Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

Novosti podjetja McCormick

Na sejmu Agritechnica v Hannovru je podjetje McCormick predstavilo številne novosti v svojem prodajnem programu. Največ poudarka še naprej namenjajo razvoju VT-Drive ali brezstopenjskega menjalnika. Serija X4 je vsestranski traktor, primeren za vse slovenske kmetije in uporabnike. Lahko izpolni vlogo večjega ali pa manjšega traktorja na kmetiji. Primeren je tako za nezahtevnega kot za zahtevnejšega uporabnika, ki se zanaša na sodobno tehnologijo in na različna elektronska pomagala, kot so elektronsko vodeno hidravlično dvigalo (za doplačilo), elektro-hidravlična zapora diferenciala, elektro-hidravličen vklop 4 kolesnega pogona, možnost izbire med sinhroniziranim invertorjem ali elektro-hidravličnim invertorjem za menjavo smeri naprej-nazaj. Vgrajeni so zanesljivi ter priljubljeni motorji Deutz s turbo polnilnikom, Common rail tehnologijo, stopnje IV. Na razpolago je z različnimi izvedbami menjalnikov od osnovnega štiri prestave s po tremi skupinami (12+12), do zmogljivejšega 32+32. Dvižna sila je 3400 kg, pretok hidravlične črpalke pa 49 l/min.

Božična priloga

V naslednji številki Kmečkega glas bo izšla Božična priloga. V njej smo pripravili za vsakogar nekaj: o zgodovini božičnega drevesa, ki izvira še iz poganskih časov in sodi med zimsko zelenje, ki prebuja moč pomladne rasti. Tradicionalno adventno srečanje z mladimi kmeticami in gospodarji je tokrat potekalo v Crngrobu – tudi tokrat je bilo zanimivo in prijetno. Pogovarjali smo se z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer, ki velik del svojih prostih ur namenja dobrodelni dejavnosti. Gospodinje bodo zagotovo zanimali peka kruha z drožmi in drugi recepti, nekaj strani pa smo namenili tudi branju, zgodbam in pesmim iz prazničnega časa. Prilogo najdete v 51. številki Kmečkega glasa

Adventno srečanje z mladimi kmeticami ...

Tradicionalno adventno srečanje z zmagovalci tekmovanja za mlado kmetico in gospodarja leta, ki smo ga prvič pripravili pred dvajsetimi leti, je bilo letos spet na Gorenjskem. Od tam namreč prihaja letošnji zmagovalec Jakob Dolinar, mlada kmetica leta 2017 Tatjana pa se je v Crngrob pripeljala iz Koroške. Oba sta nam predstavila kmetiji, na katerih živita in delata: Dolinarjevi so znani sirarji iz Stare Oselice nad Sovodnjem, v Breznici nad Prevaljami pa Tatjana izdeluje raznovrstne izdelke: blazinice, polnjene z različnimi žiti in zelišči, zeliščne pripravke in kozmetične izdelke, ob zimskih večerih pa rada tudi piše. Druščina je ob klepetu, dobri hrani in glasbi preživela prijeten večer na Turistični kmetiji Pri Marku. Več v reportaži v 51. številki Kmečkega glasa. 

Dvajset let Društva kmečkih žena Novo ...

Članice Društva kmečkih žena Novo mesto povezujejo skupni interesi, uspehi in lepi trenutki, ki so jih doživele na poti, po kateri složno hodijo že dvajset let. V tem obdobju so pustile pomemben in opazen pečat v domačem okolju in širše, se nesebično razdajale in bogatile življenja drugih, hkrati pa tudi same osebnostno rasle. Vrednote, cilji in poslanstvo društva ostajajo isti vseh dvajset let, čeprav so se razmere, v katerih delujejo, močno spremenile. V marsičem na bolje! Kot pomembno poslanstvo društva so si zadale ohranjanje in prenos tradicije in znanja naših babic na mlajši rod, prizadevanje za boljši položaj kmečke ženske v družbi ter ustvarjanje pogojev za prijetno življenje na podeželju. Moč za uspešne delo črpajo v sodelovanju in vztrajnosti ter ljubezni do slovenske zemlje in podeželja. Več v 51. številki Kmečkega glasa.  

Zdravje iz čebeljega panja

Apiterapija pomeni krepitev zdravja ter lajšanje in zdravljenje zdravstvenih težav s čebeljimi pridelki ali pripravki iz njih. Med te sodijo med, cvetni prah, matični mleček in propolis. Uživanje svežega cvetnega prahu izboljša imunski sistem, zniža raven holesterola, zavira razvoj rakavih bolezni in sklepnih vnetij, pozitivno deluje na okvarjene jetrne celice, zmanjša stranske učinke kemoterapije, zmanjšuje zlepljanje krvnih ploščic in s tem možnost nastanka krvnih strdkov v žilah, preprečuje anemičnost, saj pelod vzpodbuja nastajanje rdečih krvničk in hemoglobina, pomaga dializnim bolnikom, zmanjšuje sklerozo možganskih žil, deluje antioksidativno, saj preprečuje delovanje škodljivih prostih radikalov in s tem zavira razvoj številnih bolezni in ima antibiotično moč. Izjemne učinke ima tudi matični mleček. Da boste praznične dni namenili tudi krepitvi svojega zdravja, več o tem preberite med strokovnimi nasveti Kmečkega glasa (13. december 2017).

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti
V bližnji prihodnosti

FOTO ZGODBE

Rožičev liker za aperitiv

Zimska zgodba

Zimska idila

Naj diši po domačih piškotih ...

Kako nastanejo zanimive knjige

Knjige - založba kmečki glas

Slovenija in Španija v Frankfurtu

Slovenija si je močno prizadevala, da bi leta 2021 postala častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu. Upravni odbor največjega knjižnega sejma na svetu je v začetku oktobra odločil o naslednjih dveh državah gostjah za leti 2021 in 2022. V konkurenci za prejem naziva je bilo 16 držav, potrditev pa sta prejeli Španija in Slovenija. V prihodnjih letih se bodo kot države gostje tako predstavile Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020), Španija (2021) in Slovenija (2022). Uradno bo slovenski nastop potrjen s podpisom pogodbe, kar se bo zgodilo v Sloveniji. Javna agencija za knjigo bo pogodbo s Frankfurtskim knjižnim sejmom podpisala 21. februarja 2018, ko bo Slovenijo v ta namen ponovno obiskal direktor Frankfurtskega sejma Juergen Boos. Tak dogodek na najodmevnejšem knjižnem sejmu na svetu  pomeni veliko promocijo za vso državo in predstavitev kulture na zelo veliki sejemski površini. Renata Zamida(iz Javne agencije za knjigo), vodja projekta »Slovenija, častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu«: »Vlada RS je izvedbo projekta zaupala Javni agenciji za knjigo, aktivnosti v zvezi s slovensko kandidaturo pa so se pričele intenzivirati leta 2015, ob oddaji kandidaturnega dokumenta (bidbooka) vodstvu knjižnega sejma v Frankfurtu. Tedaj so bili dogovori z Norveško že potrjeni, s Kanado pa v teku. Pogodbe s sejmom države običajno podpišejo tri leta pred nastopom, sicer pa izkušnje kažejo, da daljše kot je pripravljalno obdobje (in s tem čas, ki ga imajo tuji založniki, da raziščejo knjižni trg države gostje), boljši in bolj trajnostni so tudi rezultati projekta.« V ta namen bo JAK tudi podpirala prevode slovenskih knjig vnemščino. Prav včeraj pa je španski minister za izobraževanje, znanost in šport že podpisal memorandum z direktorjem frankfurtskega sejma Jurgenom Boosom.Med znanimi sodobnimi španskimi avtorji, ki jih prevajajo povsod po svetu, so Carlos Ruiz Zafón, Javier Marías, Fernando Aramburu, Dolores Redondo, Almudena Grandes in Arturo Pérez-Reverte. Španija, so povedali ob podpisu, bo gostovanje izrabila za predstavitev trendov v španski kulturi in literaturi in s svojim programom za širjenje španske kulture po svetu Leer te da vidas extra (Branje daje dodatna življenja).

Tehnika in narava

Nova številka revije Tehnika in narava

Kazalo TestKramer KL 30.8TGorenčev rahljalnik TerasofterFarmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500 TraktorjiSeznam proizvajalcev in prodajalcevDvoriščni traktorji – nakladalniki Uvodnik Leto se počasi izteka, na kmetijah se končujejo jesenska opravila, končan je tudi letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije Agritechnica v Hannovru. Dejali bi, sejem vseh sejmov v kmetijstvu, kjer podjetja kar tekmujejo, kdo se bo predstavil lepše in bolj v blišču. In seveda na razstavnih prostorih predstavil kar največ novosti za prihodnje leto. Tudi tokrat smo potrebovali štiri dni ogledov, da smo se »prebili« čez vse razstavne površine, obiskali tuja in slovenska podjetja, se udeležili številnih novinarskih konferenc, kjer so nam predstavili poslovanje in vso ponudbo podjetja. Pred dvema letoma je bilo govora predvsem o razvoju močnejših, učinkovitejših, varčnejših in čistejših pogonskih agregatov ter lovljenje rokov zakonodaje za izpolnjevanje okoljskih normativov stopnje IV. Velike korake naprej tokrat nismo opazili, je pa že kar precej govora o novi okoljski zakonodaji, ki bo usmerjena prilagajanju okoljski zakonodaji stopnji V, kjer bo treba še zmanjšati emisije izpušnih plinov. To bodo dosegli z nadaljevanjem razvoja nove tehnologije HI-eSCR (high Selective Catalytic Reduction). Ta sistem vbrizga optimizirano količino AdBlue v izpušne pline. SCR katalizator nato pretvori strupene dušikove okside v dušik in vodo. Za traktorje močnejše od 56 kW/76 KM bo omenjena zakonodaja v Evropi začela veljati z letom 2019. Tudi ponudniki kmetijskih strojev ne spijo na starih lovorikah in se ves čas trudijo, da bi stroji bili konkurenčni in kompatibilni traktorski tehniki. Tako mehanska kot tudi računalniška povezava je nujna za optimiziranje pridelave. Poleg vse večje tehnične dovršenosti pripomočkov za pozicioniranje stroja pri delu, ko naprave GPS vodijo traktor prostoročno do centimetra ali dveh natančno in s tem prihranijo število hodov na njivi, porabo gnojil, škropiv, semena in seveda časa, je bil na sejmu velik poudarek na izkoristku strojev. Preveč energije in moči ostane neizrabljene in se izgublja pri delovanju motorja, menjalnika, stiku pnevmatik s tlemi ali kako drugače. Strokovnjaki se tudi zavedajo, da bo enkrat v bližnji prihodnosti zmanjkalo fosilnih goriv in razvoj se vse bolj usmerja tudi izrabi drugih vrst oziroma alternativnih vrst goriv. Pa naj si bodi to bioplin, vodik, propan, metan ali pa elektrika s pomočjo litij-ionske baterije, ki jo napajamo preko električnega omrežja. Da je realnost blizu, se dobro kaže predvsem pri avtomobilski industriji, ki bo v nekaj desetletjih popolnoma ukinila proizvodnjo in prodajo avtomobilov na dizelski pogon. Številna nemška mesta so že zagrozila s prepovedjo vstopa dizelskih avtomobilov v središča. Med temi mesti sta tudi München, kjer domuje BMW, in Stuttgart s tovarnama Mercedes in Porsche. Take napovedi so zaskrbele potrošnike, torej kupce novih avtomobilov in prodaja se je zmanjšala za deset odstotkov. Zato bodo trenutna dogajanja in izzivi, povezani z razvojem dizelskega motorja, najverjetneje pripomogli k dodatni ali hitrejši zaostritvi emisijske zakonodaje. S tem se bo dodatno podražila tehnologija motorja z notranjim izgorevanjem in skozi pospešeno hibridizacijo, ki bo v takem primeru nujna, se bo samo še pospešil prehod k alternativnim oziroma električnim vozilom in tudi traktorjem.

Video vsebine

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Šabeder, direktor

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Peter Vrisk na kmetijskem sejmu v ...

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

O NAS

ČASOVNICA

pred 20 urami
22 medenih hišk Čebelarstva Tigeli
Znana čebelarska družina, ki dejavnost gradi na temeljih svojih predhodnikov, sta zakonca Dragica in Jožef Tigeli v ...
(0)
pred 2 dnevi
Na Unescovem seznamu tudi kurenti
Že dolgo časa smo tako doma, še bolj pa v  tujini, občudovali lik kurenta kot najbolj množičnega in ...
(0)
pred 2 dnevi
Rožičev liker za aperitiv
V Koledarju za vsak dan za letošnje leto najdemo recept, kako porabiti rožiče, ki marsikomu ne teknejo več. ...
(0)
pred 2 dnevi
Črna redkev
Črna redkev diši svojevrstno in zanjo značilno. Okus je bolj ali manj oster, odvisno od sorte, sicer pa ...
(0)
pred 3 dnevi
Božična Prlekija 2017/18
Letos je v takšni obliki ciklus prireditev izveden že 8. leto zapored. Skupaj z različnimi partnerji – od ...
(0)
pred 3 dnevi
Društvo rejcev krškopoljskih prašičev
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je Društvu rejcev krškopoljskih prašičev izdalo ...
(0)
pred 3 dnevi
Novost podjetja Schäffer
Na sejmu Agritechnica je podjetje Schäffer predstavilo dva nova nakladalnika 8610 T in 23e. V Sloveniji jih zastopa ...
(0)
pred 3 dnevi
Vrtavkasti zgrabljalnik SIP STAR 1000/30 T
Vrtavkasti zgrabljalnik STAR 1000|30 T z 10 metri delovne širine zagotavlja visoko storilnost, potrebno za ...
(0)
pred 3 dnevi
Predstavitev novosti podjetja Steyr
Avstrijsko podjetje Steyr je na sejmu Agritechnica v Hannovru predstavilo nekaj novosti, predvsem je poudarek na ...
(0)
pred 3 dnevi
Novosti podjetja McCormick
Na sejmu Agritechnica v Hannovru je podjetje McCormick predstavilo številne novosti v svojem prodajnem programu. ...
(0)
pred 4 dnevi
Mia in Sim ujeta v čarobnost jesenski barv
Bila je lepa jesen. Čudovitih mavričnih barv, ki so v gozdu še posebej lepe. In potem se je še zgodila ...
(0)
pred 4 dnevi
Božična priloga
V naslednji številki Kmečkega glas bo izšla Božična priloga. V njej smo pripravili za vsakogar nekaj: o ...
(0)