15:01

Kdo bo mlada kmetica in kdo mladi gospodar leta?

12:24

Aljaževi dnevi

12:16

Sezonska kuhinja

12:02

Ta domače testenine

14:27

Gnojenje orhidej

20 let Društva prijateljev konj Višnja Gora

20.08.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Katja in Barbara, mladi prevzemnici na kmetiji Leber Vračko

20.08.2019

preberi več

Iz arhitekture v rejo avtohtonih pasem živali

20.08.2019

preberi več

Zaključna dela v vinogradih in priprave na trgatev

20.08.2019

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Kdo bo mlada kmetica in kdo mladi gospodar leta?

Predstavljamo kandidatke za mlado kmetico leta in kandidate za mladega gospodarja leta, ki so se opogumili za sodelovanje na letošnjem tekmovanju. Vsi kandidati so zagnani za delo in uspešni na svojih kmetijah, zato bosta šla laskava naziva v prave roke. Vse kandidate boste spoznali v prihodnjih dveh številkah Kmečkega glasa v kratkih predstavitvah in s fotografijo. Izvedeli boste, od kod prihajajo, kaj delajo na kmetiji in kaj ob prostem času ter kakšna so njihova pričakovanja na tekmovanju. Na tekmovanje se že zavzeto pripravljajo, čeprav vsi zatrjujejo, da je pomembneje sodelovati kot zmagati. Aktualni mladi kmetici Marjeti Šteharnik in aktualnemu mlademu gospodarju Mateju Ržku bo zadnje leto ostalo v lepem spominu. Oba pa se že veselita svojih naslednikov, ki ju bomo razglasili v petek, 13. septembra v Slovenj Gradcu. Organizatorja akcije ČZD Kmečki glas in tednik Kmečki glas skupaj s soorganizatorjema MO Slovenj Gradec in Društvom kmetic Mislinjske doline vas vabimo na razburljivo tekmovanje in druženje, ki se bo začelo ob 17. uri. Prisrčno vabljeni v našo družbo!

Gnojenje orhidej

Orhideje rastejo v naravi v drevesnih krošnjah, prirasle na veje in debla dreves. Hranila, ki dosežejo njihove prosto viseče korenine, so zato sicer zelo razredčena, niso pa zanemarljiva, to pomeni, da moramo tudi orhideje, ki jih kupimo v cvetličarnah in vrtnih centrih, gnojiti. Orhideje ne potrebujejo večjih količin gnojil ali pa vsaj ne tako pogosto kot druge lončnice ali balkonske rastline. Večina rastlin, tudi z orhideje, ni zmožna vezati dušika iz zraka, zato jih moramo gnojiti v zemljo po koreninah ali skozi liste (foliarno). Pri orhidejah je drugi način gnojenja koristnejši iz več razlogov. Foliarno gnojilo, ki ga dodamo v pršilko, s katero orhideje rosimo, deluje takoj, še pomembnejše pa je, da se ne kopiči v substratu. Kopičenje makro- in mikroelementov v substratu je slaba stran zalivanja z vodo, v kateri je raztopljeno gnojilo. Več preberite v 35. številki Kmečkega glasa

Novosti v priporočenem sortimentu jablane

Zaradi obsežnosti je sortiment sadnega izbora pri jablani razdeljen v štiri skupine. To so: skupina na škrlup občutljivih (neodpornih) jablanovih sort, skupina na škrlup odpornih jablanovih sort, skupina sort jablan stebričaste rasti (balerinke) ter skupina starih jablanovih sort. Katere sorte zastopajo posamezne skupine ter katere sorte priporočajo strokovnjaki za sajenje na naših vrtovih ali večjih trajnih nasadih, pa piše ned strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (28. 8. 2019).

Kakovost mleziva in določanje suhe snovi mleka

V Sloveniji beležimo okoli 11,02 % izgub telet do dopolnjenega enega leta starosti, od tega do 90. dne (12. tedna) po telitvi pogine 9,67 % telet, v obdobju do 6 mesecev po telitvi 10,38 % telet, do doseženega prvega leta starosti pa 11,02 % telet. Pogine telet v obdobju do dopolnjenega prvega leta starosti lahko pripišemo neustrezni oskrbi in prehrani telet pred in po odstavitvi. V obdobju napajanja telet z mlezivom ali mlekom pogine okoli 4 % telet, kar predstavlja več kot 90 % izgub telet od 2. dne do enega leta po telitvi. Več med strokovnimi nasveti v Kmečkem glasu (28. avgust 2019).

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Aljaževi dnevi

Tradicionalni Aljaževi dnevi v Kranjski Gori bodo potekali od 29. avgusta do 1. septembra. Štiridnevni kulturni program poteka vsako leto v počastitev na župnika Jakoba Aljaža, ki je s postavitvijo Aljaževega stolpa na vrhu Triglava opozoril na naš slovenski prostor. Obiskovalci lahko uživajo v besedi, glasbi, sliki in pesmi, vse skupaj pa popestrijo zanimivi gosti. V četrtek bo prireditev v Slovenskem planinskem muzeju, v petek bo nastopil osrednji gost Aljaževih dnevov v Aljaževem prosvetnem domu na Dovjem. V soboto dopoldne se lahko udeležite tradicionalnega Gustlnovega pohoda na Dovško Babo, Rajže po poteh triglavskih pravljic ter večernega koncerta priljubljene klasične glasbe Trizvok na Trgu olimpijcev. V nedeljo boste spremljali drugi koncert Trizvok v Vratih, kjer bo poleg pestrega programa potekala tudi slavnostna maša pred Aljaževo kapelo.  

Kmalu se bodo odprla vrata 57. sejma Agra

V soboto, 24. 8. 2019, se bo odprl 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ga tradicionalno gosti Pomurski sejem v Gornji Radgoni. ČZD Kmečki glas bo s svojim razstavnim prostorom ponovno v hali B, na katerem bomo predstavili bogat knjižni program Založbe Kmečki glas, ki bo na voljo s sejemskim popustom.    Vabimo vas, da se ustavite tudi v kotičku DBS (poleg našega razstavnega prostora) ter zavrtite tradicionalno kolo sreče, saj lahko z nekaj sreče osvojite tudi nagrade ČZD Kmečki glas.    Sejem je odprt do 29. 8. 2019, od 9. do 18. ure. Vabljeni!

Napadi podlubnikov se povečujejo in preraščajo v naravno nesrečo

Letos je bilo do 25. julija za posek zaradi podlubnikov označenih za 470.000 m3 drevja. Junija in zlasti julija se je izbira od podlubnikov poškodovanih dreves v primerjavi s predhodnimi meseci močno povečala, kar kaže na številčno letošnjo prvo generacijo smrekovih podlubnikov. Kljub neugodnim vremenskim razmeram za njihov razvoj so podlubniki med 1. majem in 25. julijem napadli približno 308.000 m3 smreke. Če ga primerjamo z rekordnimi napadi, je letošnji napad vsaj polovico manjši, a vseeno večji od lanskega. Zaradi poškodovanosti gozdov v vetrolomih so letos podlubniki večino poškodb povzročili zlasti na območju Kočevja in Slovenj Gradca, pa tudi Nazarij, Maribora in Kranja. Največje poškodbe so na območju Bleda, kjer se nadaljuje prenamnožitev podlubnikov iz preteklih let. Zavod za gozdove Slovenije izvaja poostren nadzor v ogroženih gozdovih, z namenom čim hitrejšega evidentiranja in sanacije žarišč. Lastnike gozdov pozivajo, naj čim hitreje izvedejo z odločbo predpisana dela. Skrbni lastniki gozdov naj tudi sami redno pregledujejo smrekove gozdove v poletnem času najmanj dvakrat mesečno. Najpomembnejši je pravočasni posek in odvoz neobeljenega okroglega lesa, naseljenega s podlubniki, iz gozda v predelavo na lesnopredelovalne obrate. Več o tem v 32. številki (7. avgust 2019) Kmečkega glasa pišeta Marija Kolšek in Boris Rantaša iz Zavoda za gozdove Slovenije.

Tradicija in povezanost sta garant za članstvo v svetovnem vrhu hmeljarstva

Pretekli teden je v Ljubljani in Žalcu po 27 letih ponovno v Sloveniji potekal svetovni kongres Mednarodnega združenja pridelovalcev hmelja (International Hop Growers’ Convention – IHGC), ki vključuje 34 članov, organizacij proizvajalcev hmelja iz 20 držav (med preteklim in sedanjim kongresom so se združenju pridružile še nove države članice Argentina, Kanada in Rusija) in druge zainteresirane družbe s področja hmeljarske industrije z vseh petih celin. Naslednji kongres bo čez dve leti na Češkem. Kongres se je začel z dobrodošlico udeležencem s strani predsednika Združenja hmeljarjev Slovenije Janeza Oseta. Kot je povedal, je kongres za slovenske hmeljarje priložnost, da v svetu promovirajo slovensko pridelavo hmelja in slovenske sorte hmelja ter da pokažejo svojo povezanost. Posebej pa je poudaril, da se na povprečni slovenski hmeljarski kmetiji (s hmeljem ima zasajenih povprečno 13,7 hektarja zemljišč) ukvarjajo s hmeljarstvom že tri generacije in da se za prihodnost hmeljarstva ni bati. Več o tem si preberite v 32. številki (7.avgust 2019) Kmečkega glasa.

V bližnji prihodnosti

Tanke, široke, zavite, polnjene, olepotičene in vse domače

Testenine so verjetno najbolj hvaležna jed, ki je pripravljena mimogrede in se je nikoli ne naveličamo. Za pripravo niso zahtevne – velik lonec, vrela in osoljena voda ter pest teh ali onih testenin z najbolj preprosto omako so dovolj, da se nam ob krožniku pocedijo sline. Pa vendar lahko testenine nadgradimo iz vsakdanje jedi v imenitno, če se jih lotimo izdelati sami. Moka, jajce, voda in občutek gnetenja pod prsti lahko industrijske različico dvignejo na višjo raven, da bodo naše brbončice pele od zadovoljstva. Če menite, da se ni vredno potruditi za domače testenine, saj je na trgovinskih policah metre in metre dolga ponudba, vas bo prepričala Saša Drobnič Škrjanec. Po dvoletnem premoru za Založbo Kmečki glas namreč pripravlja knjigo o testeninah, v kateri bo razkrila vse svoje gostinsko znanje in spretnosti pri izdelavi testenin. Spomnimo, da je tudi svojo prvo knjižno kulinarično uspešnico izdala pri Založbi Kmečki glas; to so bile Jedi iz sklede, ki je bila ponatisnjena, na voljo pa je le še nekaj izvodov. Zato je bil čas, da jo ponovno povabimo k sodelovanju. TA DOMAČE SO NAJBOLJŠE »Razlogov za to, da si zavihamo rokave in se lotimo ta domačih testenin, je veliko,« pravi avtorica nove knjige. »Največja prednost in vrednost doma narejenih testenin je, da lahko sami izberemo kakovostno moko iz nam ljubega mlina ali od bližnjega kmeta. Testo umešamo z domačimi jajčki kokoši, ki se pasejo po dvorišču ali na sosedovi kmetiji. S testeninami se lahko poigramo na tisoč in en način – testo lahko obarvamo z naravnimi barvili, uporabimo svežo špinačo, domačo rdečo peso, korenček, bučo, ki je zrasla na sosedovi njivi … Lahko jih tudi rahlo aromatiziramo s svežimi zelišči, kot so bazilika, origano, majaron … ali jih olepotičimo s svežim cvetjem in nežnimi zelenimi lističi zelišč, kot so peteršilj, žajbelj, drobnjak,« razkriva Saša Drobnič Škrjenec, ki je zakuhala več kot 60 receptov. V knjigi so osnovni recepti za izdelavo testenin iz različnih vrst moke, kot so pirina, ajdova, kamutova. Naši zahodni sosedi Italijani testenine najraje delajo iz durum moke, ki v primerjavi z navadno pšenico vsebuje več beljakovin. »Zdrob pšenice durum vsebuje približno toliko mineralnih snovi kot polbela moka (tip 850). Na otip je podobna našemu belemu zdrobu, je zelo lepe rumene barve, zato so tudi testenine bolj rumene, kot če bi uporabili belo moko,« nas poduči avtorica. Čar domačih testenin je tudi v tem, da lahko naredimo iz ene vrste testa različne oblike testenin. Skuhamo jih še sveže, višek testenin pa lahko posušimo ali preprosto zamrznemo in porabimo pozneje. Kako zapremo raviole in oblikujemo torteline ter kako prikupne so lahko dvobarvne testenine, bo avtorica nazorno prikazala v knjigi, njem mož Mitja Škrjanec pa je njeno delo spremljal s fotoaparatom. Tako kot so testenine najboljše s pravo mero omake, bo tudi knjiga o testeninah bogato začinjena z mikavnimi fotografijami.

Prijavite se na tekmovanji v plesanju polke in vlečenju vrvi

TEKMOVANJE V PLESANJU POLKE ČZD Kmečki glas in Pomurski sejem prirejata v okviru 57. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA v Gornji Radgoni TEKMOVANJE v plesanju polke. Pari bodo zaplesali v soboto, 24. avgusta, ob 14. uri v maneži pod tribuno.  Prijavite se lahko vsi teklmovalci, ki želite preizkusiti svoje plesne sposobnosti; starostne omejitve ni, pogoj pa je, da par pleše oblečen v narodno nošo. Tekmovbanja se bodo udeležili le vnaprej prijavljeni pari.  Prijave pričakujemo do 9. avgusta 2019, pošljite jih na naslov: Pomurski sejem, Cesta na stadion 2, 9250 Gornja Radgona, ga. Vesna Dajčman (tel. št.: 041 679 685) oz. na e-naslov: vesna@pomurski-sejem.si. Objava parov bo 21. avgusta 2019 v Radgonski prilogi tednika kmečki glas.  Če bo prijavljenih več kot 12 parov, bodo imeli prednost tisti, ki so se prijavili prej.  Vsi tekmovalnio pari bodo prejeli uporabna darila, trije najboljši pa pokale in denarne nagrade: za prvo mesto 150 EUR, za drugo 100 in za tretje mesto 50 EUR.  VABLJENI! FENDT TEKMOVANJE V VLEČENJU VRVI ZA NAJMOČNEJŠE SLOVENSKE FANTE Medijski porkovitelj prireditve: ČZD Kmečki glas Tudi lesto pripravljamo na mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji radgoni zabavno prireditev vlečenja vrvi, in sicer v nedeljo, 25. avgusta 2019, ob 15. uri v maneži pod tribuno.  Pomerilo se bo do šest ekiš, v vsaki mora boti po šest članov in imeti morajo vodjo. Udeleženci tekmujejo na svojo odgovornost.  Prijavnico z vsemi zahtevanimi podatki naj vodja ekiše pošlje na: Pomurski sejem (Miran Mate, 041 263 107, miran.mate@pomurski-sejem.si), Linhartova 36, 1000 Ljubljana, najpozneje do 9. avgusta 2019. Objava ekip bo 21. avgusta 2019 v Radgonski pilogi tednika Kmečki glas.  Če bo prijavljenih več ekip, bomo med prijavljenimi izžrebali 6 ekip, ki se bodo udeležile tekmovanja. Vsi tekmovalci bodo prejeli brezplačne vstopnice za sejem in malico, zmagovlana ekipa pa denarno nagrado v vrednost 200 evrov. Zmagovalci pridobijo pravico uporabe naziva najmočnejši slovenski fantje.  AGRA     Interexport    ČZD Kmečki glas, d. o. o. VABLJENI! 

Katera bo nova zmagovalka?

V začetku septembra si bo z znanjem in spretnostmi naziv mlade kmetice leta priborila že osemnajsta zmagovalka. Toliko je bilo namreč prireditev, na katerih so svoje moči merile predstavnice društev podeželskih žena po Sloveniji. Letos bo konkurenca huda, pomerilo se bo osem kandidatk. Letošnja prireditev bo spet na Koroškem, saj sta kar dve leti zapored naziv najboljše osvojili Korošici. Lani je na Prevaljah naziv predala Tatjana Ladinek, letos pa bo to storila Marjeta Šteharnik v Slovenj Gradcu. Za njo je že več kot polletni mandat, Marjeta pa s ponosom nosi osvojeni naziv in jo večkrat srečamo na prireditvah po Sloveniji. Organizator tekmovanja je ČZD Kmečki glas s tednikom Kmečki glas, vsako leto pa pri prireditvi sodelujejo tudi gostitelji, letos sta to Mestna občina Slovenj Gradec in Društvo podeželskih žena Mislinjske doline, ki ga vodi Jožica Jeromel. Nepogrešljiva pomoč pri prireditvi pa je tudi Zveza kmetic Slovenije. In kaj pripravljamo za vse kandidatke? Tako kot je navada, bomo vse povabili že dopoldan na sproščeno druženje z organizatorji prireditve. Skupaj si bomo ogledali nekaj okoliških zanimivosti in se sproščali pred pozno popoldanskim vrhuncem dneva. Tam vse kandidatke najprej čaka preskus znanja, najboljše tri pa še spretnostne igre. Pogoji za prijavo kandidatk so bili: kandidatka je stara med 18 in 40 leti, živi na registrirani kmetiji, zaposlena je lahko drugje, zaželeno je tudi, da je članica društva podeželskih oziroma kmečkih žena in deklet. Vseh osem kandidatk bomo v naslednjih tednih obiskali na njihovih domačijah, predstavljene pa bodo v avgustovskih številkah časopisa Kmečki glas in na spletnem portalu www.kmeckiglas.com. Takrat bomo objavili tudi strokovne teme, s katerimi se bomo morale spopasti pri prvem delu tekmovanja, tri najboljše bodo napredovale v finale. Tam se bodo morale izkazati še z ročnimi spretnostmi, k zmagi pa vsako leto pripomore tudi sreča – katera je bo imela največ, boste lahko spremljali v živo, če se nam boste pridružili. Prisrčno dobrodošli! Kandidatke za mlado kmetico leta 2019 1. Andreja BOGATAJ, Društvo kmečkih in podeželskih žena Cerklje – Šenčur, Gorenjski nagelj 2. Katarina DEMŠAR, Društvo podeželskih žena Blegoš 3. Renata KOBOLT, Društvo kmetic Dravograd 4. Brigita PETEK, Društvo podeželskih žena Gornja Radgona 5. Brigita RUPNIK, Društvo podeželskih žena Mirna Peč 6. Ida SIMONČIČ, Društvo kmetic Ajda 7. Albina SUŠEC, Društvo kmetic Mislinjske doline 8. Irena VIDEMŠEK, Društvo podeželskih žena Šaleška dolina

Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako predstavijo starši

Matej Markuš iz Malečnika pri Mariboru, bolj znan kot vina Oskar,je mladi prevzemnik, ki  obdeluje 12 hetkarov vinogradov in je nosilec dopolnilne dejavnosti  na izletniški kmetiji na mariborski vinski cesti.  Na kmetiji svojih staršev je začel delati po petnajstih letih nabiranja izkušenj po drugih  vinskih kleteh, sedaj pa  nadaljuje družinsko tradicijo z veliko novimi načrti. Za svoj poklic pravi da je zelo lep, če ti ga na ta način predstavijo že starši. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Ta domače testenine

V Novi knjigi Ta domače testenine je kar 13 receptov za pripravo različnih vrst testa, prikazano je njihovo oblikovanje (svedrčki, ravjoli, fuži, rezanci...) in seveda ne manjkajo odlični recepti za jedi v katerih porabimo domače testenine (teh je kar 50).

Recept za skyr

V novi knjigi Mlečni izdelki narejeni doma (naročite tukaj) najdemo tudi recept za pripravo islandske različice fermentiranega mleka skyr. Tehnološko je to pravzaprav sir, saj pri pripravi dodamo sirišče. S pomočjo nove knjige bomo tudi doma pripravili marsikateri mlečni izdelek.

REVIJA O KONJIH

Ko se združita ogenj in led

Na otoku, ki je znan po prelepi pokrajini, številnih ognjenikih, črnih plažah in ledu, živi ena najčistejših konjskih pasem – islandski konj. Velikokrat jih poimenujejo islandski poniji, a to niso in je za nekatere lastnike islandskih konj to žalitev. Večinoma pa so znani kot ''medvedki'' konjskega sveta s petimi hodi in so v Sloveniji namenjeni večinoma za začetnike v jahalnih šolah, vendar se za njihovim ''medvedkastkim'' videzom skriva veliko več kot konjiček za otroke. Več o tem v avgustovski številki Revije o konjih

Žrebec Escolar: Poslednji E

Zmagovalec pokala Nürnberger Burg leta 2017, Escolar (Estobar NRW/Fürst Piccolo), je na nemški rejski lestvici FN za 2018 z vrednostjo 174 in relativno nizko verjetnostjo prenosa na potomce (90 %), zasedel prvo mesto med dresurnimi žrebci. Več o tem v julijski številki Revije o konjih  

MOJ MALI SVET

Rastline Sredozemlja

Citrusi so zanimiva drevesa, ki jih lahko gojimo tudi pri nas, čeprav ne bodo rasli celo leto na prostem; izjema je obalni pas naše dežele. Najpogosteje srečamo pomarančevec, limonovec in mandarinovec – to imena dreves, medtem ko so pomaranča, limona in mandarina imena sadežev. Citrusi so rastline Sredozemlja. Najbolje se počutijo, če jim boste ustvarili sredozemske razmere. Citrusi ne prenašajo zmrzali, zato jih gojimo v posodah.

Enodnevne lilije – maslenice

Na vrtu okoli hiše navadno želimo urejene grede, na katerih vse leto nekaj cveti. Ker pa je z določenimi rastlinami veliko dela, je priporočljivo izbirati rastline, ki ne potrebujejo naše vsakodnevne pozornosti. Med nezahtevne rastline glede oskrbe in nege spadajo tudi maslenice (Hemerocallis), ki nas bodo brez pretirane skrbi razveseljevale z dolgotrajnim poletnim cvetenjem.

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova revija Tehnika in Narava

Kazalo Test Lindner Lintrac 110 Deutz Fahr 5090DS TTV Gozdarska mehanizacija Verižna motorna žaga Husqvarna 545 Mark II Novost na trgu Nova družina mulčerjev INO Dominator Varnost Kontinuirano notranje čiščenje rezervoarja Homologacija pri motorjih Katera moč je prava? Zgodovina Lokomobile Rheinmetall DKTS V Jablah srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike Uvodnik V novi reviji Tehnika in Narava 4/2019 predstavljamo dva takoimenovana specialna traktorja, oba z brezstopenjskim menjalnikom. Deutz Fahr 5DS TTV je sadjarsko-vinogradniški oziroma komunalni traktor. Močan motor, menjalnik z dvema območjema izbire hitrosti, od 0 do 22,8 km/h in od 22,8 do 40 km/h, močno hidravlično dvigalo s številnimi hidravličnimi izhodi in odlično opremljena kabina, nudi vozniku prestižen traktor za varno delo v nasadih. Za mirno vožnjo pa lahko poskrbi poleg klasične sredinsko vpete sprednje preme tudi izvedba s posamičnim vpetjem in vzmetenjem sprednjih koles. Traktor Lindner Lintrac 110 je namenjen za delo na zelo strmih in zahtevnih terenih. Pri tem je v pomoč nizko težišče, zadnje hidravlično dvigalo ne sega daleč nazaj, razmerje med maso in močjo traktorja je optimalna, namestimo lahko široke pnevmatike ali pa dvojna prva in zadnja kolesa za dodatno varnost. Kako je lahko zmogljiv traktor za komunalna opravila, smo se prepričali na strminah Pohorja, kjer so prostrana smučišča. Mulčenje je zaradi boljšega uravnoteženja potekalo z dvema mulčerjema, vsi prisotni pa smo bili mnenja, da je traktor varen za delo še na tako strmem nagibu. Kje je meja, uporabnik pridobiva z delovnimi izkušnjami, pri tem mu je v pomoč tudi vodena zadnja os oziroma vodenje zadnjih koles do 20 stopinj, kar omogoča, da se traktor lažje obrne. Poleg tega obstaja možnost uporabe pasjega hoda, kar še dodatno izboljša vodenje pri opravljanju delovnih operacij na nagnjenih terenih. Na trgu je tudi nova motorna verižna žaga 545 Mark II, ki je nasledila model 353. Primerna je predvsem za gozdne posestnike in kmete, ki si služijo denar s pripravo drv. Žaga ima podobne značilnosti kot jih ima že nam znani model 550 XP Mark II, le da je motor nekoliko šibkejši in manj "navit". Žaga je zato malo manj odzivna, ima pa vse druge kakovostne tehnološke in ergonomske elemente, kot jih ima "profesionalka XP". Žaga bo našla mesto na kakšni kmetiji za podiranje debeljakov v sestojih s prsnim premerom okrog 30 cm. Pišemo tudi o notranjem čiščenju škropilnic in še posebej pršilnikov, ki bi jih morali redno izvajati, saj je kontaminacija pršilnikov zaradi njihovega načina delovanja bistveno večja kot pa pri škropilnicah. V zadnjih letih je bilo kar nekaj tehničnih novosti na tem področju. V praksi naj bi novejše in večje naprave (škropilnice in pršilniki) imele nameščen rezervoar za čisto vodo, ki je namenjena za notranje in zunanje čiščenju naprave. Priporoča se, da se notranje pranje naprave izvede takoj po koncu škropljenja. V reviji so predstavljene tudi druge zanimive teme, med drugim tudi daljša reportaža iz Jabel, kjer je potekalo srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike, o preostalih boste več zvedeli v Gornji Radgoni, kjer je vse nared za začetek sejma. Drugi dan, v nedeljo, 25. avgusta, je dan kmetijske tehnike, vabimo pa vas tudi, da se ustavite na stojnici ČZD Kmečki glas, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili in vam odgovorili na morebitna vprašanja.

Lindner Lintrac 110

Podjetje Lindner je lani praznovalo sedemdeset let proizvodnje traktorjev, od ustanovitve leta 1948. Herman Lindner je sicer med drugo svetovno vojno razvil specialno propelersko turbino za letala Messerschmidt. Po vojni je izdeloval žage za razrez lesa, leta 1948 pa začel s proizvodnjo traktorjev. Letno proizvedejo okrog 1500 traktorjev in okrog 300 transporterjev. Od leta 1963 v traktorje vgrajujejo Perkinsove motorje. Leta 1953 so izdelali prvi avstrijski traktor s štirikolesnim pogonom. Leta 1969 so izdelali prvi traktor transporter, leta 1996 pa prvega Geotraca. Leta 2013 so na sejmu Agritechnica v Hannovru predstavili brezstopenjskega Lintraca, in sicer model Lintrac 90, štiri leta kasneje na istem sejmu pa še model Lintrac 110. Traktor smo s pomočjo družine Šarh iz Lubnice pri Rušah preizkusili na pobočjih smučišča Pohorje.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Testenine, ki jih zvaljamo sami

19.08.2019

Za dežjem posije sonce

Drobni cvetovi med skalami

Na morje

30.07.2019

Mlečni izdelki narejeni doma

Koze rade pozirajo

VIDEO VSEBINE

GOJENJE JAGODIČJA - Založba Kmečki glas

Peter Vrisk na tiskovni konferenci DOBROTE SLOVENSKIH ...

NOVA knjiga LUPINARJI - oreh, leska, kostanj, mandelj

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 1 dnevi
Kdo bo mlada kmetica in kdo mladi gospodar leta?
Predstavljamo kandidatke za mlado kmetico leta in kandidate za mladega gospodarja leta, ki so se opogumili za ...
(0)
pred 1 dnevi
Aljaževi dnevi
Tradicionalni Aljaževi dnevi v Kranjski Gori bodo potekali od 29. avgusta do 1. ...
(0)
pred 1 dnevi
Sezonska kuhinja
V avgustu pridejo gospodinjam prav najrazličnejši recepti za pripravo zelenjave, gob in drugega, kar ponujata ...
(0)
pred 1 dnevi
Ta domače testenine
Recepta sta izbrana knjige Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine, ki je pravkar izšla pri ...
(0)
pred 3 dnevi
Gnojenje orhidej
Orhideje rastejo v naravi v drevesnih krošnjah, prirasle na veje in debla dreves. Hranila, ki dosežejo njihove ...
(0)
pred 3 dnevi
Novosti v priporočenem sortimentu jablane
Zaradi obsežnosti je sortiment sadnega izbora pri jablani razdeljen v štiri skupine. To so: skupina na ...
(0)
pred 4 dnevi
Kakovost mleziva in določanje suhe snovi mleka
V Sloveniji beležimo okoli 11,02 % izgub telet do dopolnjenega enega leta starosti, od tega do 90. dne (12. tedna) po ...
(0)
pred 4 dnevi
Kmalu se bodo odprla vrata 57. sejma Agra
V soboto, 24. 8. 2019, se bo odprl 57. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra, ki ga tradicionalno gosti Pomurski ...
(0)
pred 4 dnevi
Preizkus nove kmetijske mehanizacije za ...
 Tudi dijaki Biotehniške šole Rakičan pri Murski Soboti so se na šolskih njivah po ...
(0)
pred 4 dnevi
20 let Društva prijateljev konj Višnja Gora
Prizadevni člani Društva prijateljev konj Višnja Gora, rejci in ljubitelji konj ter podporniki in ...
(1)
pred 4 dnevi
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
pred 4 dnevi
Katja in Barbara, mladi prevzemnici na kmetiji ...
Kmetija Leber Vračko iz Jedlovnika je s 55 hektarji zemljišč, čredo 55 molznic in še toliko mladega ...
(1)