12:46

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

12:40

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

10:17

Del jesenske knjižne bere

10:11

Grozdja je manj, a bolj kakovostno

09:57

Najboljša orača sta Filak in Pate

KMETIJSTVO PODRAVJA IN POMURJA

Anton Filak in Igor Pate državna prvaka

14.09.2019

preberi več

Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ugodno od minulega

12.09.2019

preberi več

Prleška gibanica 2019

10.09.2019

preberi več

Izbrana kakovost tudi za žita

8.09.2019

preberi več

KOPOP in zakup

5.09.2019

preberi več

Lendava med Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo

    V okviru Festivala Vinarum, ki traja od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne kulturno-kulinarično obarvane dogodke, je prejšnjo soboto potekal Bogračfest – tekmovanje v kuhanju bograča, to soboto pa se bo festival zaključil z jubilejno, 40. izvedbo etnološke Lendavske trgatve.   Na tekmovališču v središču mesta se je letos pomerilo kar 100 ekip iz domovine in tujine in so imele kotičke postavljene kar v dolžini  700 metrov.  Po oceni posebne  komisije je najboljši bograč skuhala ekipa iz Dolge vasi, drugo mesto je pripadlo ekipi NK Čentiba, tretje pa ekipi Pikado Team Netko. Komisija je skupno podelila šest zlatih priznanj.Za najlepše urejeno tekmovališče pa so razglasili eno od ekip s sosednje Madžarske (Héthatár Nemzetismereti Egyesület). Pred razglasitvijo mojstrov bograča je priznanje župana Občine Lendava za predanost in dolgoletno delo kot vodja Bogračfesta prejel Igor Kolenko. Vse od začetkov prireditve leta 2005 je s sodelavci dosegel, da se je Bogračfest razvil v največjo kulinarično-turistično prireditev v Sloveniji in je zaslužen za Bogračfest v obliki, v kakršni poteka danes. Festival Vinarium je v teh dneh še v znamenju kulinarične ulice, koncertov, večerom lendavskega vina ter otvoritvijo razstave Christo & Jeanne-Claude, ki je še ena v nizu razstav likovnih velikanov na lendavskem gradu. Sklepno dejanje letošnjega festivala pa bo to soboto, 7. septembra, Lendavska trgatev, ki prav letos praznuje že svojo 40. obletnico. Gre za eno največjih etnoloških prireditev v Sloveniji, praznik vinogradnikov, ki postreže s tradicionalno povorko ter zabavno glasbenim programom pozno v noč. Foto: Mediaspeed.net 

Prašičerejci začeli lažje dihati

  Vsaj trije dejavniki pričajo o tem: že od druge polovice marca letos stabilne odkupne cene, ki za kilogram tople  polovice pri 56 % mesnatosti vztraja pri ceni v območju okrog 1,80 €; končno med deležniki sredi julija doseženi dogovor o vstopu prašičjega mesa in izdelkov iz njega v shemo izbrana kakovost ter prav na ta četrtek končanem sejmu podpisan sporazum o revitalizaciji te panoge v Sloveniji in krepitev verige oskrbe s prašičjim mesom. Ta naj bi shemi Izbrana kakovost Slovenije dal pomemben zagona.   Več v sredini številki Kmečkega glasa.  

Univerzalna Brigita

Obiskali smo Brigito Petek, letošnjo kandidatko za mlado kmetico leta iz Društva podeželskih žena Gornja Radgona. Po letu 2016 se je spet opogumila in bo edina kandidatka iz Pomurja. Kako širok spekter opravil opravlja na znani govedorejski kmetiji Fras v Lešanih v Ščavniški dolini pri Gornji Radgoni, kjer živi pri partnerju, sicer pa prihaja z Orehovskega Vrha, si lahko preberete v predstavitvi kandidatke v prihodnji številki Kmečkega glasa.

Najboljši orači na 57. AGRI

    Prvi dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, ki se je začel včeraj (trajal bo vključno do četrtka), je bil tudi v znamenju oračev. Na maneži sejma so namreč tradicionalno razglasili rezultate odprtega tekmovanja v oranju za pokal AGRE. To je tradicionalno potekalo sočasno z regijskim za Prekmurje in Prlekijo v začetku avgusta v Gornjih Slavečih. Ker žal že leta tekmovanje za pokal sejma ne prestopi regijskih okvirjev, torej tako za regijske, kakor za naslove sejma orjejo enaki tekmovalci, bi kazalo to obliko tekmovanja nekako spremeniti ali dopolniti.    Priznanja in pokale za najboljše orače sejma je podelil državni sekretar dr. Jože Podgoršek; od pomurskih oračev pa se je poslovila državna sekretarka mag. Tanja Strniša, ki odhaja za veleposlanico Republike Slovenijo v Prago na Češkem.   Najboljši orači za pokal sejma AGRA: plugi krajniki – Darko Tibaut (Mala Polana), Primož Sukič (Dolnji Slaveči), Jože Zver (Brezovica); obračalni plugi – Štefan Bakan (Gradišče), Tilen Fujs (Sp. Ščavnica), Tilen Vogrinčič (Puconci). Podelili pa so tudi priznanja najboljšim v konkurenci navadnih plugov (Primož Sukič, Peter Kramar, Miha Serec) in v kategoriji starodobnikov (Franc Hajdinjak, Vili Pozvek, Franc Buček).  

Kmetijstvo Podravja in Pomurja

pred 3 dnevi
Anton Filak in Igor Pate državna prvaka
 Po včerajšnjem oranju na strnišču so tudi na ledini 61-letni Filak iz Gribelj pri Črnomlju v ...
(0)
pred 5 dnevi
Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ...
 Kot je bilo slišati na včerajšnjem strokovnem Dnevu koruze na Biotehniški šoli ...
(0)
Sep 10, 2019
Prleška gibanica 2019
 Minula sobota kot prva v septembru je bila v vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru tradicionalno v ...
(0)
Sep 08, 2019
Izbrana kakovost tudi za žita
Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ...
(0)
Sep 05, 2019
KOPOP in zakup
 Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska ...
(0)
Sep 04, 2019
Lendava med Bogračfestom in Lendavsko trgatvijo
  V okviru Festivala Vinarum, ki traja od 24. avgusta do 7. septembra, in ponuja številne ...
(0)
Aug 30, 2019
Prašičerejci začeli lažje dihati
 Vsaj trije dejavniki pričajo o tem: že od druge polovice marca letos stabilne odkupne cene, ki za kilogram ...
(0)
Aug 27, 2019
Univerzalna Brigita
Obiskali smo Brigito Petek, letošnjo kandidatko za mlado kmetico leta iz Društva podeželskih žena Gornja ...
(0)
Aug 25, 2019
Najboljši orači na 57. AGRI
  Prvi dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, ki se je začel včeraj (trajal bo ...
(0)
Aug 20, 2019
Preizkus nove kmetijske mehanizacije za ...
 Tudi dijaki Biotehniške šole Rakičan pri Murski Soboti so se na šolskih njivah po ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
Aug 19, 2019
(Ne)toleranca pri vrednostih kakovostnih ...
Murskosoboški Mlinopek, ki se je s kar šestimi odkupnimi razredi ob letošnji žetvi skušal ...
(0)