Astre za konec sezone

19 septembra, 2018
0
0

Ko se leto prevesi v zadnjo tretjino, na vrtovih zažarijo astre oziroma nebine in v naše okolje prinesejo barvitost in živahnost. Rastline so različnih velikosti, cvetovi pa so v barvah, ki se prelivajo od bele do odtenkov med med modro in rdečo. V tem času v naravi najdemo predstavnico, ki je kriva za to, da te cvetlice občudujemo na vrtovih še dolgo v pozno jesenske vse hladnejše dni, to je gorska nebina (Aster amellus).

Do pol metra visoka trajnica je doma v evropskih gorovjih, kjer zarašča apnenčasta sušna rastišča do 800 metrov nad morjem. Na okrasnem vrtu se navadno pojavlja v kateri izmed gojenih različic. Poleg botanične vrste, ki zacveti v rožnato vijoličnih odtenkih, lahko tako najdemo še sorto ‘Veilchenkonigin’, s temno vijoličnimi cvetovi ali pa ‘King George’ s cvetovi v živahno vijolični barvi. Gorska nebina se odlično obnese tudi kot rezano cvetje. Če boste odstranili vse liste, ki so pod vodno gladino in dodali v vodo kapljico belila, bodo poganjki zdržali v vazi tudi do 14 dni.

Med nebinami najdemo tudi obmorsko nebino (A. tripolium), ki je zelo zanimiva rastlina, saj jo v naravi najdemo rasti tudi v somornici (polslana obalna voda pri izlivu rek v morje). Pri nas jo lahko tako občudujemo v Sečoveljskih solinah, kjer od julija do oktobra odpira svoje nežno vijoličaste cvetove.

Več preberite v 39. številki Kmečkega glasa