POLETNA KUHINJA NA ŽARU

15 junija, 2018
0
0

Poletje je čas, ki ob delu ponuja tudi obilo užitkov na prostem: poletna kosila in večerje, ob katerih se družimo, pogovorimo in posedimo še pozno v noč. Vse poletje tja pozno v jesen lahko pripravljamo najrazličnejše jedi na žaru, ki jim dodamo solate in druge vnaprej pripravljene dobrote.

GOVEJA ZAREBRNICA NA ŽARU

Za 4 osebe potrebujemo: 4 uležane zarebrnice, grobo sol, poper v lončku za mletje, oljčno olje, rožmarinovo vejico za mazanje z oljem, 600 g sveže zelenjave (paprika, bučke, šampinjoni, beluši)

Štiri ali pet zarebrnic narežemo in jih damo v posodo ter prelijemo z oljem, tako da so prekrite z njim. Za peko na žaru jih posolimo, popopramo z grobim poprom po strani, ki jo bomo kot drugo položili na žar, pomažemo z gorčico in pokapamo z oljčnim oljem.

Zarebrnico lahko pripravimo tudi brez začimb. Zarebrnico pri 180 stopinjah spečemo na polni plošči, kar bo boljše, narahlo polivamo z oljčnim oljem, ko se obarva, pa jo obrnemo. Nikakor je ne smemo prepeči. Dokler je na otip še mehka, je v notranjosti tudi rožnata. Če je trda, je prepečena. Zraven popečemo zelenjavo (bučke, papriko, gobe), poleg mesa ponudimo dobro oljčno olje, grobo sol in poper za mletje ter kozarec dobrega vina.

JAGNJEČJI KOTLETI Z MEDOM IN ZELIŠČI NA ŽARU

Potrebujemo: 100 g medu, 800 g jagnječjih kotletov, 0,3 dl belega balzamičnega kisa, 0,5 dl pomarančnega soka, 40 g gorčice, 2 stroka česna, timijan, rožmarin, 2 žlici oljčnega olja, sol, mleti poper

Jagnječje kotlete potolčemo, posolimo in popopramo. Posebej pripravimo marinado – medu dodamo balzamični kis, pomarančni sok, česen, gorčico, vejice timijana in rožmarina po okusu in oljčno olje. Dobro premešamo in namažemo kotlete, s preostalo marinado jih prelijemo. Kotlete pustimo v marinadi v hladilniku vsaj pet ur. Mariniram kotletom delno odstranimo odvečno marinado in jih spečemo na žaru.
več receptov najdete v prilogi Ljubo doma v 24. številki Kmečkega glasa