13:29

Slovenska naložba v vinsko klet v Severni Makedoniji

13:03

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

11:39

Umrl je dr. Alojz Slavič

10:29

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

19:31

Ptujske Dobrote vabijo

Kmetijski sejem v Novem Sadu

14.05.2019

preberi več

Reja drobnice

14.05.2019

preberi več

Voda in ekološka pridelava zelenjave

14.05.2019

preberi več

Steyr Expert CVT

14.05.2019

preberi več

Štajerska bi morala biti znana po laškem rizlingu

14.05.2019

preberi več

V PRIHODNJI ŠTEVILKI

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

Robi Matečko je vinogradnik, vinar in mlad prevzemnik na kmetiji v Sp. Hlapju v  Jakobskem dolu. Ta del Slovenskih goric, nedaleč od avstrijske meje,  je "predaleč" celo za bližnje Mariborčane, ponaša pa se z izjemnimi vinogradniškimi legami, na katerih prideluje grozdje za  mirna  vina in vse več za klasične penine tudi družina Matečko. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

Zadovoljni z dolgoročnim sodelovanjem

Že dobrih 20 let Franc Trebec odlično sodeluje s Pivko, in sicer je sprva redil deset let purane, od leta 2008 pa Trebčevi redijo piščance. Kot kooperant ima v najemu hleve, v treh po tisoč kvadratnih metrov letno vzredi več kot 300 tisoč piščancev. Namreč letno ima od pet do šest turnusov živali, v vsakem hlevu je okrog 20 tisoč piščancev. Pri delu mu pomaga vsa družina Trebec, in sicer žena Terezija, hči Lidija, občasno sin Dejan in tudi vnukinja Lina. Delo je predvsem ob vselitvi in po odvozu piščancev, v vmesnem času pa Trebčevi predvsem nadzorujejo klimo in pogoje v hlevu.

Tri desetletja Dobrot slovenskih kmetij

Minoritski samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju bo ta konec tedna gostil že jubilejno, trideseto kulinarično bogastvo slovenskih kmetij. Med več kot tisoč ocenjenimi izdelki pridnih slovenskih kmečkih rok se bomo sprehodili tudi mi in  pripravili obširno reportažo o zanimivem in raznovrstnem dogajanju. Več v 22. številki Kmečkega glasa.

Tanka meja med zdravilom in strupom

Mlečki so med trajnicami zagotovo eden najbolj spornih predstavnikov, ki pri vrtnarjih vzbujajo mešane odzive. Nekateri so prepričani v njihovo vrtno in okrasno vrednost, drugi pišejo o njih s pomisleki. Ena od osnovnih značilnosti mlečkov je sok, ki se ob poškodbi izcedi iz vseh delov rastline. V starih zapiskih o mlečkih, zlasti pa o njihovih sokovih, piše vse mogoče o njihovih učinkih, od strupenosti do zdravilnosti. Pri nekaterih ljudeh ob stiku kože s sokom nastanejo mehurji, v očeh pa sok povzroči barvno slepoto. Kljub strupenim sestavinam pa mlečkov sok deluje, seveda samo pri zunanji uporabi, proti revmatizmu in mrtvoudnosti. Obstajajo tudi druge možnosti uporabe mlečkovega soka, na primer kot polirno sredstvo za usnje ali pomešan z gumo za impregnacijo papirja. Mlečki pa postajajo danes vrtnarsko pomemben rod v kraljestvu rastlin. Noben drug rod ne združuje tako raznolikih vrst glede rasti, oblike, barve in vsesplošne uporabnosti kot mlečki. Več preberite v 21. številki Kmečkega glasa

KOLEDAR DOGODKOV

NE SPREGLEJTE
Aktualni dogodki in zanimivosti

Slovenska naložba v vinsko klet v Severni Makedoniji

 Vinska klet Puklavec Family Wines je z eno večjih naložb  slovenskih podjetij v tujini v letošnjem letu  16. maja slavnostno odprla butično vinsko klet v Severni Makedoniji. Družina Puklavec, ki klet vodi od leta 2009, je s prevzemom butične kleti Negotino uspešno razširila ponudbo priznanih belih vin z vrhunskimi rdečimi makedonskimi vini. Z novim regionalnim povezovanjem ta klet zaokrožuje celovito ponudbo in se postavlja ob bok vodilnim vinskim kletem v tem delu Evrope.  Z željo po dopolnitvi ponudbe z rdečimi vini so že leta 2011 pričeli s prvimi aktivnostmi v Severni Makedoniji.  Vrednost naložbev prenovo butične kleti Negotino ocenjujejo  na 1,6 milijona evrov, naložb  v Severni Makedoniji pa s tem še ne zaključujejo,  je na otvoritvi kleti povedal Vladimir Puklavec, lastnik Puklavec Family Wines.  Vinska klet Puklavec Family Wines Negotino ima zmogljivost med 300 in 400 tisoč steklenic letno. Pridelujejo pa cabernet sauvignon, merlot in vranec. V kleti sodobno tehnologijo prepletajo s tradicijo zorenja vina v lesenih vinskih sodih, ki zavzemajo pomembno mesto v kleti. Vrhunska rdeča vina iz Negotina odlično dopolnjujejo izbor belih vin iz Ljutomersko-Ormoških goric.  Ambicij ne skrivamo, z našimi rdečimi vini si želimo doseči uspehe, ki bo primerljivi z belim vinom iz slovenskega dela naše kleti, kar pomeni biti med najboljšimi na svetu," je dodal Dane Jovanov, direktor in glavni enolog butične kleti Puklavec Family Wines Negotino. V drugi polovici letošnjega leta bodo dalai na trg novo linijo vrhunskih  rdečih vin Instinct, ki bo iz treh kakovostnih segmentov.

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

Med 15. in 17. majem je na Ptuju potekala mednarodna konferenca "Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč, ki so jo organizirali Zavod  RS za varstvo narave, Ministrstvo za okolje in prostor, in KGZ Ptuj. Na dogodku so se zbrali  slovenski in tuji strokovnjaki s področja varstva narave in kmetijstva. Slovenski in tuji strokovnjaki (iz Irske, Češke, Hrvaške, Romunije , Avstrije) in predstavili že potekajoče dobre prakse varovanja travišč, pomebnih  z vidika  ohranjanja biotske pestrosti in iskali rešitve za naslednjo kmetijsko perspektivo po 2020.  Strinjali so se, da morajo  biti  glavni upravljalci biotsko pestrih travnikov tudi v prihodnje kmetje, sam način upravljanja in nagrajevanja pa ne sme biti birokratsko prezahteven. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.   

Ovce morajo čakati pašo in ne obratno

Na Petkovi kmetiji iz Dola pri Šmarjah, je Stanko Petek z rejo ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme začel leta 2002, a do leta 2011 ni dosegal zavidljivih rezultatov v reji. Po včlanitvi v društvo rejcev drobnice Cekin ter v kontrolo porekla in proizvodnje, pa se je začel njihov preporod ter strokovnejši pristop k reji, skupaj s širitvijo kmetije (s 4,4 ha na 6,9 ha) ter organiziranim odkupom jagnjet preko Loških mesnin. Kljub visoki starosti rejcev drobnice pri nas pa prihodnost Petkove kmetije ni vprašljiva, saj imajo mladega naslednika – 27-letnega Urbana, ki je od začetka letošnjega leta neuradni prevzemnik in upravitelj kmetije. Neuradni prevzemnik pa zato, ker kmetija za zdaj še ne izpolnjuje zahtevanih primerljivih kmetijskih površin, ki so pogoj za kandidiranje na razpisu za mladega prevzemnika. Zanimivo vsebino preberite v posebni prilogi o reji drobnice, ki izide 15. maja 2019.

Koze niso številka

Janja Berginc iz Drežniških Raven pri Kobaridu, je zgovorna 33-letna rejka koz drežniške pasme - naše edine avtohtone pasme, ki jih redi za prirejo mleka. Je turistična tehnica po poklicu in govori tri tuje jezike, kar je dobrodošlo pri številnih turistih iz vseh držav sveta, ki svoj mir iščejo v njihovih apartmajih pod mogočnim, prejšnji teden na novo pobeljenim Krnom. Samoukinja v kmetijstvu, ki ne skriva, da jo delo s kozami navdušuje, je začela kmetovati praktično iz nič, saj je kmetijsko gospodarstvo z večinoma najetimi travniki registrirala pred osmimi leti. Lani je registrirala še dopolnilno dejavnost za predelavo mleka v sire, še vedno pa ostaja zaposlena v podjetju, kjer v izmenskem delu izdeluje končne izdelke za živilsko industrijo po vsej Evropi. Vztrajna rejka je ves čas v pogonu, s podporo družine in moža Marka pa je nedvomno zaslužna, da se je v Zgornjem Posočju obdržala drežniška pasma koz. Več preberite v posebni prilogi o reji drobnice, ki izide 15. maja 2019.

V bližnji prihodnosti

Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako predstavijo starši

Matej Markuš iz Malečnika pri Mariboru, bolj znan kot vina Oskar,je mladi prevzemnik, ki  obdeluje 12 hetkarov vinogradov in je nosilec dopolnilne dejavnosti  na izletniški kmetiji na mariborski vinski cesti.  Na kmetiji svojih staršev je začel delati po petnajstih letih nabiranja izkušenj po drugih  vinskih kleteh, sedaj pa  nadaljuje družinsko tradicijo z veliko novimi načrti. Za svoj poklic pravi da je zelo lep, če ti ga na ta način predstavijo že starši. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.  

Kmetijski sejem v Novem Sadu

Od 11. do 17. maja bo v Novem Sadu v Srbiji potekal že tradicionalni kmetijski sejem. Obiskali ga bomo tudi mi, novinarji Kmečkega glasa in o njem podrobno poročali v prihodnjih številkah Kmečkega glasa.

Zdaj je čas za prijavo na tekmovanje za mlado kmetico in gospodarja leta 2019

ČZD Kmečki glas vabi k prijavi kandidatov za Mladega gospodarja leta 2019 in kandidatk za Mlado kmetico leta 2019. Na tekmovanju lahko sodeluje največ ŠEST kandidatov in največ OSEM kandidatk, zato si svoje mesto zagotovite z ZGODNJO PRIJAVO. Prijavijo se lahko tudi kandidati in kandidatke, ki so že sodelovali, pa niso zmagali. Kandidati se prijavijo sami, kandidatke pa lahko predlagajo tudi društva podeželskih žena in deklet. Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati kandidati in kandidatke, so: – starost: najmanj 18 in največ 40 let na dan prijave; – živeti mora na registrirani kmetiji, zaposlen(-a) je lahko tudi drugje; – kandidat oz. kandidatka se mora strinjati s prijavo in z objavo podatkov ter fotografije v tedniku Kmečki glas in na spletni strani: www.kmeckiglas.com Tekmovanje bo 13. septembra 2019 v Slovenj Gradcu! ČZD Kmečki glas podarja zmagovalcu 500 evrov (bruto) 2. mesto: Nakazilo Deželne banke Slovenije na TRR, odprt pri DBS, v višini 350 evrov 3. mesto: Darilni bon Semenarne Ljubljana v vrednosti 100 evrov Prijave sprejemamo samo v pisni obliki do zapolnitve mest oziroma najpozneje DO 30. APRILA 2019. V njej navedite ime in priimek, točen naslov, številko prenosnega telefona, datum rojstva, velikost in usmeritev kmetije. Prijavnico pošljite na naslov: ČZD Kmečki glas, Vurnikova ul. 2, 1000 Ljubljana, s pripisom: Mladi gospodar leta 2019 ali Mlada kmetica leta 2019 ali po e-pošti: barbara.remec@czd-kmeckiglas.si

Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska vina

Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova Evropa. Več kot 2000 gostom in 100 novinarjem iz celega sveta  se je  predstavilo  130 vinarjev iz Slovenije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Hrvaške Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Slovaške. Dogodek pa je pred štirimi leti nastal zaradi pomanjkanja profesionalnih sejmov na Hrvaškem, ki nagovarjajo predvsem vinske strokovnjake, gostince, vinske svetovalce in kupce.Več v 13. številki Kmečkega glasa. 

i

km/h

%

KNJIGE - ZALOŽBA KMEČKI GLAS

Teden knjige v Založbi Kmečki glas

Spoštovani bralci, ljubitelji strokovne, poljudnostrokovne, etnološko-gastronomske in kulinarične literature, obveščamo vas, da bo teden med 13. in 20. majem v Založbi Kmečki glas še posebej namenjen spodbujanju branja knjig, uporabe priročnikov in seznanjanja z našim knjižnim programom. VSAK NAKUP BOMO NAGRADILI s kulinarično uspešnico KUHAJMO S SIRI.  Vabljeni na spletno stran ZALOŽBE KMEČKI GLAS  http://zalozba.kmeckiglas.com/, na voljo pa smo tudi po telefonu na številki 01 473 53 79 in e-naslovu: karmen@czd-kmeckiglas.si. KNJIGE SO ZAKON!

Rutin v ajdi

Ajda je zdrava beljakovinska hrana. Med drugim je zaklad flavonoidne snovi, ki jo imenujemo RUTIN (ščiti žile, zavira osteoporozo). Ker pa ajda vsebuje zelo malo vitamina B, jo dobro dopolnjujejo mlečni izdelki (npr. siri), slive, jajca, zelje, repa, pršut ... V knjigi AJDA , ki zaradi velikega zanimanja doživela že drugo - dopolnjeno izdajo, najdemo mnoge recepte. Z njihovo pomočjo bomo ajdo pogosteje uvrstili v svoj jedilnik. Pa naj gre za bolj zahtevene jedi (na sliki je bizeljski ajdov kolač) ali pa za povsem preproste jedi (npr. solate in prigrizke).

REVIJA O KONJIH

Imeti svoje konje doma pred hišo – uresničene sanje ali vsakodnevno breme?

Veliko konjeljubcev sanja o tem, da bi lahko v copatih šli v hlev k svojemu konju. V tem je prav poseben čar, ki morda izvira še iz otroških knjig, predvsem tiste o Piki Nogavički in njenem konju na verandi. Pika je s svojim konjem zajtrkovala, včasih ga je celo povabila v hišo. Konj ji je predstavljal moč in svobodo, da je lahko kot majhna deklica odpotovala v mesto po nakupih ali pa odhajala pred šolo razdelit otrokom svežepečene piškote. Več v prispevku Ane Bordjan v majski številki Revije o konjih

Izrazito gibanje, izrazite težave – problemi sodobne vzreje

Ob pogledu na stare črno-bele fotografije dresurnih tekmovanj nam hitro postane jasno, da se sodobni dresurni konji močno razlikujejo od tistih izpred nekaj desetletij. Vzreja toplokrvnih pasem konj je šla v smeri povpraševanja jahačev in ustvarila atlete, ki jih odlikuje predvsem izjemno izrazito gibanje. Ta lastnost pa ima na žalost visoko ceno. Več o tem v aprilski številki Revije o konjih

MOJ MALI SVET

Kumare za solato

Kumare (Cucumis sativus L.) spadajo v skupino plodovk in družino bučevk. Izhajajo iz vzhodne Indije. Poznamo jih kot vir snovi, ki dobro pospešujejo izločanje vode in so naravni diuretik. Vsebujejo mnoge mineralne snovi, ki ugodno vplivajo na zdravje ljudi. Pri nas je v pridelavi razširjena in dobro poznana solatna kumara, manj pa kumare za vlaganje.

Čudoviti barviti rododendroni

Rododendroni ali sleči so skupina lesnih predstavnikov, ki so pri nas v naravi precej maloštevilni. Večinoma jih najdemo v goratem svetu, kjer lahko občudujemo cvetove dlakavega (Rhododendron hirsutum) in rjastega (R. ferrugineum) sleča. Na štirih manjših nahajališčih po Sloveniji pa smo lahko konec pomladi deležni tudi živahnih barv in prijetnih dišav rumenega sleča (R. luteum).

TEHNIKA IN NARAVA

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava (TiN)

8. maja je izšla revija Tehnika in Narava številka 2. V njej si lahko preberete: TestClaas Arion 460 Gozdarska mehanizacijaVerižna motorna žaga Husqvarna 550 XP Mark II VarnostOdbijači za velike in hitre traktorje TraktorjiSeznam proizvajalcev in prodajalcevSadjarsko-vinogradniški, komunalni in gorski traktorji ter transporterji Uvodnik Lepi spomladanski dnevi so na dan privabili vse, ki so komaj čakali, da se zima konča. Začela so se pomladna opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih, hmeljiščih,… Delo jim olajšajo traktorji in stroji. Standardne traktorje smo že podrobno predstavili v prvi številki revije Tehnika in narava, tokrat pa največ prostora v reviji namenjamo predstavitvi specializiranih traktorjev. Podrobno predstavljamo sadjarsko-vinogradniške, komunalne, gorske traktorje in transporterje. V drugi polovici junija, ko izide tretja številka revije Tehnika in narava, bomo predstavili enoosne in male gumigosenične traktorje, ob koncu leta (novembra) pa še dvoriščne traktorje. Preskusili smo traktor Claas Arion 460, ki sodi v serijo 400. Ta je predvsem primerna za klasično slovensko kmetijo, ki obdeluje nekaj deset hektarjev kmetijskih površin. Z njimi opravljamo delo na njivah in travnikih, zaradi dobrega pregleda iz kabine (integrirano strešno okno) so še posebej primerni za delo s sprednjim nakladalnikom na dvorišču kmetije. Poleg odzivnega motorja, močnega hidravličnega dvigala, opremljene kabine, se traktor ponaša z naprednim menjalnikom Quadrashift, ki ima 16 prestav naprej in 16 prestav za vožnjo nazaj (modeli od 430 do 460 imajo tudi možnost 24 + 24 Hexashift menjalnika). Menjalnika imata štiri skupine in vmesne prestave (prestavljanje pod obremenitvijo), menjalno avtomatiko Quadractiv ali Hexativ ter hidravlični invertor Revershift (spreminjanje smeri naprej - nazaj brez uporabe sklopke). Menjalnika upravljamo z upravljalno ročico (joystick) na večnamenskem naslonjalu za roko. Prednosti menjalnikov so prestavljanje skupin brez sklopke in dobra porazdelitev prestav v vseh področjih. Končna hitrost vožnje 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja, in sicer pri 1400 vrt./min, pomeni manjšo porabo goriva. Husqvarnina motorna žaga 555 XP je novost na trgu in sodi med srednje močne žage na trgu. Priročna je za podiranje drevja v smrekovih sestojih s prsnim premerom do 50 cm (bukovih sestojih do 40 cm) in njihovemu kleščenju ter negi gozda. Posluževali se je bodo profesionalni gozdni delavci in tudi lastniki gozdov, njena prednost je v veliki odzivnosti in dokaj nizki masi v tem segmentu moči. To pomeni, da jo lahko uporabljamo daljši čas za delo v gozdu, še posebej je naš preizkuševalec izpostavil primernost za delo v gozdovih, ki jih prizadene žledolom ali podlubnik. Članek Tomaža Pojeta iz Kmetijskega inštituta Slovenije opisuje odbijače za hitre in velike traktorje za povečanje pasivne varnosti ob morebitnem trčenju. Nekateri proizvajalci traktorjev imajo to sedaj kot opcijsko opremo. Tovrstni odbijači naj bi čim bolj zmanjšali možnost telesnih poškodb ali celo smrti. Dejansko gre za območja za ublažitev udarcev, ki spremenijo gibalno – kinetično energijo vozila v usmerjeno spremembo oblike. Strokovnjaki priporočajo, da je spodnji del odbijača nameščen v višini 40 cm od tal. Testi trčenj so namreč pokazali, da so ob tem posledice trka najmanjše. Ena izmed zahtev za odbijače je, da ne zakrivajo luči na samem traktorju. Zaradi manjših težav pri obračanju so odbijači zaobljeni ali pa so konci zamaknjeni in se tako bolje prilagajajo obračanju traktorja.

Claas Arion 460

Podjetje Claas je serijo traktorjev Arion 400 prvič predstavilo pred skoraj dvema letoma na sejmu Agritechnica v Hannovru. Serija obsega šest modelov (410, 420, 430, 440, 450, 460) moči od 90 do 140 KM. Traktorji ustrezajo zahtevam stopnje IV glede okoljskih emisij oziroma po ameriških standardih Tier 4 Final Standard. V prodaji so od marca 2018, priložnost smo imeli preizkusiti najmočnejši traktor v seriji, in sicer model Arion 460, ki ima nazivno moč 99 kW oziroma 135 KM merjeno po standardu ECE R120. Traktorji Arion 400 so še posebej primerni za delo na njivah, travnikih, kakor tudi na dvoriščih s sprednjim nakladalnikom ali v gozdu.

Sodelavci
FOTO ZGODBE

Knjižni program Založbe Kmečki glas tudi v novi trgovini v Kočevju

14.05.2019

Ranjak pri nas cveti od maja do avgusta

Razkošna pomlad v parku

Ljubki čmrlji

15.04.2019

Ribiški koledar v Sloveniji

Pomladne dobrote

VIDEO VSEBINE

Peter Vrisk na tiskovni konferenci DOBROTE SLOVENSKIH ...

NOVA knjiga LUPINARJI - oreh, leska, kostanj, mandelj

Kmetica leta 2018 je MARIJA JAKŠE

Kulinarična delavnica na Festivalu slovenskih sirov

Prvi javni nastop dr. Aleksandre Pivec, nove ministrice ...

Predsednik ZZS Peter Vrisk ob jubileju KZ Celje

Marjan Kovač, predsednik KZ Celje, ob praznovanju ...

Tekmovanje v plesanju polke AGRA 2018

Praznovanje 70-letnice M SORA

Miša Pušenjak o novi knjigi NARAVNO VARSTVO VRTNIN

Dr. Duhovnik - spletna stran NAMAKANJE VOGRŠČEK 2018

Dr. Jože Duhovnik o sanaciji sistema VOGRŠČEK

Razstava živine ob 65-letnici KGZ Ptuj

36. vinska vigred v Beli krajini

85. mednarodni kmetijski sejem NOVI SAD 2018

Blagoslov traktorjev 2018 v Andražu nad Polzelo

Prihod traktorjev k blagoslovu v Andražu nad Polzelo

Peka velikonočne potice na kmetiji ZLATE iz Mavčič

Avtor knjige ČEMAŽ, vanež in česnovi peski o ...

Utrinek s tradicionalnega GREGORJEVEGA SEJMA

Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Utrinek iz sejma AGRITECHNICA v Hanovru

Nova knjiga Založbe Kmečki glas KUHAJTE S SIRI

Jezersko-solčavske ovce na razstavišču letošnje ...

Glasbeni utrinek z izbora mlade kmetice in mladega ...

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - insert z okrogle mize

Dan odprtih vrat Semenarne LJ - Vrisk, predsednik ZZS

Dan odprtih vrat Semenarne Ljubljana - Šabeder, ...

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Vzdušje na kmetijskem sejmu v Novem Sadu

Franci in Teja Podjed na Mercatorjevi Akademiji radi ...

Peter Vrisk na Mercatorjevi Akademiji radi imamo ...

Vlečne grablje na mulčerju Elite L 160 - INO Brežice

Mulčer Profi Mega 270 - INO Brežice

Predsednik ZZS Petr Vrisk na kmetijskem sejmu v Komendi

Blagoslov traktorjev v Andražu nad Polzelo

Direktor KZ Tolmin Niko Maver

Direktorica Mlekarne Planika Anka Miklavič Lipušček ...

Direktor Klet Brda Silvan Peršolja trgovinici KZ ...

NOVA KNJIGA Visoke grede in vrtički v posodah

Pernata druščina na dvorišču

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

Kmečki glas

pred 3 dnevi
Slovenska naložba v vinsko klet v Severni ...
 Vinska klet Puklavec Family Wines je z eno večjih naložb  slovenskih podjetij v tujini v letošnjem ...
(0)
pred 3 dnevi
Izzivi in priložnosti multifunkcijskega ...
Med 15. in 17. majem je na Ptuju potekala mednarodna konferenca "Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja ...
(0)
pred 3 dnevi
Umrl je dr. Alojz Slavič
 Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil ...
(0)
pred 3 dnevi
Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu
Robi Matečko je vinogradnik, vinar in mlad prevzemnik na kmetiji v Sp. Hlapju v  Jakobskem dolu. Ta del ...
(0)
pred 4 dnevi
Ptujske Dobrote vabijo
Vse je nared za jutrišnjo uradno odprtje jubilejne, 30. razstave Dobrote slovenskih kmetij, ki bo jutri ob ...
(0)
pred 4 dnevi
Zadovoljni z dolgoročnim sodelovanjem
Že dobrih 20 let Franc Trebec odlično sodeluje s Pivko, in sicer je sprva redil deset let purane, od leta 2008 pa ...
(0)
pred 4 dnevi
Tri desetletja Dobrot slovenskih kmetij
Minoritski samostan sv. Petra in Pavla na Ptuju bo ta konec tedna gostil že jubilejno, trideseto kulinarično bogastvo ...
(0)
pred 4 dnevi
Tanka meja med zdravilom in strupom
Mlečki so med trajnicami zagotovo eden najbolj spornih predstavnikov, ki pri vrtnarjih vzbujajo mešane odzive. ...
(0)
pred 6 dnevi
Ovce morajo čakati pašo in ne obratno
Na Petkovi kmetiji iz Dola pri Šmarjah, je Stanko Petek z rejo ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme začel ...
(0)
pred 6 dnevi
Koze niso številka
Janja Berginc iz Drežniških Raven pri Kobaridu, je zgovorna 33-letna rejka koz drežniške pasme - ...
(0)
pred 6 dnevi
Kmetijski sejem v Novem Sadu
V Novem Sadu te dni poteka tradicionalni, 86. mednarodni kmetijski sejem, eden največjih sejmov v jugovzhodni Evropi, ...
(0)
pred 6 dnevi
Reja drobnice
V 20. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 15. maja, preberite posebno prilogo o reji drobnice. Spoznajte ...
(0)