12:46

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

12:40

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

10:17

Del jesenske knjižne bere

10:11

Grozdja je manj, a bolj kakovostno

09:57

Najboljša orača sta Filak in Pate

KMETIJSKA POLITIKA

Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ugodno od minulega

12.09.2019

preberi več

Izbrana kakovost tudi za žita

8.09.2019

preberi več

KOPOP in zakup

5.09.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Brez zadružništva ne bo šlo

13.08.2019

preberi več

Premalo volje po upravljanju z zverjadjo

Po dobrih treh tednih od kar velja zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, so po podatkih Zavoda za gozdove Slovenije (ZGS) lovci doslej odstrelili 38 medvedov in nobenega volka. Kot pravijo na ZGS je bilo letos doslej zabeleženih 88 škodnih dogodkov po medvedu in 136 po volku. Zabeležen je bil tudi neposredni napad na človeka, na starejšo žensko v Želimljah. Nezadovoljstvo z izvajanjem interventnega zakona Po sestanku delovne skupine za pripravo protesta glede škod po zvereh, ki ga je prejšnji teden sklicala Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS ) in na katerem so sodelovali tudi predstavniki Agencije RS za okolje, Ministrstva za okolje in prostor, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavoda za gozdove, je bila skupna ugotovitev, da se zakon na nezadovoljstvo kmetov izvaja prepočasi. Zaradi tega zakon še ni prinesel ustreznih učinkov, hkrati pa se napadi in škode še vedno pojavljajo. Več o tem pa v 30. številki Kmečkega glasa (24. julij 2019).

Prelomna žetev, ki bo ugodna za obe strani. Bomo znali iz nje iztržiti kaj več?

Čeprav smo že krepko sredi zadnje, tretje dekade v juliju in na vrhuncu poletja, se žetev kot najpomembnejše poletno kmečko opravilo, da ne zapišemo praznik, še vedno ni zaključila. Nestanovitno vreme je glavni razlog temu. Tudi če se bo vreme končno stabiliziralo, bodo kombajni zlato klasje po žitih poljih pobirali vsaj še do konca tega tedna. In potem še rži. To je ob toči, ki je na svoj način - najbolj v Podravju, tik in med žetvijo, pospravila na stotine hektarjev krušnih žit, ena, manj spodbudna plat letošnje žetve. Druga je svetlejša. Čeprav se (je) z deževnimi dnevi kakovost zlatega zrnja slabšal(a), bo letošnja letina zaradi ugodnega vremena od setve naprej s te plati ena boljših od dosedanjega povprečja. Že zgodnje krušne sorte, ki običajno nimajo zrnje najboljše kakovosti, so prve dni žetve potrjevale napovedano izjemno letino. Skoraj vsa odkupljena pšenica je bila namreč v kakovostnem razredu A ali še višjem. Z vsakim padavinskim dnem se je ta zniževala, vendar še vedno ne do te mere, da teh razredov potem več ne bi bilo. Več v uvodniku v sredini številki.    

Izziv slovenske prašičereje

Slovenska prašičereja v luči novega programskega obdobja SKP V razpravi o kmetijski politiki za novo programsko obdobje je prašičereja gotovo panoga, ki bi ji morali zagotoviti možnost obstoja in razvoja. Osnovni namen rej prašičev je proizvodnja mesa, ki ga na slovenskem trgu v zadnjih letih priredimo bistveno premalo za lastne potrebe. Poleg tega se v pitališča vedno bolj pogosto uhlevljajo pujski, rojeni izven Slovenije, kar je še dodaten razlog, da je v slovenski reji prašičev treba narediti spremembe. Več o tem piše Peter Pribožič iz KGZS - Zavod Ptuj v 29. številki Kmečkega glasa (17. julij 2019)

Je bil interventni zakon pripravljen zgolj za »mir v hiši«?

Ob uveljavitvi Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave sta prejšnji teden minister za okolje in prostor Simon Zajc in ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec pregledala stanje na področju dosedanjih ukrepov za varovanje domačih živali in premoženja, aktivnosti za uravnavanje populacije medveda in volka ter nadaljnjih korakov za optimalno sistemsko ureditev tega področja. MOP skupaj z MKGP v dani situaciji sprejemata sprejeti Zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave, kot primerni in nujni ukrep za doseganje primernega stanja polulacij. Kot so v sporočilu za javnost povedali na MOP je ob tem minister Zajc poudaril: »Interventnega zakona si ni zares nihče želel, je pa bil potreben, saj je bilo sobivanje med človekom in medvedom ter volkom porušeno zaradi izredno velike gostote populacije, kar je posledica ustavitve odlokov o rednih odstrelih medveda in volka«. Na sodišču pobuda za oceno ustavnosti Pravno-informacijski center nevladnih organizacij (PIC) Ljubljana je vložil pobuda za oceno ustavnosti interventnega zakona in predlagal tudi začasno zadržanje interventnega zakona. Interventni zakon je že zmotil nekatere nevladne organizacije, ki so na predstavništvo Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Sloveniji naslovile poziv, naj zaščitijo zveri. Več o tem si preberite v 29. številki (17.julij) Kmečkega glasa.

Kmetijska politika

pred 5 dnevi
Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ...
 Kot je bilo slišati na včerajšnjem strokovnem Dnevu koruze na Biotehniški šoli ...
(0)
Sep 08, 2019
Izbrana kakovost tudi za žita
Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ...
(0)
Sep 05, 2019
KOPOP in zakup
 Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
Aug 13, 2019
Brez zadružništva ne bo šlo
Milan Unuk, podpredsednik SKS: »Sedanji zadružni sistem je preživet in pretog, zato bi bil nujno potreben ...
(3)
Jul 23, 2019
Premalo volje po upravljanju z zverjadjo
Po dobrih treh tednih od kar velja zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, so po ...
(0)
Jul 21, 2019
Prelomna žetev, ki bo ugodna za obe strani. Bomo ...
Čeprav smo že krepko sredi zadnje, tretje dekade v juliju in na vrhuncu poletja, se žetev kot najpomembnejše ...
(0)
Jul 16, 2019
Izziv slovenske prašičereje
Slovenska prašičereja v luči novega programskega obdobja SKPV razpravi o kmetijski politiki za novo programsko ...
(0)
Jul 16, 2019
Je bil interventni zakon pripravljen zgolj za ...
Ob uveljavitvi Zakona o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave sta prejšnji teden ...
(0)
Jul 04, 2019
Po dolgih letih dosežen dogovor o odkupni ceni ...
 Na današnji pogajanjih deležnikov v žitni verigi o odkupni  ceni zlatega zrnja ob letošnji ...
(1)
Jul 01, 2019
Za tono ječmena 135 €, oljno ogrščico 310 €
Znani sta prvi dve odkupni ceni za pridelka letošnje žetve, cena za pšenico pa naj bi bila znana po ...
(1)
Jun 30, 2019
Prilogi Spodnje Podravje na pot
Čeprav desetletje v kakršnem koli razvoju ne pomeni praktično nič, se je od leta 2010, ko smo na pot ...
(1)