Pridruži se našemu družbenemu omrežju

Razstave govedi - odraz napredne in uspešne reje

Pri nas je bilo te dni kar nekaj razstav, kjer so ocenjevali govejo živino. Plemenske krave, telice in teličke je bilo veselje gledati, na svoje živali so bili upravičeno ponosni tudi rejci, ki so nasmejani stali ob njih in se fotografirali. Kako tudi ne, izbranke so plod dolgoletnega selekcijskega dela in truda rejcev ter zato za lastnike neprecenljive. A kljub pohvalam in nagradam ostaja med kmeti grenak priokus. Že dan po prireditvi je treba ponovno razmišljati, kako preživeti ob nizki odkupni ceni mleka. Realnost je, da se Evropa »utaplja« v mleku, kljub napovedim, da bodo prihodnji meseci že boljši. In ker kriza traja kar nekaj časa, tudi z na primer za pet centov višjo odkupno ceno mleka kmetje ne bodo na zeleni veji. Morda kratkoročno, na daljši rok pa bo morala biti skupna kmetijska politika vendarle bolj preudarno zastavljena. Zadnja »cvetka« je sveženj pomoči za zmanjšanje prireje mleka. A vsakemu rejcu je jasno, da je lahko čez noč zmanjšati prirejo, veliko časa pa je potrebnega za ponovno vzpostavitev takšne reje, ki je bila pred zmanjšanjem količine mleka. Če je kmetu s tem odvzeta tudi volja do dela, se to ne zgodi nikoli več. Fotografija je bila posneta na razstavi govedi ob 120-letnici zadružništva in 20. obletnici Govedorejskega društva Dobrepolje-Struge, ki je bila v Lipovem gaju v Zdenski vasi. Na sliki so Zrnčevi: oče Jože Zrnec (tudi predsednik KZ Dobrepolje), sin Aleš Zrnec, mladi prevzemnik kmetije, in vnuka Jan in Matic, ki so na razstavi sodelovali s šestimi živalmi.

V prihodnji številki

Grozdje postaja strateški pridelek

Letošnja vinska letina bo po državi zelo neizenačena,  čeprav bopridelka za tretjino manj tudi na Primorskem, so največjo škodo  najprej ob spomladanski pozebi in potem še zaradi toč utrpeli štajerski pridelovalci. Grozdje postaja zato ponovno  strsteško cenjen strateški pridelek,ki pa ga n domači vinarji ne morejo plačati po ceni, ki jo ponujao vinarj iz  Avstrije, ki so letos  prav tako imeli pozebo.  Več v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Vrt v oktobru

Topli in sončni septembrski dnevi so podaljšali vegetacijsko dobo paradižnika, paprike, bučk, kumar, graha, fižola in še nekaterih drugih rastlin. Kmalu bo treba pospraviti z vrtov vrtnine, ki zime ne bodo preživele na prostem. Na zelenjavnem vrtu gredic pobiramo še zadnjo poletno zelenjavo, v sadovnjaku obiramo zadnje pozne sorte jablan, hrušk pa tudi kutine. Trato prezračimo, pograbimo in pokosimo. V lepem in suhem vremenu poberemo gomolje dalij, gladijol, kan in gomoljnih begonij. Več o tem, kaj, vse še postorimo na zelenjavnem, sadnem in okrasnem vrtu, si preberite v prihodnji, 39. številki Kmečkega glasa.

Serija Hightech MF 6700 S

Podjetje Massey Ferguson je na sejmu Innovagri v kraju Outarville (Loiret) v Franciji v začetku septembra premierno predstavilo novo serijo Hightech MF 6700 S, ki imajo štirivaljni motor z močjo od 140 do 200 KM. Traktorji so nasledniki priljubljene serije MF 6600. Z uvedbo novih standardov izpušnih plinov stopnje 4 (Tier 4 Final) je podjetje Massey Ferguson v celoti predelalo serijo-Hightech v močno zastopanem segmentu moči od 120 do 200 KM in v letu 2017 uvaja novo serijo MF 6700 S.

Največ škode na Vipavskem

V letošnjem letu se kmetijstvo v Zgornji Vipavski dolini po nekaj letih zmernih suš ponovno sooča s katastrofalno sušo. Po deževnih spomladanskih mesecih, ki so do konca junija onemogočali zasnovo posevkov in spravilo prvih odkosov je z julijem pričelo sušno obdobje, ki je trajalo tudi v septembru. Pri koruzni silaži je ocena škode od 50 do 70 odstotna, pri koruzi za zrnje pa od 60 do 80 odstotna. Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa

Zaradi suše bo oljk manj

Čeprav je oljka rastlina, ki prenese sušo, so zaradi hude suše v juliju, avgustu in septembru v  oljčnikih v tem času začeli plodovi veneti. Na vseh lokacijah so se razmere izboljšale šele po 16. septembru, a  so kljub temu plodovi drobnejši, nastajanje olja v plodovih je bilo oteženo in po prvih ocenah pričakujejo od 30 do 70 odstotni izpad. Več o tem v prihodnji številki Kmečkega glasa

NE SPREGLEJTE

Aktualni dogodki in zanimivosti
V bližnji prihodnosti

FOTO ZGODBE

Prednaročite Lunine bukve 2017

Njam, prihaja jesen.

Maroni počasi oživljajo

Poletja še ni konec

Skok

Knjige - založba kmečki glas

Srečanje ob jesenski mizi

Grozdje, jabolka, buče, kostanj, kaki … je le nekaj darov, ki nam jih ponuja jesen. Po večini so praznovanja povezana z dobro letino tradicionalna in so postala zanimiva turistična ponudba. Lepe jesenske dni pa izkoristimo tudi za sprehode v naravo ali obisk kakšne kmetrije, kjer organizirajo pobiranje jesenskih pridelkov. Tam si košare napolnimo s kostanji, gobami ali drugimi pridelki, ki jih dobimo na kmetijah. Lahko pa doma, na toplem jesenskem soncu, pripravimo srečanje s prijatelji ali družino. Takšna srečanja so žal postala redkejša, zato je košara kostanja priložnost, da povabimo vse, ki jih želimo videti. Za tovrstno druženje so poleg pečenega kostanja primerne jedi, ki s čakanjem ne izgubijo kusa ali spremenijo videza. Kostanj je precej nasiten, zato naj bodo druge jedi nekoliko lažje. Več o jesenskih jedilnikih in pripravi mize za družabna srečanja lahko preberete v knjigi PRAZNIČNE MIZE http://zalozba.kmeckiglas.com/praznicne-mize Bučna juha s kostanjem Sestavine za 4 osebe: 600 g bučnega mesa (mešanega), 1 šalotka, 1 l jušne osnove, žlica masla, muškatni orešček, kajenski poper, sol, žlica bučnega olja, 2–3 žlice tekoče kisle smetane, pečen ali kuhan kostanj Čebulo nasekljamo in podušimo na maslu, dodamo očiščeno na koščke narezano bučno meso, zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Kuhamo približno 20 minut. Juho pretlačimo in vmešamo kislo smetano. Juho postrežemo v skledici, potresemo z grobo nasekljanimi ali zdrobljenimi kostanji in dodamo kapljico bučnega olja.

Tehnika in narava

Video vsebine

Nova knjiga Pletene pošasti za male pošastneže

Priloga Živimo s podeželjem: nova hiša v Stari ...

Prednosti permakulturnega vrta

Sejemski utrinki AGRA 2016

Ob koncu poletja: SIVKIN PILING za lepo kožo

Nova knjiga Zrnate stročnice - pridelava in uporaba

Ples s Hmeljsko princeso 2016

Nova številka revije Tehnika in narava že na voljo

Najbolje si pomagamo sami

Čudoviti svet divjih živali

Nova knjiga Rastlinjaki na vrtu

Res odlično knjižno darilo

Knjiga Moja domača kozmetika

O NAS

ČASOVNICA

pred 4 minutami
KZ Radgona za koruzo 90 €/t
Cenik za odkup koruze v zrnje ob letošnjem spravilu, ki se dobro še niti ni začelo, je objavila tudi ...
(0)
pred 57 minutami
O življenju z diabetesom
Čeprav je zdravljenje diabetesa danes že močno napredovalo, še vedno velja, da zahteva obvladovanje bolezni ...
(0)
pred 57 minutami
Najtežja buča v Sloveniji
V Mozirskem gaju smo minulo soboto občudovali največje buče in z nestrpnostjo spremljali tehtanje vsake od buč. ...
(0)
pred 4 urami
Največji izpad pri sadju in zelenjavi
Pomlad je bila tudi na Primorskem letos bolj vlažna in padavin je bilo dovolj. Julija pa se je kot običajno začela ...
(0)
pred 5 urami
Pomanjkanje grozdja povzroča eksistenčne težave
Trgatev na skrajnem severnem robu Slovenskih goric je letos bolj žalostna, pridelovalci so razočarani in zaskrbljeni, ...
(0)
pred 5 urami
Zmanjševanje stroškov je prednostna naloga
Za kmetijo Mohorič iz Trnovske vasi bi lahko dejali, da sodi v skupino »velikih« slovenskih kmetij. ...
(0)
pred 6 urami
Srečanje ob jesenski mizi
Grozdje, jabolka, buče, kostanj, kaki … je le nekaj darov, ki nam jih ponuja jesen. Po večini so praznovanja ...
(0)
pred 8 urami
Spravilo koruznega zrnja
Osnova prehrane prašičev na naših kmetijah je pridelek koruze. V primerjavi z govedorejskimi kmetijami, ...
(0)
pred 20 urami
Za tono koruze pri 25-odstotni vlažnosti od 85 do ...
Med prvimi odkupovalci, ki je objavil odkupno ceno za koruzo v zrnju ob  letošnjem spravilu in začel tudi z ...
(0)
pred 1 dnevi
Kraška hruškova pita
Za sočno pito, kakršno pečejo gospodinje na Krasu, potrebujemo tele sestavine: 100 g masla ali margarine za ...
(0)
pred 1 dnevi
Okrasne trave za lepo jesen
Okrasne trave in njim podobne rastline, kot so šaši in ločje, na vrt prinašajo mehkobo in posebno ...
(0)
pred 1 dnevi
Bolhači imajo radi vročino in sušo
Drobno naluknjani listi redkvice, zelja, cvetače, brokolija, kolerabice, rukole, azijskih zelenjadnic so ...
(0)