15:28

Leto Valentina Vodnika

14:57

Marmelada iz limon, pomaranč in grenivk

08:00

Zimska idila

21:55

Janko Petrovič, direktor MZ Ptuj: »Razlogov za pretirano veselje dolgoročno ni!«

20:44

Skupna novembrska vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni nižja skoraj za četrtino

KULTURA

Leto Valentina Vodnika

21.01.2019

preberi več

Romanje po Srebrni poti sv. Jakoba Starejšega (Camino de Santiago – Via de la Plata)

27.12.2018

preberi več

Štefanovi blagoslovi konjev po Sloveniji

26.12.2018

preberi več

Za sabo pustimo staro in se veselimo novega začetka

23.12.2018

preberi več

V mreži pravljičnih parkov tudi Moravske Toplice in Dobrovnik

18.12.2018

preberi več

Shojene poti

Literarna sekcija pri Društvu upokojencev Murska Sobota že poldrugo desetletje izdaja zbornik svojih članov kot ljubiteljskih piscev in slikarjev. Letos je tako ob sofinanciranju MO Murska Sobota in vsestranski pomoči pisateljice, sicer njihove članice, Karoline Kolmanič, ki je spet opravila izbor besedil, jih uredila in lektorirala, izšla že 14. številka. Spet je zajetna, saj obsega 160 strani knjižnega formata.    Prispevke v prozi in poeziji je prispevalo 19 avtorjev; odraslim pa so se tudi  letos s svojimi deli pridružili osnovnošolci z OŠ II in OŠ III Murska Sobota, ki z društvom na več področjih dobro sodelujejo. Kot je to že v navadi, so zbornik s kar 12 svojimi slikami spet popestrili člani Likovne sekcije Mozaik, ki prav tako delujejo v okviru murskosoboškega društva upokojencev. Kot je v uvodu zapisala Kolmaničeva, z objavo del z literati v zrelih letih »… obujamo svoja čustva za sonca in sence in jih zapišemo, da jih ne pokoplje čas.« Predstavitev zbornika  je bila v njihovi društveni galeriji Mozaik v Zvezni ulici pri pokrajinski knjižnici, ob urednici pa so ga na pot pospremile tudi predsednica društva Angela Novak in predsednica literarne sekcije Irena Šrajner. Iz njega so nekateri avtorji in avtorice, tudi mladi,  brali svoja dela. Kulturni dogodek je popestrila tudi Vokalno-instrumentalna skupina Cvetje v jeseni, ki deluje pod okriljem Društva upokojencev Tišina.

Maistrov boj za severno mejo

Ob razpadu Avstro-Ogrske konec prve svetovne vojne je leta 1918 ostalo nerešeno vprašanje severne meje na Štajerskem. Oboji, Slovenci in Nemci, so pričakovali ugodno rešitev: Slovenci so pričakovali ozemlje, ki bo segalo do narodnostne meje, Nemci pa mejo na Dravi, z Mariborom vred. Ko je 30. oktobra 1918 nemški občinski svet v Mariboru razglasil Maribor z okolico za del Nemške Avstrije, je Rudolf Maister menil, da je napočil odločilni trenutek, ko mora ukrepati. Prvega novembra 1918 je major Rudolf Maister v vojašnici 26. Strelskega polka v Melju mestnim poveljnikom podpolkovnikom Antonom Holikom in zbranim častnikom ob tej nemški razglasitvi Maribora odločno izjavil: »Ne priznavam teh točk. Maribor razglašam za posest države Slovencev, Hrvatov in Srbov in prevzemam v imenu svoje vlade vojaško poveljstvo nad mestom in vso Spodnjo Štajersko.« Še tisti dan je bilo mesto Maribor z vsemi vojaško in strateško pomembnimi objekti pod Maistrovo vojaško oblastjo, Maistra pa je narodni svet imenoval za generala. Več preberite v 48. številki Kmečkega glasa

Slovenski knjižni sejem ob koncu tedna odprt pozno v noč

Na 34. slovenskem knjižnem sejmu, ki poteka od 20. do 25. novembra v Cankarjeven domu v Ljubljani, je letos razstavljenih okoli 25 000 knjig, med njimi je 3000 novih, organizatorji pa so pripravili 340 spremljevalnih dogodkov. Na Pisateljskem odru se predstavljajo pesniki in pisatelji, govori se o zanimivih knjigah, v Debatni kavarni se vrstijo pogovori o najrazličnejših aktualnih temah in v sklopu KulinArtfest potekajo kulinarične delavnice in predstavitev kuharskih knjig. V sklopu Cicifesta, Najs(t) veliko je prireditev za manjše otroke in šolarje, to pa je le del vsega programa. Letos je častna gostja Slovenskega knjižnega sejma Madžarska, ki se predstavlja z literarnimi nastopi, knjižnimi prevodi filmi, glasbo, plesom in kulinariko. V petek in soboto, 23. in 24. novembra, bo sejem odprt celo do 22. ure, v nedeljo, 25. novembra, na zadnji dan sejma, pa do 18. ure. Vstop je prost, knjige pa je mogoče kupiti precej ugodneje kot sicer v redni prodaji. Natančen program najdete na spletni strani 34. Slovenskega knjižnega sejma.

Gibranov Prerok na odru

Prerok je literarna mojstrovina avtorja Kahlila Gibrana. Slovenci smo prevod tega kultnega dela dobili leta 1978, katerega besedilo vabi k razmisleku o izjemno pomembnih vsebinah naših življenj. To je nagovorilo tudi režiserko Barbaro Pio Jenič, ki je Preroka postavila na oder.   Kahlil Gibran je večino življenja preživel v Ameriki, vendar ni nikoli pozabil svojih libanonskih korenin. Bil je pesnik, pisatelj, filozof in mistik, prav Prerok pa velja za vrhunec med njegovimi deli. V njem preigrava misli o življenju in smrti, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, ki si jih zastavlja slehernik in nanje išče odgovore vse od rojstva do smrti. Obravnava najbolj vzvišene in hkrati najbolj vsakdanje stvari, ki so sestavni del vsakega življenja. V gledališki predstavi Preroka gre za spraševanje o smislu, človeku in svetu, dotika se gledalčevih občutkov, pomemben del uprizoritve je zvok, ki ga je režiserka oblikovala skupaj s soustvarjalci, ki izvajajo starosvetno slovansko glasbo ter glasbo različnih ljudstev sveta. Predstava je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj, Slovenskega mladinskega gledališča, Zavoda Senzorium in Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Miha Rodman, ki se je odlično znašel v naslovni vlogi, je dejal, da je Prerok zanj poezija, ki se dotika vseh področij našega življenja. Vsaka izrečena misel zareže globoko v resnico, zato ji moramo prisluhniti in se zamisliti nad svojimi življenji. Predstave bodo 20., 21. in 22. novembra, vsakokrat ob 20. uri, v Ljubljani na Novi pošti.

Kultura

pred 15 urami
Leto Valentina Vodnika
Letošnje leto bo s številnimi dogodki posvečeno Valentinu Vodniku, saj je 8. januarja minilo 200 let od ...
(0)
Dec 27, 2018
Romanje po Srebrni poti sv. Jakoba Starejšega ...
Človek se večkrat vpraša, zakaj je romanje tako popularno, med drugim romanje po poteh sv. Jakoba ...
(0)
Dec 26, 2018
Štefanovi blagoslovi konjev po Sloveniji
V številnih slovenskih krajih so danes, na štefanovo pripravili blagoslove konjev. Današnji dan ...
(0)
Dec 23, 2018
Za sabo pustimo staro in se veselimo novega ...
Zadnji dan starega leta je poseben dan: če je božič družinski praznik, se na silvestrovo predvsem s smehom, glasbo, ...
(0)
Dec 18, 2018
V mreži pravljičnih parkov tudi Moravske Toplice ...
Z namenim zapolniti vrzel atraktivnih turističnih storitev za družine z otroki od začetka letošnjega leta ...
(0)
Dec 01, 2018
Shojene poti
Literarna sekcija pri Društvu upokojencev Murska Sobota že poldrugo desetletje izdaja zbornik svojih članov kot ...
(0)
Nov 27, 2018
Maistrov boj za severno mejo
Ob razpadu Avstro-Ogrske konec prve svetovne vojne je leta 1918 ostalo nerešeno vprašanje severne meje na ...
(0)
Nov 23, 2018
Slovenski knjižni sejem ob koncu tedna odprt ...
Na 34. slovenskem knjižnem sejmu, ki poteka od 20. do 25. novembra v Cankarjeven domu v Ljubljani, je letos ...
(0)
Nov 16, 2018
Gibranov Prerok na odru
Prerok je literarna mojstrovina avtorja Kahlila Gibrana. Slovenci smo prevod tega kultnega dela dobili leta 1978, ...
(0)
Nov 13, 2018
Nobena skrajnost ni dobra; tudi pri letinah v ...
Za kmetijstvo v smislu rastlinske pridelave na poljih, hmeljiščih, na travnatem svetu, v trajnih nasadih in ...
(0)
Nov 12, 2018
19. Martinov pohod
Sončna martinova sobota je na tradicionalni pohod, ki ga vse od začetka družno organizirata Turistično informacijski ...
(0)
Nov 11, 2018
Martinovo, največji vinogradniški praznik
Končuje se 11. november, dan, ko se po ljudskem izročilu mošt spremeni v vino. Četudi je bil vrhunec trgatev ...
(0)