Pridelava ozimnih žit: alternativna obdelava tal primerljiva s klasično

Članek lahko berejo naročniki

Postanite naročnik časopisa Kmečki glas in dostopajte do vseh vsebin.

Če ste že naročnik, se prijavite TUKAJ.

V okviru dvoletnega mednarodnega Interreg projekta Slovenija-Avstrija SI-MUR-AT, katerega rdeča nit je izvajanja alternativne agronomske prakse (APP) pri pripravi tal in  varstva rastlin pred škodljivimi organizmi z namenom zmanjšanje onesnaževanja  tal in podtalne vode z ostanki fitofarmacevtskimi sredstvi (FFS) in  gnojil iz kmetijstva na vodovarstvenih območjih (VVO), je bila na njivi Kmetijstva Črnci v Lutvercih v Apaški dolini tik pred žetvijo opravljen še ogled stanja posevkov pšenice, zasejane z različnimi načini obdelave tal.  

Jeseni lani so namreč ozimno pšenico zasejali  v devetih različnih poskusih v tla, ki so jih predhodno obdelali konvencionalno z oranjem, kompostno oziroma  konzervirajočo z rahljalnikom, sejali v t.i. mulč in opravili no-till sistem brez obdelave tal z direktno setvijo. Tudi predhodno koruznico so oktobra lani različno obdelali, pa tudi tla so različno apnili in gnojili (z dodajanjem dušika in efektivnih mikroorganizmov).

O zdravstvenem stanju posevkov, pridelovalnih pogojih ter o priporočilih strategije varstva ozimne pšenice glede na kolobar, način obdelave tal, setev in omejitve teh ukrepov na VVO bomo pisali v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.