Rižota s pivom, klobaso,…

20 avgusta, 2018
0
0

Jedi z rižem je nova knjiga, ki dokazuje, da so rižote in druge jedi z rižem zelo zaimive. Za pokušino iz knjige skuhajmo tole:

Rižota s klobaso, cikorijo in temnim pivom

To je jed s polnim okusom, ki povsem vznemiri brbončice. Kombinacija sladkih karamelnih arom piva in čebule ter slano – kislo – mastnih arom klobase se tu prefinjeno prepleta z grenčino cikorije. Odkritje, ki nas je navdušilo.

Priprava: 15 minut

Čas kuhanja: 15 minut

za 4 osebe

Sestavine:

320 g riža za rižoto

večja čebula

1 l temnega piva

2 kranjski klobasi

6 stebel cikorije

2 žlici masla

parmezan (100 g)

malo olja

sol, poper

Priprava:

V lonec položimo kranjski klobasi, prilijemo 0,75 l vode, zavremo in nato nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut. Vodo prihranimo kot jušno osnovo pri rižoti.

Medtem narežemo čebulo in jo stresemo v globoko ponev. Dodamo 1 – 2 žlici olja in čebulo svetlo popražimo.

K čebuli damo riž, počakamo minuto, da vsa zrna obda toplota, nato začnemo postopno po malem prilivati temno pivo. Vsakokrat krepko premešamo in kuhamo toliko časa, da voda izpari. Rahlo solimo.

Naribamo parmezan, klobaso narežemo na rezine.

Proti koncu začnemo prilivati še toplo vodo, v kateri so se kuhale klobase in dodamo narezane klobase.

Cikorijo grobo narežemo in jo stresemo v ponev k rižu v zadnji minuti kuhe. Premešamo. Po okusu dosolimo, popramo.

Ko so riževa zrna že skoraj povsem mehka, rižoto odstavimo. Vmešamo maslo, parmezan, pokrijemo za minuto in postrežemo kot glavno jed ob zeleni solati.

Opomba: Ker je pivo hladno in ne vroče, kot je navadno jušna osnova za rižoto, pivo prilivamo po malem, po brizgih in pogosteje.

Nasvet za starše: Alkohol med kuho sicer skoraj povsem izpari, vendar pa naj vseeno velja previdnost zaradi tega pri majhnih otrocih. Sicer pa … okusi so v tej jedi res močni. Mogoče otrokom rižota ne bo všeč.