21:05

Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota

22:18

8. KOS do nedelje

22:02

Sveta Ana s prenovljenim in razširjenim oskrbnim centrom KZ Lenart

14:32

Slamnikarski sejem

13:16

Recepti iz domače kuhinje

KMETIJSTVO PODRAVJA IN POMURJA

8. KOS do nedelje

25.05.2018

preberi več

Sveta Ana s prenovljenim in razširjenim oskrbnim centrom KZ Lenart

24.05.2018

preberi več

Pomurskim kmetijam pet znakov kakovosti

23.05.2018

preberi več

9. ocenjevali prekmurske špricerje

22.05.2018

preberi več

Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku

21.05.2018

preberi več

Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni marca skoraj enaka

V državni statistiki (Statistični urada RS) ugotavljajo, da je bila vrednost marca letos odkupljenih kmetijskih pridelkov skoraj enaka kot v marcu lani in za skoraj 17 % višja od vrednosti odkupa v februarju 2018. Vrednost v marcu 2018 odkupljenih pridelkov v skupini poljedelstvo je bila skoraj za polovico nižja kot v marcu 2017. Vrednost odkupa je bila nižja v vseh podskupinah, razlika v vrednosti odkupa pa je bila največja pri odkupljenih žitih (precej manjša kot leto prej je bila količina odkupljene pšenice, posledično temu pa je bila nižja tudi vrednost odkupa tega žiti, in sicer za več kot 70 % ), za 55 % nižja pa je bila tudi pri industrijskih rastlinah. Vrednost odkupljenih zelenjadnic je bila za 27 % nižja, ker je bila odkupljena manjša količina pridelkov (predvsem čebule, zelja in solate), v povprečju nižje so bile tudi cene zelenjadnic. Vrednost v marcu 2018 odkupljenih pridelkov v skupini sadjarstvo in vinogradništvo je bila za 15 % nižja kot v marcu 2017. Vrednost v marcu 2018 odkupljenega sadja je dosegla približno 19 % vrednosti v marcu 2017 odkupljenega sadja. Nižja je bila tudi vrednost odkupljenih sadik (približno za tretjino). Vrednost odkupljenega vina pa je bila za skoraj 10 % višja. Vrednost marca letos odkupljenih pridelkov iz skupine živinoreja pa je bila za 4 % višja kot v marcu 2017. Vrednost odkupljenih jajc je bila višja za več kot 25 %. Večja je bila tudi vrednost odkupljene živine, perutnine   in mleka.

Priznanja SKZ Ljutomer-Križevci

Na torkovem letnem zboru Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci so podelili priznanja zadruge za največ oddanih različnih vrst kmetijskih pridelkov, pridelanih v skladu s pogodbo. Za mleko ga je dobil Kristijan Stajnko iz Vogričevcev, za oljno ogrščico, pšenico razreda A in ječmen Franc Štih ml. iz Noršincev pri Ljutomeru, za govedo David Poštrak iz Moravcev v Slovenskih Goricah, za prašiče Aleš Vaupotič iz Cezanjevcev, za mokro bučno seme Janez Sagaj iz Noršincev pri Ljutomeru in za skupinsko zbiralnico mleka Bunčani (Jože Klemenčič).  

Zadrugo stiskajo dolgovi iz preteklosti in slabitve

Na današnjem letnem zboru članov Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci so se prisotni člani in drugi gostje seznanili z lanskim poslovanjem. Kljub prizadevanjem novega vodstva, ki je položaje zasedlo pred dvema letoma, so kreditne obveznosti iz preteklosti največje breme pri poslovanju. Le-to je sicer tekoče pozitivno, vendar tudi zaradi slabitev 10 tisočakov  zaradi stečaja družbe 13 M in prisilne poravnave tovarne mesnih izdelkov Košaki v višini sto tisočakov, je poslovni izid za leto 2017 negativen. Kot pravi direktor Andrej Smodič, naj bi tako ostalo še nekaj let, vendar z različnimi poslovnimi prijemi (odkup ekološko pridelanih pridelkov, učinki mednarodne promocije pri bučnem olju, pod krovno zadružno blagovno znamko Prleško sunce povezati vso ponudbo pridelkov in izdelkov zadruge in na tem območju delujočih kmetij,…), ki naj bi sadove obrodili na daljši rok, upajo, da se bodo izvili iz primeža nič kaj rožnatege položaja. V letu 2017 je SKZ Ljutomer-Križevci iz naslova odkupa tržnih viških v  rastlinski in živalski proizvodnji, odkupu mleka, maloprodaje, lastne oljarne in sončne elektrarne skupaj ustavila za nekaj več kot 8,5 milijonov evrov prihodkov (leta 2016 7,9 milijona); zaradi prej omenjenega pa za nekaj več kot 228 tisoč evrov izgube. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa.  

Dan špargljev in špargljevih jedi

Dolga vas pri Lendavi je bila danes popoldan v znamenju tradicionalnega dogodka - kulinarične prireditve na temo špargljev, ki jo je tudi letos obiskalo veliko ljudi iz Slovenije ter sosednjih Hrvaške in Madžarske.  V tamkajšnjem vaškem domu in na dvorišču le-tega so bili predstavljeni beli in zeleni šparglji ter številne jedi, pripravljene iz te zelenjave na različne načine. Kupiti je bilo mogoče tudi sveže šparglje, druge domače dobrote ter rokodelske izdelke. Dan špargljev predstavlja pomemben kulinarični ter promocijski dogodek, na katerem se predstavlja lokalna kulinarika in kultura. S šestimi pridelovalc na več kot 12 hektarji velja ta vas pri Lendavi za najbolj špargljevo v državi; tradicijo pridelovanja špargljev so v te kraje prinesli kolonisti s Primorske v začetku 30. let prejšnjega stoletja, v 80. letih pa so njeno pridelovo iz pozabe obudili Radikonovi. Danes je v okolici že skupaj 8 pridelovalcev, ki šparglje pridelujejo na 15 hektarjih. Pravijo, da so našparglji najboljši sveži, v mescu maju, ko je tudi glavna sezona obiranja.

Kmetijstvo Podravja in Pomurja

pred 2 dnevi
8. KOS do nedelje
V Športno-rekreacijskem centru Polena pri Lenartu v Slovenskih goricah so danes odprli tradicionalni ...
(0)
pred 3 dnevi
Sveta Ana s prenovljenim in razširjenim oskrbnim ...
S krajšo slovesnostjo so danes v tem krajevnem središču na severozahodnem obrobju Slovenskih goric namenu ...
(0)
pred 4 dnevi
Pomurskim kmetijam pet znakov kakovosti
 Na v nedeljo končani 29. državni razstavi Dobrote slovenskih kmetij, ki je bila na Ptuju in je pred tem ...
(0)
pred 5 dnevi
9. ocenjevali prekmurske špricerje
Na letošnjem ocenjevanju, ki zadnja leta poteka v prostorih Društva vinogradnikov Goričko oz. v ...
(1)
pred 6 dnevi
Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku
Ocenjevanja v okviru letošnjega, že 56. Kmetijsko-živilskega sejma AGRA so se že začela. Tako je za komisijo ...
(0)
May 20, 2018
Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ...
V državni statistiki (Statistični urada RS) ugotavljajo, da je bila vrednost marca letos odkupljenih kmetijskih ...
(0)
May 18, 2018
Priznanja SKZ Ljutomer-Križevci
Na torkovem letnem zboru Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci so podelili priznanja zadruge za ...
(0)
May 15, 2018
Zadrugo stiskajo dolgovi iz preteklosti in ...
Na današnjem letnem zboru članov Splošne kmetijske zadruge (SKZ) Ljutomer-Križevci so se prisotni člani ...
(0)
May 12, 2018
Dan špargljev in špargljevih jedi
Dolga vas pri Lendavi je bila danes popoldan v znamenju tradicionalnega dogodka - kulinarične prireditve na temo ...
(0)
May 11, 2018
Zeleno želimo za skupni čezmejni turistični ...
KGZ Murska Sobota je nosilec čezmejnega projekta Slovenija-Hrvaška Povezovanje zelene turistične ponudbe ...
(0)
May 08, 2018
Valjaste bale nič več na njivah, travnikih
Po večletnem usklajevanju s pristojnimi ministrstvi (kmetijskim ter za okolje in prostor) je tudi obmejna občina ...
(1)
May 07, 2018
Gasilsko vino
Domiselna je ideja 12 prekmurskih vinarjev, ki so na naslove vseh prekmurskih gasilskih društev – teh je ...
(1)