva za pridelavo tudi med slovenskimi pridelovalci. Tokrat predstavljamo kumare za vlaganje. Razlika med solatnimi in kumarami za vlaganje je le v namenu pridelave. Priporočamo, da, če imate namen tudi vlagati, kupite nekaj sadik kumar za solato, nekaj pa takšnih, ki so primerne prav za vlaganje.

Orlica – umetnina narave

Pred umetninami narave se lahko skrije vsaka človeška roka, pa naj bo še tako umetniško nadarjena. Mi naravo pri takem in drugačnem ustvarjanju bolj ali manj uspešno posnemamo. Vedno znova me očarajo oblike cvetov nekaterih rastlin, ki so tako posebne in privlačne na pogled. Ena takih je orlica (Aquilegia vulgaris), trajnica s posebnim cvetom, ki umetnike navdihuje že od antike dalje.

TEHNIKA IN NARAVA

Nova številka revije Tehnika in Narava 3/2019

v sredo, 19. junija 2019 je izšla nova številka revije Tehnika in narava (TiN). V njej predstavljamo test traktorja Massey Ferguson 5713 S, robotske kosilnice Husqvarna Automower 435X AWD in rahljalnik Gorenc Terasofter. Poleg tega lahko preberete članek o varnosti oziroma treningu varne vožnje s traktorjem. Tudi tokrat smo revijo dopolnili s ponudbo in seznamom proizvajalcev in prodajalcev enoosnih in malih gumigoseničnih traktorjev. Prihodnja številka revije Tehnika in Narava bo izšla tik pred začetkom sejma v Gornji Radgoni, 21. avgusta 2019.

Massey Ferguson 5713 S

Massey Ferguson je lani na trg poslal popolnoma novo serijo 5700 S, ki nudi udobje in produktivnost v območju moči 95 do 130 KM. V seriji je pet modelov, motorji izpolnjujejo najnovejše zahteve za izpušne pline Tier 4 Final, z vgrajenim sistemom čiščenja izpušnih plinov, ki ne potrebuje vzdrževanja. Traktorji serije MF 5700 S se ponašajo z značilnostmi svojih predhodnikov, in sicer traktorjev serije MF 5700 SL, ki so prejeli nagrado za najboljši traktor leta 2016 v kategoriji »Najboljši izkoristek«, s čimer so priznani Massey Fergusonovi tehnični in proizvodni dosežki doprinos v zelo pomembnem sektorju traktorjev moči do 130 KM. Motor Štirivaljni motor, prostornine 4,4 litra, turbinsko polnjen, je zadnja izvedba proizvajalca motorjev v skupini AGCO. Za obdelavo izpušnih plinov z ureo (AdBlue) sta potrebna dva ločena sklopa, in sicer dizel oksidacijski katalizator (DOC), kjer poteka prva obdelava (oksidacija), za tem pa še selektivni redukcijski katalizator (SCR), kjer poteka kemijska reakcija med snovmi v izpušnih plinih (NOx) in vbrizgano sečnino (AdBlue).

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Prvi jurčki

26.06.2019

Ko zacvetijo kresnice

Lipicanec iz čipk

Rožni travniki

10.06.2019

Jagodno čistilo za obraz

24. maj - Evropski dan parkov

VIDEO VSEBINE

GOJENJE JAGODIČJA - Založba Kmečki glas

Peter Vrisk na tiskovni konferenci DOBROTE SLOVENSKIH ...

NOVA knjiga LUPINARJI - oreh, leska, kostanj, mandelj

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 3 urami
Vrt v juliju
Poletje z vročino in sušo se približuje vrhuncu. V tem času je najpomembnejše zalivanje, pri tem naj ...
(0)
pred 3 urami
Prvi jurčki
Gobarska sezona se je začela. Gobarji to dobro vedo, polži, ki jih prehitijo, pa še bolj.
(0)
pred 3 urami
Plemenska svinja z rekordnim številom pujskov
Na kmetiji pri Gregoričkovih iz Spodnje Drage gospodar Martin Ovčar poleg govedi vedno redi tudi kakšno ...
(0)
pred 8 urami
Zaključek javne razprave o resoluciji razvoja ...
Konec maja se je končala javna razprava o resoluciji o razvoju kmetijstva po letu 2021 in pa o zakonodajnih ukrepih na ...
(0)
pred 22 urami
Reja govedi v poletni vročini
  Poletne temperature vse bolj naraščajo.  Posledice tega čutijo tudi krave oziroma živina sploh, ki ...
(0)
pred 2 dnevi
Kako do zasebnih namakalnih sistemov?
 Poletna vročina nas spodbudi tudi, da začnemo razmišljati o nujnosti namakanja v kmetijstvu in zalivanju ...
(0)
pred 3 dnevi
MZ Ptuj z nazivom OP za mleko
 »S ciljem tesnejšega povezovanja v prirejo mleka usmerjenih kmetij smo edina zadruga v Sloveniji in ...
(0)
pred 4 dnevi
Žetev ječmena še za nekaj dni prestavljena
 Kljub optimističnim napovedim se letošnja žetev še ni začela. Navkljub vročini ...
(0)
pred 5 dnevi
Prašičerejci: »Krivec zavaja!«
Na članek pod naslovom Izbrana kakovost Slovenija ali samo Izbrana kakovost, ki smo ga o težavah, v katero shemo se bo ...
(0)
Jun 19, 2019
Syngentin Dan polja v Tešanovcih
Kmetija Vitez je po lanskem in leta 2010 centralnem dnevu OptiTech polja za vso Slovenijo letos gostila lokalno regijsko ...
(0)
Jun 19, 2019
Hribovit teren zahteva premišljeno gospodarjenje ...
Pridelava krme na travinju in oskrba živali sta bili osrednji temi tradicionalnega dneva kmetijske tehnike na kmetiji ...
(0)
Jun 19, 2019
Nova številka revije Tehnika in Narava 3/2019
v sredo, 19. junija 2019 je izšla nova številka revije Tehnika in narava (TiN).V njej predstavljamo test ...
(0)