21:46

Ekumenski blagoslov LUŠTnih jaslic

15:18

Hitro pripravljene slaščice

15:10

Dušen goveji vrat s suhimi slivami in slivovko

21:52

6. Saatbau Akademija

15:38

Nega sobne ciklame

MLADI IN PODEŽELJE

Reka Mura, vez pomurske prihodnosti

4.12.2018

preberi več

Najraje se sladkamo za praznike

4.12.2018

preberi več

Peter Pribožič: Ko več ne bomo imeli svojega, nas bo udarilo po žepu

30.11.2018

preberi več

Naša prašičereja tone vse nižje

28.11.2018

preberi več

Z mladimi kmeticami in gospodarji po Evropi

27.11.2018

preberi več

Iz podjetništva v sadjarstvo

Prava ljubezen ne mine, pravi Klemen Vodnjov, ki je kot otrok vzljubil delo v domačem sadovnjaku. Zvedavo je opazoval življenje dreves v vseh letnih časih ter si po tihem želel, da bi nekoč imel svojega. Veselje do sadjarstva pri Klemnu ni nikoli popustilo, zato je izbral Srednjo kmetijsko šolo v Kranju, nato pa ga je pot odpeljala drugam, v podjetništvo. Več dela je imel mladi podjetnik, bolj si je želel najti svoj mir in veselje v naravi. »Dlje časa sem iskal primerno zemljišče za sadjarstvo na legi, ki bi bila dovolj topla, da uspeva trta. Primerni bi bili Štajerska in Dolenjska. Povsem slučajno sem izvedel za opuščeno in zaraščeno kmetijo s staro hišo in enim hektarjema zemljišč na Zagriču na Dolenjskem. Kupil sem jo. Sprva je bilo to moje pribežališče ob koncu tedna, počasi sem obnavljal hišo, očistil zaraščeno zemljišče ter na novo nasadil sadna drevesa in 500 grmov aronije,« nam pripoveduje Klemen. Danes tu živi z družino: ženo Julio in njunimi štirimi otroci. Več v 48. številki Kmečkega glasa.

Goran in Danijela sta se odločila za predelavo mleka na domu

Konec leta 2015 mladi prevzemnik Goran Šukar iz Bodoncev na Goričkem se je s partnerico pred dvema letoma uspešno prijavil na razpis za dopolnilno dejavnost za kmetiji predelave mleka. Čeprav je za pripravo dokumentacije minilo več časa, kakor samo novogradnjo 80 m2 velikega objekta, so letos poleti že začeli s poskusno proizvodnjo, konec avgusta pa so objekt tudi uradno predali namenu. Tačas izdelujejo en navadni in pet vrst sadnih jogurtov, sir za žar ob klasičnem še v dveh okusih, skuto ter kot zadnjo novost dva različna okusa grškega jogurta. Vsi njihovi izdelki, ki so jih kupci na domu, tržnicah in v nekaterih javnih zavodih, kamor se počasi tudi prebijajo, zelo dobro sprejeli,  so polnomastni. Mlečne izdelke izdelujejo iz mleka krav, ki jih redijo. Trenutno jih je v hlevu 33. Začeli so z mesečno predelavo okrog tisoč litrov, skupaj okrog  200 tisoč litrov pa prodajo Mlekarski zadrugi Ptuj, ki je že pred leti prevzela Pomursko mlekarsko zadrugo. Načrtov imajo še veliko.  Več v reportaži v sredinih izdajah Kmečkega glasa.

Tradicionalno vinogradništvo in žganjekuha

Na kmetiji Seražin v Kazljah se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom, obdelujejo tri vinograde, skupaj 1,6 ha, pri čemer je 85 % refoška in 15 % bele sorte chardonnay in nekaj vitovske grganje. Od vin glede na to, da njihova trta refošk raste na Krasu, imajo torej pretežno teran PTP. Pridelke, vina in tudi teranov liker, praktično vse prodajo doma, nekaj tudi v gostilne, predvsem v Italijo. Da pa bi prodajali na kakšni tržnici, se kljub ustrezni registraciji še niso odločili. Ob mladem gospodarju Franku za delo na kmetiji poprimejo še njegova žena Tatjana, ki je medicinska sestra, in Frankova starša Stanislav in Nevica. V občasno pomoč so že tudi tri hčerke: 12-letna Manca, 10-letna Pia in 8-letna Maša. Več o tem pa v 47. številki Kmečkega glasa.

Tudi oljnice letos dobro obrodile, a so se njene površine letos občutno zmanjšale

Kot smo že poročali, je letos za našimi pridelovalci poznih posevkov zelo ugodna letina. To velja tudi za pridelovalce oljnic, predvsem buč. Tako je po napovedih državne statistike najboljši povprečni hektarski pridelek bil pri sončnicah, saj naj bi bil za skoraj 50 % večji kot lani (2,6 tone na hektar) in za 22 % večji od desetletnega povprečja. Skupni pridelek sončnic naj bi tako tehtal 755 ton.  Površine, posejane z oljnimi bučami, je bila letos skoraj za petino (18 %) manjša od lanske, kljub temu pa naj bi  pridelovalci letos pospravili količinsko približno enak pridelek bučnega zrnja kot lani (2.482 ton).  Povprečni hektarski pridelek naj bi namreč letos znašal 0,7 tone na hektar, kar je 21 % več od lanske letine, ki je bila ena slabših.  Soji je bilo letos namenjenih nekaj več kot 1.700 hektarjev, kar je glede na lani 40-odstotno zmanjšanje ali v hektarjih kar 1.164  manj. Zato naj bi jo kljub dobri letini količinsko pridelali manj. Povprečni pridelek sojinega zrnja naj bi namreč po prvih ocenah znašal 2,8 tone na hektar, kar je za 7 % več kot lani. Celoten pridelek soje naj bi znašal slabih pet tisoč ton, to pa je za 36 % manj kot lani.   

Mladi in podeželje

Dec 04, 2018
Reka Mura, vez pomurske prihodnosti
V salonu Murska republika v hotelu Zvezda v Murski Soboti sta danes Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije ...
(0)
Dec 04, 2018
Najraje se sladkamo za praznike
Ko smo vstopili v hišo Ržkovih na Gorenjem Brdu, je omamno zadišalo po sveže pečenem kruhu. Bil je ...
(0)
Nov 30, 2018
Peter Pribožič: Ko več ne bomo imeli svojega, ...
Specialist za prašičerejo, ki je na KGZ Ptuj obenem tudi vodja v okviru tega zavoda delujoče Javne službe za ...
(1)
Nov 28, 2018
Naša prašičereja tone vse nižje
Kot je v navadi ob koncih leta, zakol z odkupnimi cenami prašičev v Sloveniji strmoglavijo, naši rejci pa ...
(0)
Nov 27, 2018
Z mladimi kmeticami in gospodarji po Evropi
Tekmovanje za mlado kmetico in gospodarja leta je največja prireditev ČZD Kmečki glas, s katero promoviramo delo ...
(0)
Nov 27, 2018
Iz podjetništva v sadjarstvo
Prava ljubezen ne mine, pravi Klemen Vodnjov, ki je kot otrok vzljubil delo v domačem sadovnjaku. Zvedavo je opazoval ...
(0)
Nov 22, 2018
Goran in Danijela sta se odločila za predelavo ...
Konec leta 2015 mladi prevzemnik Goran Šukar iz Bodoncev na Goričkem se je s partnerico pred dvema letoma ...
(0)
Nov 20, 2018
Tradicionalno vinogradništvo in žganjekuha
Na kmetiji Seražin v Kazljah se pretežno ukvarjajo z vinogradništvom in vinarstvom, obdelujejo tri vinograde, ...
(0)
Nov 16, 2018
Tudi oljnice letos dobro obrodile, a so se njene ...
Kot smo že poročali, je letos za našimi pridelovalci poznih posevkov zelo ugodna letina. To velja tudi za ...
(0)
Nov 14, 2018
Milan Unuk je komentiral
Predsednik OE KZG Ptuj in podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije je na nedavno izjavo ministrice za kmetijstvo dr. ...
(0)
Nov 13, 2018
Nobena skrajnost ni dobra; tudi pri letinah v ...
Za kmetijstvo v smislu rastlinske pridelave na poljih, hmeljiščih, na travnatem svetu, v trajnih nasadih in ...
(0)
Nov 13, 2018
Mlade je treba navdušiti za poklice v kmetijstvu
Biotehniška šola Šolskega centra Ptuj je ob praznovanju 65-letnice kmetijskega izobraževanja na ...
(0)