09:14

Je krivo cepivo ali splet okoliščin?

08:11

Mlado zelenje

23:30

Društvo oračev Pomurja

21:54

Kmečki sirarji z novim vodstvom

22:19

Kmetice z Murskega polja s svojo kulinariko na mednarodni konferenci

KMETIJSKA POLITIKA

Evropska komisija za prepoved nepoštenih trgovinskih praks

17.04.2018

preberi več

Smo dobili grofa?

17.04.2018

preberi več

Lani v kmetijstvu za dobrih 112 milijonov evrov škode

15.04.2018

preberi več

Razpis za prilagajanje podnebnim spremembam

4.04.2018

preberi več

Andreja Videmšek o vrednotah biodinamičnih kmetov

3.04.2018

preberi več

Velikonočno voščilo

Cenjene obiskovalke in spoštovani obiskovalci mojih spletnih strani! Vesele in prijetne velikonočne praznike z obilo notranjega miru ter drobnih osebnih radosti želim.

Kakšna bo prihodnost slovenskega kmetijstva po letu 2020?

V Porotrožu je potekal že 45. letni posvet Zadružne zveze Slovenije. Zadružniki so si kot glavno temo zastavili prihodnost slovenskega kmetijstva in zadružništva po letu 2020. Posvet v Portorožu je kot nekakšen zaključek predhodnih regijskih, na katerem sta predstavljena aktualno stanje v kmetijstvu in problematika, s katero se srečujejo kmetje. Več v tedniku Kmečki glas številka 12.

Komisija v boju proti prevaram s hrano ustanovila Center znanja

Kot odziv na skrbi potrošnikov glede kakovosti hrane in goljufivih praks v zvezi s hrano je Evropska komisija  ustanovila Center znanja za prevare in kakovost živil, kot skupno  raziskovalno središče.  Skupno raziskovalno središče ima dolgoletno znanje na področju znanosti o živilih, vključno z raziskavami pristnosti in strokovnim znanjem pri razvijanju, uporabi in potrjevanju analitskih testnih metod za odkrivanje goljufij v prehranski verigi. Center znanja kot mreža, sestavljena iz strokovnjakov v Komisiji in zunaj nje, bo podprla oblikovalce politike in nacionalne organe EU z zagotavljanjem dostopa do sodobnih znanstvenih spoznanj o vprašanjih goljufij na področju hrane in kakovosti hrane ter izmenjavo sodobnih znanstvenih spoznanj. Zaskrbljenost glede prevaro hrane in kakovosti hrane slabi zaupanje potrošnikov in škoduje celotni verigi preskrbe s hrano v Evropi, od kmetov do trgovcev na drobno. Nedavni primeri goljufij v hrani so vključevali oljčno olje, vino, med, ribe, mlečne izdelke, meso in perutnino. Poleg tega so lahko potrošniki izpostavljeni nepoštenim praksam komercialnega trženja, zlasti glede prehrambenih proizvodov s pomembnimi razlikami v sestavi, ponujenih na različnih trgih, vendar pod istimi blagovnimi znamkami.

Kmetijske podpore ostajajo do 2022

 Britanska vlada je obljubila, da bodo kmetje v Združenem kraljestvu prejemali neposredna plačila na sedanji ravni - okoli 3 milijarde letno - do leta 2022, je potrdil minister za okolje Michael Gove na kmetijski konferenci januarja v Oxfordu. Vlada pričakuje strinjanje z dveletnim prehodnim obdobje po tem, ko bo Združeno kraljestvo zapustilo EU marca 2019.Več v Kmečkem glasu št. 10.