Pridruži se našemu družbenemu omrežju

V prihodnji številki

V Krasincu zemlja krasno rodi

Kmetija Jakofčič iz Krasinca v Beli krajini obsega 36 hektarov obdelovalnih površin, od tega je pol zemlje lastne, pol najete, 6 hektarov je gozda, obdelujejo pa še tri hektare na Hrvaškem. Družino sestavljajo gospodar Jože in žena Mojca, sinovi Igor, Damjan kot naslednik, Jože in mama Amalija.  Osrednja kmetijska dejavnost je živinoreja, in sicer reja bikov pitancev, ki jih je v hlevu preko 90. S preudarnim delom dosegajo pri reji zelo dobre rezultate, saj je klavnost ob zakolu preko 56 %. Žal pa cena mesa pada in je po šestih letih na najnižji stopnji ter ne kaže, da bi se popravila.  Kako kmetujejo Jakofčičevi, da bodo kmetijsko dejavnost ohranili še za prihodnje rodove, pa v 50. številki Kmečkega glasa.

Plaketo za prostovoljstvo prejela tudi ...

V počastitev Mednarodnega dneva prostovoljcev, 5. decembra, je predsednik Državnega sveta Mitja Bervar slavnostno podelil plakete najzaslužnejšim društvenim delavkam in delavcem - prostovoljkam in prostovoljcem. Med štirinajstimi nagrajenci je tudi Marta Toplak iz Juršincev, dolgoletna predsednica Društva gospodinj Marta Juršinci, ki že več kot 40 let tke dragocene vezi povezovanja na podeželju in razume, da si velik le toliko, kolikor ceniš lokalno. Toplakova je vse od mladih let izredna organizatorka v javnem društvenem življenju ne le na občinski ravni, ampak tudi širše, na področju severovzhodne Slovenije. Več o plaketah in njenem delu preberite v prihodnji, 50. številki Kmečkega glasa.   

Uredba o zagotavljanju izjemne ...

Vlada RS je v Uradnem listu 77/2016 izdala Uredbo o zagotavljanju izjemne izravnalne pomoči proizvajalcem mleka. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v uredbi predlaga, da bo pomoč izplačala upravičencem v sektorju mleka in mlečnih proizvodov. Višina sredstev, namenjenih za ukrep, znaša 2,3 milijona evrov, od tega so evropska sredstva v višini 1,15 milijona evrov in nacionalna sredstva v enaki višini. Na podlagi EU zakonodaje bo pomoč nediskriminatorno dodeljena vsem proizvajalcem mleka, ki bodo v tekočem trimesečnem obdobju januar-marec 2017 oddali prvim kupcem mleka enako količino mleka ali nižjo količino mleka kot v referenčnem obdobju januar-marec 2016. Višina pomoči za kmetijska gospodarstva se bo izračunala glede na odzivnost kmetijskih gospodarstev. Več v tedniku Kmečki glas št. 50

Prva Erasmus+ listina na Gorenjskem

Predstavniki nacionalne agencije CMEPIUS so Biotehniškemu centru Naklo slavnostno podelili Erasmus+ listino kakovosti za mobilnosti v poklicnem izobraževanju in usposabljanju. To je prva tovrstna listina, podeljena srednji šoli na Gorenjskem, ki jo lahko prejmejo srednje šole, ki so zelo kakovostno izvedle mobilnosti dijakov in učiteljev v tujino. Biotehniški center Naklo sodeluje s številnimi partnerji po Evropi, tako srednjimi kot višjimi šolami ter različnimi raziskovalnimi ustanovami, kamor vsako leto na praktično izobraževanje ob finančni podpori evropskih sredstev odhajajo njihovi dijaki.  

Same Explorer HD 115.4 GS

Podjetje Same je pred dvema letoma popolnoma prenovil in predstavil novo serijo Explorer, ki je nadomestila serijo Explorer3. Primeren je za srednje in velike kmetije, kjer se poleg različnih vsakodnevnih opravil srečujejo s potrebami po večji moči v delovnih konicah (delo na dvorišču s sprednjim nakladalnikom, spravilo krme, osnovna obdelava tal, itn.). Na razpolago je enajst različnih modelov, za model Explorer HD 115.4 GS so v podjetju Trakom d.o.o. iz Zadobrove pri Škofji vasi, ki v Sloveniji zastopa traktorje Same, prejeli zlato medaljo na sejmu AGRA. Tako so na razpolago Explorer LD (okreten), Explorer MD (vsestranski) in Explorer HD (močan), ki se med sabo ločijo po moči, menjalniku, masi, okretnosti, dvižni sili hidravličnega dvigala in seveda opremljenosti. Tri valjni motorji proizvedejo od 75 do 97 KM, štirivaljni pa od 88 do 109 KM. Nova je kabina, seveda pa prenovljena serija gre predvsem na račun zahtev zakonodaje glede izpušnih plinov. Več v tedniku Kmečki glas št. 50.

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti
V bližnji prihodnosti

Ta torek bo ustanovljena nova zadruga Kristal ...

Po zaprtju edine tovarne sladkorja na Slovenskem, v Ormožu, kar se je zgodilo v začetku leta 2007 in kar je bila posledica reforme trga s sladkorjem EU, si slovenski kmetje prizadevajo za popravo te velike napake. Za večinska tuja lastnika tovarne – nizozemski COSUN in italijanski S.F.I.R., ki sta se za to potezo odločila kljub manjšinskemu nasprotovanju naših zadrug in kmetov, pa to ni bila napaka. V zameno za zaprtje in popolno razgradnjo tovarne sta namreč iz posebnega evropskega sklada za razgradnjo dobila več deset milijonov evrov odškodnine. Kot posledica evropske sladkorne reforme se je v državah članicah EU zaprlo več kot 90 tovarn. Ker je sladkorja v svetu in tudi v EU začelo kmalu zatem primanjkovati, ugotavljajo, da omenjena reforma ni prinesla želenih rezultatov, prej nasprotno. Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije (Združenje), ki je po šestih letih mirovanja v začetku leta 2012 ponovno začelo delovati, je v smeri ponovne oživitve tovarne doslej že veliko naredilo. Po opravljenih študijah o upravičenosti njihove namere, poizvedbi o pripravljenosti kmetov za ponovno setev sladkorne pese, ki zaradi svoje velikega ekonomske donosa nima brez razloga sloves kraljice polj, pa še vedno ni našlo investitorja za gradnjo nove sladkorne tovarne. Oktobra prihodnje leto bodo namreč v EU odpravljene (omejitvene) kvote za sladkor, zato se bodo se bo trg s sladkorjem sprostil. To tudi pomeni, da se bodo lahko s pridelavo in predelavo sladkorne pese ukvarjale tudi tiste države, ki kvot za sladkor doslej iz različnih vzrokov niso imele. Tudi zaradi ugasnitve le-teh zaradi zaprtja tovarne, kar se je zgodilo v primeru Slovenije. Da bi Združenje kljub vsemu storilo novi korak v smeri tako želene tovarne sladkorja, bo ta torek ob 9. uri v veliki dvorani Doma društev na Lutomerski cesti v Ormožu potekala ustanovna skupščina zadruge Kooperative Kristal z.o.o. Sočasno bodo na njen izvolili tudi vse njene organe, vključno s predsednikom, sprejeli pa bodo tudi njen časovni načrt nadaljnjih aktivnosti. Z ustanovitvijo zadruge potencialni pridelovalci oz. kmetje dobivajo prepotrebno pravno osebo, ki se bo lahko lotila aktivnosti pri njeni gradnji, interesno združenje pa tega mandata nima. Neuradno smo izvedeli, da naj bi tudi predsednik nove zadruge postal Mirko Kosi, ki je doslej uspešno predsedoval Združenju, to pa naj bi do dejanske setve sladkorne pese na slovenskih poljih šlo v ponovno mirovanje.

Nov 06, 2016

FOTO ZGODBE

God svetega Nikolaja

Pomarančno pecivo za decembersko sladkanje

Prva svečka že gori

110 lip za 110 let Semenarne Ljubljana

Traktorji na koledarju

Tehnika in narava

Video vsebine

Testni preizkus traktorja Case IH Luxxum 120

Pravilno podiranje drevesa z motorno žago

Oranje z novim traktorjem KIOTI PX1153

LUNINE BUKVE 2017

Testna žetev z novostmi podjetja Claas

JAGABABA - s sitom z ljubeznijo

Bogastvo stročnic

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

O NAS

ČASOVNICA

pred 1 dnevi
V Pesnici kritičen minister Židan
Namesto prvi dan strokovni Lombergarjevih dnevov, ki v organizaciji KGZ Maribor od srede do danes potekajo v Pesnici, je ...
(0)
pred 2 dnevi
Na Lombergarju so danes prišli na svoj račun ...
Tudi današnji, drugi dan tradicionalnih strokovnih Lombergarjevih dnevov, ki so se z vinogradniškim ...
(0)
pred 2 dnevi
Ti nori tenorji
V decembru bo kar nekajkrat na sporedu Šentjakobskega gledališča predstava, ki je navdušila na 29. ...
(0)
pred 2 dnevi
Potice z orehi, medom in bučnicami
Med najrazličnejšimi slaščicami, ki jih pripravljamo za božične praznike, na domači mizi nikoli ne ...
(0)
pred 2 dnevi
Za božič praznično tudi v hlevu
Ideja za božično okrasitev vašega hlevčka . Ne pozabite, da mora biti podkev vedno obrnjena navzgor, da sreča ...
(0)
pred 2 dnevi
V Krasincu zemlja krasno rodi
Kmetija Jakofčič iz Krasinca v Beli krajini obsega 36 hektarov obdelovalnih površin, od tega je pol zemlje ...
(0)
pred 3 dnevi
Draga Zupaniča bo nasledil Janko Petrovič
Drago Zupanič, od 23. junija 1992, ko je bila specializirana Mlekarska zadruga (MZ) Ptuj po Zakonu o zadruga ...
(0)
pred 3 dnevi
Plaketo za prostovoljstvo prejela tudi Marta ...
V počastitev Mednarodnega dneva prostovoljcev, 5. decembra, je predsednik Državnega sveta Mitja Bervar slavnostno ...
(0)
pred 3 dnevi
Bleščeči mleček
V vrtnarskih središčih in cvetličarnah nam v prredprazničnem času ponujajo božične kaktuse, z rdečimi, ...
(0)
pred 3 dnevi
Baterijska orodja Husqvarna
Husqvarna je ima v prodaji več visokozmogljivih baterijskih orodij, ki so namenjeni predvsem negovalcem drevja in ...
(0)
pred 3 dnevi
Kongskilde obračalni plugi
Podjetje Profi kmet d.o.o., iz Prekope ima v svojem prodajnem program obračalne pluge Kongskilde/Overum. V tej družini ...
(0)
pred 3 dnevi
Mešalno krmilne prikolice Trioliet
Trioliet je nizozemsko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1950, ko so trije bratje Liet ustanovili v Purmerendu ...
(0)