12:46

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

12:40

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

10:17

Del jesenske knjižne bere

10:11

Grozdja je manj, a bolj kakovostno

09:57

Najboljša orača sta Filak in Pate

KULTURA

Slikar kmečkega življenja

4.09.2019

preberi več

Aljaževi dnevi

23.08.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Literarno potovanje v osrčje Istre

14.08.2019

preberi več

Blejske pletne in njihovi čolnarji

2.08.2019

preberi več

Selanska rotunda v besedi

Romanska rotunda v Selu (občina Moravske Toplice) iz konca 13. stoletja se uvršča med največje kulturno-zgodovinske spomenike v občini in pomurski regiji sploh. Da bi v njeno bogato zgodovino vtkali še pridih sedanjosti ter jo še bolj približali javnosti, je Turistično informativni center (TIC) Moravske Toplice že lani pripravil literarni natečaj Selanska rotunda v besedi. Pred dnevi so organizatorji v čarobnem ambientu  selanske rotunde predstavili priložnostno izdajo knjige kratkih zgodb kot izbranih najboljših literarnih del, nastalih v okviru že omenjenega   natečaja.  Knjiga je izšla pri založbi Volosov hram. Na odličnem literarnem popoldnevu, ki pa se z obiskom ni proslavil, je večina avtorjev svoja dela tam tudi predstavila. Predstavitev knjige je vodil Rotert Titan Felix iz omenjene založbe, ki je tudi kulturni zavod. Več v rubriki Iz naših krajev.    

Slamnikarski sejem v Domžalah

Sedmi  Slaminkarski sejem bo potekal v soboto, 8. junija 2019, od 8.30 do 17.00 v Slamnikarskem parku (parku pri Občini Domžale) Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, tudi letos v sodelovanju z Občino Domžale in JSKD OI Domžale organizira 7. slamnikarski sejem v Slamnikarskem parku ob stavbi Občine Domžale in Slamnikarskega muzeja. Tudi letošnji sejem bo tematski – slama in vse, kar iz nje naredimo, seveda pa predvsem slamniki in prikaz pletenja kit iz slame. Poleg predstavitve slamnikarstva in slamnatih izdelkov domačih in tujih razstavljavcev (iz Hrvaške, Srbije in Nizozemske) bodo organizatorji pri izboru razstavljavcev nadaljevali z vsebinsko nadgradnjo eko izdelkov in izdelkov iz naravnih materialov s prikazi različnih slovenskih rokodelskih spretnosti. Na sejmu bo potekal bogat spremljevalni program z različnimi glasbenimi, plesnimi in pevskimi nastopi domžalskih skupin, z rokodelskimi prikazi, vodenimi ogledi, animacijami za otroke in modno revijo.

24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih

Turistično društvo Železniki letos že četrtič organizira 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih, ki bodo potekale od petka, 31. maja 2019 od 19. ure do sobote, 1. junija 2019 do 19. ure v Kulturnem domu v Železnikih. 24 ur bodo mojstrice in mojstri klekljanja iz Slovenije neprekinjeno klekljali na punklju, na razstavi pa bodo tudi čipke, ki so jih ustvarile klekljarice in kleklarji na prvih treh tovrstnih prireditvah. S klekljanjem bodo pričeli ob 19. uri, spremljevalni kulturni program pa bo sooblikoval Harmonikarski orkester Železniki. Na prireditvi bo možen nakup klekljarskega pribora, čipk in spominkov, dražgoških kruhkov, pletenih košar, košev, predpražnikov iz koruznega ličja, zanimivo in poučno vsebino pa bo ponudil spremljajoči program v soboto, saj bodo od 9.ure dalje potekali prikazi starih ljudskih obrti: tkanje in izdelava platna na statvah, predenje na kolovratu, navijanje štren in trenje lanu, vrtanje lesenih cevi za vodo, pletenje košar in izdelava predpražnikov iz koruznega ličja, igranje starih družabnih iger, izdelava dražgoških kruhkov, od 9. do 11. ure pa bodo klekljali učenke in učenci Čipkarske šole Železniki. Po koncu 24-urnega klekljanja bo čipka z navedbo vseh sodelujočih klekljaric in klekljarjev na ogled na 57. Čipkarskih dnevih v Železnikih, ki bodo potekali od 26. junija do 30. junija 2019.

19. Kulturni poletni festival Studenec

Med festivali, ki bodo zaživeli v raznih koncih Slovenije v toplih pomladanskih in poletnih dneh, je pri občinstvu posebno priljubljen Festival Studenec, ki poteka vsako leto poletnem gledališču Studenec pri Krtini (okolica Domžal). Letos je organizator večerov na Studencu, Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan, pripravili še posebno bogat in raznolik program glasbenih in gledaliških predstav, saj mineva sedemdeset let delovanja kulturnega društva. Festival se bo začel to soboto, 25. maja, glasbeno v cerkvi sv. Lenarta na Krtini s koncertom dveh primorskih pevskih sestavov: pevk in pevcev Mešanega pevskega zbora Postojna in Goriškega okteta Vrtnica. Vstop je brezplačen. Nekaj dni pozneje, natančneje 31. maja, se bo festival nadaljeval s sklepno prireditvijo Slovenske polke in valčka 2019, dogodek bosta vodila Darja Gajšek in Blaž Švab. Na njem bo nastopilo dvanajst ansamblov, ki bodo zaigrali šest pol in šest valčkov. Vstopnice za predstavo pa so bile, pravijo organizatorji, menda že pred mesecem razprodane. Več o programu preberite v 21. številki Kmečkega glasa in na spletnih straneh 19. poletnega kulturnega festivala Studenec

Kultura

Sep 04, 2019
Slikar kmečkega življenja
Slike nizozemskega renesančnega slikarja Pietra Bruegla starejšega so nastajale v davnem 16. stoletju in so ...
(0)
Aug 23, 2019
Aljaževi dnevi
Tradicionalni Aljaževi dnevi v Kranjski Gori bodo potekali od 29. avgusta do 1. ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
Aug 14, 2019
Literarno potovanje v osrčje Istre
Pisatelj Marjan Tomšič je eno od najvidnejših sodobnih imen slovenske književnosti. Njegova proza je ...
(1)
Aug 02, 2019
Blejske pletne in njihovi čolnarji
Danes sodi med obvezne podobe Bleda: pletna, značilni čoln s streho, ki prevaža potnike med jezerom in otokom s ...
(0)
Jul 18, 2019
Selanska rotunda v besedi
Romanska rotunda v Selu (občina Moravske Toplice) iz konca 13. stoletja se uvršča med največje ...
(0)
Jun 05, 2019
Slamnikarski sejem v Domžalah
Sedmi  Slaminkarski sejem bo potekal v soboto, 8. junija 2019, od 8.30 do 17.00 v Slamnikarskem parku (parku pri ...
(0)
May 28, 2019
24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih
Turistično društvo Železniki letos že četrtič organizira 24 ur klekljanja in domačih obrti v Železnikih, ...
(0)
May 20, 2019
19. Kulturni poletni festival Studenec
Med festivali, ki bodo zaživeli v raznih koncih Slovenije v toplih pomladanskih in poletnih dneh, je pri občinstvu ...
(0)
May 17, 2019
Umrl je dr. Alojz Slavič
 Včeraj zjutraj je v 79-letu  nepričakovano preminil prekmurski akademik dr. Alojz Slavč iz Radencev. Bil ...
(0)
Apr 18, 2019
Magične podobe pasijona
Na četrtek in petek velikega tedna pred veliko nočjo so nekdaj v večjih mestih po vsej Sloveniji – v Ljubljani, ...
(0)
Apr 13, 2019
LUŠTna razstava pirhov
Množici velikonočnih razstav so se letos prvič pridružili tudi v podjetju Paradajz iz Renkovcev v Prekmurju, ki so ...
(0)