12:46

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

12:40

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

10:17

Del jesenske knjižne bere

10:11

Grozdja je manj, a bolj kakovostno

09:57

Najboljša orača sta Filak in Pate

POLJEDELSTVO

Po pričakovanju Anton Filak in Igor Pate

13.09.2019

preberi več

Na posevkih težave zaradi vremena

13.09.2019

preberi več

Kulinarično doživetje v središču Ljubljane

13.09.2019

preberi več

Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ugodno od minulega

12.09.2019

preberi več

Izbrana kakovost tudi za žita

8.09.2019

preberi več

KOPOP in zakup

  Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska zemljišča, s katero so se v tem programskem obdobju vključili v obveznosti izvajanja ukrepa kmetijsko-okoljsko-podnebna plačila (KOPOP), brez posledic oddajo v zakup.  Možnosti ste le dve: šele po izpolnjeni petletni obveznosti ali ob nastopu višje sile.

Državno prvenstvo v oranju bo v znamenju 10. obletnice svetovnega

    Konec prihodnega tedna, v petek, 13. in soboto, 14. septembra bo v Tešanovcih in Mlajtincih pri Moravskih Toplicah v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije, Društva oračev Pomurja, KGZS-Zavod Murska Sobota, Biotehniške šole Rakičan in družbe Skupina Panvita ter pod pokroviteljstvom kmetijskega ministrstva, potekalo 63. tekmovanje oračev Slovenije. Sočasno z njim pa tudi 25. državno tekmovanje v tej temeljni zemljiški operaciji dijakov slovenskih biotehniških šol. Prvi dan (oranje na strnišču) se bo tekmovalni del programa začel ob 13., drugi dan (oranje na ledini) pa ob 10. uri. Oba dneva bo na prireditvenem prostoru tudi bogat spremljevalni program.  Na dan odprtja tekmovanja bodo Pri čigi odkrili tudi spominsko obeležje 56. svetovnega prvenstva v oranju, ki je bilo leta 2009 prav v Tešanovcih. Na ta način se bodo spomnili 10. obletnice tega tekmovanja. V soboto se bo ob 15. uri v organizaciji Zveze kmetic Slovenije pričelo še državno tekmovanje žensk v spretnostni vožnji s traktorjem in enoosno prikolico.

Cene krompirja na svetovnem trgu kroji vreme v Evropi.

Svetovni trg krompirja (gojijo ga v več kot 100 državah po vsem svetu) naj bi obdobju 2019–2024 beležil 1,06% letno rast. Precej manj kot 50% svetovne pridelave krompirja se zaužije svežega, preostali del se predela v krompirjeve prehrambene izdelke (za živali in ljudi) in živilske sestavine, v škrob za industrijsko uporabo, del pa ponovno uporabi kot semenski za naslednjo sezono. Zato je povečano povpraševanje v živilskopredelovalni industriji glavno gonilo rasti trga krompirja, ki pa je izjemno občutljiv na vremenske spremembe med rastno sezono. Lanskoletni suši, ki je povzročila rekordno nizko pridelavo krompirja v EU in še ni v celoti izzvenela na trgu krompirja, se pridružujejo letošnji izjemno slabi vremenski pogoji pridelave (glavna območja je prizadela suša, Poljska pa se je spopadala s poplavami). Vročinski valovi zadnjih tednov julija in avgusta so praktično po vsej EU le še poslabšali razmere. To pa se odraža na rasti odkupnih cen, ki so se v Nemčiji, zlasti v najbolj naseljeni državi Severno Porenje-Vestfalija, v primerjavi s preteklim letom že povečale za več kot tretjino, podobno pa je tudi v Franciji (24%). Več o tem si preberite v 35. številki (28. avgust 2019) Kmečkega glasa

Najboljši orači na 57. AGRI

    Prvi dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, ki se je začel včeraj (trajal bo vključno do četrtka), je bil tudi v znamenju oračev. Na maneži sejma so namreč tradicionalno razglasili rezultate odprtega tekmovanja v oranju za pokal AGRE. To je tradicionalno potekalo sočasno z regijskim za Prekmurje in Prlekijo v začetku avgusta v Gornjih Slavečih. Ker žal že leta tekmovanje za pokal sejma ne prestopi regijskih okvirjev, torej tako za regijske, kakor za naslove sejma orjejo enaki tekmovalci, bi kazalo to obliko tekmovanja nekako spremeniti ali dopolniti.    Priznanja in pokale za najboljše orače sejma je podelil državni sekretar dr. Jože Podgoršek; od pomurskih oračev pa se je poslovila državna sekretarka mag. Tanja Strniša, ki odhaja za veleposlanico Republike Slovenijo v Prago na Češkem.   Najboljši orači za pokal sejma AGRA: plugi krajniki – Darko Tibaut (Mala Polana), Primož Sukič (Dolnji Slaveči), Jože Zver (Brezovica); obračalni plugi – Štefan Bakan (Gradišče), Tilen Fujs (Sp. Ščavnica), Tilen Vogrinčič (Puconci). Podelili pa so tudi priznanja najboljšim v konkurenci navadnih plugov (Primož Sukič, Peter Kramar, Miha Serec) in v kategoriji starodobnikov (Franc Hajdinjak, Vili Pozvek, Franc Buček).  

Poljedelstvo

pred 4 dnevi
Po pričakovanju Anton Filak in Igor Pate
Po prvem dnevu 63. državnega tekmovanja v oranju, ki kot 10. obletnica organizacije svetovnega tekmovanja 2009 ...
(0)
pred 4 dnevi
Na posevkih težave zaradi vremena
V osrednji Sloveniji je bilo na poljih koruze vse od pomladi precej težav zaradi neugodnega vremena. Koruza je nižja ...
(0)
pred 4 dnevi
Kulinarično doživetje v središču Ljubljane
Že peto leto zapored so primorske zadruge in živilska podjetja v središču slovenske prestolnice ponujale jedi ...
(0)
pred 5 dnevi
Obeta se še eno koruzno leto, a finančno manj ...
 Kot je bilo slišati na včerajšnjem strokovnem Dnevu koruze na Biotehniški šoli ...
(0)
Sep 08, 2019
Izbrana kakovost tudi za žita
Shema kakovosti bi lahko bila pomemben premik v smeri, da bi tudi s krušnimi žiti povečali samooskrbo. Po ...
(0)
Sep 05, 2019
KOPOP in zakup
 Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska ...
(0)
Sep 03, 2019
Državno prvenstvo v oranju bo v znamenju 10. ...
  Konec prihodnega tedna, v petek, 13. in soboto, 14. septembra bo v Tešanovcih in Mlajtincih pri ...
(0)
Aug 27, 2019
Cene krompirja na svetovnem trgu kroji vreme v ...
Svetovni trg krompirja (gojijo ga v več kot 100 državah po vsem svetu) naj bi obdobju 2019–2024 beležil 1,06% ...
(0)
Aug 25, 2019
Najboljši orači na 57. AGRI
  Prvi dan mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni, ki se je začel včeraj (trajal bo ...
(0)
Aug 20, 2019
Preizkus nove kmetijske mehanizacije za ...
 Tudi dijaki Biotehniške šole Rakičan pri Murski Soboti so se na šolskih njivah po ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
Aug 19, 2019
(Ne)toleranca pri vrednostih kakovostnih ...
Murskosoboški Mlinopek, ki se je s kar šestimi odkupnimi razredi ob letošnji žetvi skušal ...
(0)