Pridruži se našemu družbenemu omrežju

Bomo imeli v kmetijskemu sektorju vzdržno ...

Komaj je minila javna razprava o predlogu novega Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (ZUKD-2), s katerim kmetje ne morejo biti ravno zadovoljni, so tu že odprte nove razprave. Ministrstvo za finance je v javno obravnavo posredovalo končni, koalicijsko usklajen predlog davčnega prestrukturiranja. S tem povezana novela Zakona o dohodnini prinaša uskladitev obdavčevanja dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti s spremembami na področju pavšalnega določanja dohodka na področju kmetijstva in gozdarstva, ki jih prinaša nova ureditev sistema ugotavljanja katastrskega dohodka. Ponovno pa je v javni obravnavi tudi nov Zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, ki naj bi upošteval  pomanjkljivosti starega, ustavno spornega zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin.  Ves ta 'paket' predlogov nove zakonodaje pa ima medsebojni vpliv oziroma kot pravi predsednik KGZS Cvetko Zupančič: »Zakon o katastrskem dohodku je zakon, ki je najbolj občutljiv za kmete,  kajti na katastrski dohodek kot breme so vezani tudi vsi socialni transferji in ostale dajatve in ugodnosti, ki jih tako ali drugače kmet ali državljan ima. Gre za sistemski zakon, ki dolgoročno ureja področje obdavčitve osnovne kmetijske dejavnosti, kot koncept pa ima vpliv oziroma je pomembno povezan tudi z ostalo davčno zakonodajo. V okviru priprave smo zato na KGZS ocenjevali ustreznost rešitev širše, tudi v vsebinah, ki se nanašajo na dohodnino in davčni postopek.« O 'paketu' nove zakonodaje pišemo v 29. številki (20. julij 2016) Kmečkega glasa.

V prihodnji številki

Da radič ne bo šel v cvet

Pridelovalci radiča se soočajo tudi z uhajanjem pridelka v cvet, kot rečemo. Na to je težko vplivati, saj je marsikaj odvisno od vremena oz. temperatur ter od dolžine dneva.  Po besedah Miše Pušenjak, strokovnjakinje za zelenjadarstvo, je veliko več možnosti, da bo šel radič v cvet, če sadimo puljene sadike, in ne sadik s koreninsko grudo (v lončkih).  Na kaj vse je še treba biti pozoren, pa si preberite med strokovnimi nasveti v naslednji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 27. julija.

Odkupna cena za dva centa višja od ...

Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta sklenila krovni dogovor o odkupu vipavskih breskev, ki se bo začel v nedeljo, zaključil pa se bo avgusta. Fructal bo tako kot lani odkupil celotno ponujeno količino vipavskih breskev, ki po prvotnih ocenah znaša 600 ton, odkupna cena pa je letos za dva centa višja od lanske in znaša 22 centov za kilogram. Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa.

S čipkarskih dnevov v Železnikih

Preteklo nedeljo so se končali 54. čipkarski dnevi v Železnikih. Na ogled so bile čipke na več razstavah, Železniki so zaživeli s številnimi prireditvami, med njimi sta bili bili zagotovo najzanivejša stara šega „pobiranje kranceljnov“ in prikaz kovanja žebljev. Vrhunec čipkarskih dni je bilo nedeljsko tekmovanje klekljaric, kar 23 skupin jih je bilo, prišle so iz devetih krajev: Železniki, Zali Log, Selca, Žiri, Idrija, Spodnja Idrija, Idrijske Krnice, Logatec in Portorož. Več o prireditvi si preberite v novi, 30. številki Kmečkega glasa.

Poletni počitniški tabori za otroke

V gručastem naselju na prisojnem pobočju hriba Gradišče nad Jablaniško dolino (vzhodno od Litije in Šmartnega pri Litiji), stoji gorska višinska kmetija Vovk. Na njej se šestčlanska družina Lambergar ukvarja z rejo krav dojilj na ekološki način, pridelujejo pa tudi zelenjavo in zelišča za lastno uporabo. Med otroki iz vse Slovenije pa je kmetija znana po poletnih taborih, ki jih organizira Agata Lambergar, pri izvajanju aktivnih in zanimivih počitnic na kmetiji pa ji pomaga vsa družina. Več o njih in poletnih taborih na njihovi kmetiji, si preberite v prihodnji 30. številki Kmečkega glasa.

Akcijski načrt dela z mladimi kmeti

V Šentvidu pri Stični so minister za kmetijstvo mag. Dejan Židan, Rok Damijan, predsednik Zveze slovenske podeželske mladine in Cvetko Zupančič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije na slavnostnem dogodku podpisali dogovor o izvedbi akcijskega načrta dela z mladimi kmeti za obdobje od 2016 do 2020. Akcijski načrt opredeljuje konkretne naloge vseh treh ustanov, ki bodo mladim kmeticam in kmetom vzpostavile pogoje za uspešno delo na kmetijah. Več v 30. številki Kmečkega glasa.

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti
V bližnji prihodnosti

Rok za končanje: 30. september

Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o visokem šolstvu iz leta 2004, ki je uvedel nov, »bolonjski« sistem študija za pridobitev visokošolske izobrazbe, je določil tudi rok, do katerega morajo študenti prejšnjih študijskih programov, uvedenih z Zakonom o visokem šolstvu leta 1994, končati izobraževanje. Določen je rok: 30. septemb3r 2016. Čeprav je bil rok določen pred skoraj dvanajstimi leti, pa številni študenti ta obveznost še čaka. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odločno, da po tem datumu dokončanje starih študijskih programov ne bo več mogoče, saj zakon ne predvideva nobenih izjem. Tudi na Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) menijo, da je bil rok za dokončanje študija jasno določen in je omogočal dovolj dolgo prehodno obdobje za dokončanje študija, zato ne vidijo potrebe po podaljšanju roka. Študentov, ki morajo dokončati študij, bodisi diplomirati ali magistrirati po predbolonjskih študijskih programih, naj bi bilo po ocenah več kot 10.000. Čeprav je prehodno obdobje trajalo več kot 10 let, pa so nekateri študenti odlašali do zadnjega, kar povzroča velike pritiske tudi na fakultete, predvsem na njihovo administrativno delo in mentorje. Nekatere fakultete so se na val »starih« študentov dobro pripravile in študente že več let opominjale, da morajo s študijskimi obveznostmi pohiteti. Vsi, ki do konca septembra ne bodo diplomirali, bodo lahko študij nadaljevali po novem, bolonjskem sistemu. Vsi tisti, ki ne bodo končali magistrskega študija, pa bodo zamudili zadnjo priložnost za pridobitev naziva magister. Ostali bodo na stopnji univerzitetne izobrazbe oziroma bodo lahko s študijem nadaljevali po novem sistemu, na doktorski stopnji. Naziva magister znanosti namreč ni več mogoče doseči.

pred 5 dnevi

FOTO ZGODBE IN VIDEO VSEBINE

POLETNO RAZVAJANJE

PODEŽELSKE SLADICE SO NAJSLAJŠE

Ujemimo vonj sivke

POPROVA META - močna, čista, sveža...

Dnevi Semenarne v znamenju obujanja starih sort

Knjige - založba kmečki glas

Tehnika in narava

ČASOVNICA

pred 15 urami
Matej Sinic nepremagljiv
Na današnjem regijskem tekmovanju v oranju - v Mali Polani v občini Velika Polana je potekalo v okviru 10. ...
(0)
pred 2 dnevi
Kako si pomagati, če nas sonce preveč opeče
Nekateri pravijo, da se je treba soncu vedno izogibati, drugi, da je zmerno sončenje zdravo in potrebno, saj krepi ...
(0)
pred 2 dnevi
Da radič ne bo šel v cvet
Pridelovalci radiča se soočajo tudi z uhajanjem pridelka v cvet, kot rečemo. Na to je težko vplivati, saj je ...
(0)
pred 3 dnevi
Letina pridelovalcem krompirja ni bila naklonjena
Zaradi spomladanske pozebe in veliko padavin z vmesnimi vročinskimi obdobju v maju in juniju, kar je imeli za posledico ...
(0)
pred 3 dnevi
POLETNO RAZVAJANJE
Tudi poleti ne pozabimo na prijetne trenutke v dvoje. Lahko si pripravimo bovlo s svežim sadjem in dobro penino. Če je ...
(0)
pred 3 dnevi
Cesar Jožef II., zaščitnik kmetov podložnikov
V Kmečkem glasu teče podlistek avtorja Jožeta Mačka o sovladarju in cesarju Jožefu II. Med drugim je zapisana ...
(1)
pred 4 dnevi
Veličastno praznovanje gasilcev iz Tešanovcev
V tej tipični obcestni panonski vasi v občini Moravske Toplice so pripravili praznovanje 120. obletnice ...
(0)
pred 4 dnevi
Odkupna cena za dva centa višja od lanske
Fructal in Kmetijska zadruga Vipava sta sklenila krovni dogovor o odkupu vipavskih breskev, ki se bo začel v nedeljo, ...
(0)
pred 4 dnevi
S čipkarskih dnevov v Železnikih
Preteklo nedeljo so se končali 54. čipkarski dnevi v Železnikih. Na ogled so bile čipke na več razstavah, ...
(0)
pred 4 dnevi
Na Bledu se začenja 26. festival Okarina
Mednarodni glasbeni Festival Okarina poteka na Bledu že 26. poletje. Glasba svetov v vseh odtenkih in z vseh koncev ...
(0)
pred 4 dnevi
Poletni počitniški tabori za otroke
V gručastem naselju na prisojnem pobočju hriba Gradišče nad Jablaniško dolino (vzhodno od Litije in ...
(0)
pred 4 dnevi
Predstavitev traktorjev Lindner in strojev SIP
Podjetje Larix iz Belske ceste pri Preddvoru in podjetje SIP Šempeter sta pred kratkim številnim ...
(0)