Palačinke s sadjem in kostanjem

21 septembra, 2018
0
0

 

Skoraj vsak od nas ima rad palačinke. Ne le tistih navadnih z marmelado ali čokoladnim namazom, lahko jih napolnimo z najrazličnejšimi nadevi. V tem času so to zagotovo nadevi iz sadja in kostanja.

ŽVRKLJANO TESTO ZA SLADKE PALAČINKE

(recept za 10–12 palačink)

Sestavine: 3 jajca, 250 g moke, 1 dl mineralne vode, 4 dl mleka, 3 žlice olja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, ščepec soli, kokosov a maščoba za peko

V posodo presejemo moko, dodamo razžvrkljana jajca, ščepec soli in vaniljev sladkor. Med mešanjem postopoma prilijemo mleko in mineralno vodo, nazadnje pa še olje. Pazimo, da je testo gladko, brez grudic, pri sobni temperaturi naj počiva vsaj 15 minut.

V ponvi za vsako palačinko posebej stopimo košček kokosove maščobe, na katero nalijemo testo. Med vlivanjem testa ponev obračamo, da se testo lepo razleze in so palačinke čim tanjše. Palačinko pri zmerni temperaturi pečemo toliko časa, da med stresanjem ponve po njej drsi, potem jo obrnemo in spečemo še po drugi strani.

PALAČINKE Z JABOLKI

Sestavine: žvrkljano sladko testo za palačinke; za nadev: 4 jabolka, 100 g nasekljanih orehov, 40 g masla, 4 žlice rjavega sladkorja, sladkor v prahu

Spečemo tanke palačinke. Jabolka olupimo in narežemo na krhlje. V ponvi raztopimo maslo in na njem svetlo rjavo prepražimo jabolka. Potresemo jih s sladkorjem. Palačinke nadevamo s prepraženimi jabolki, potresemo z nasekljanimi orehi in zložimo v trikotnik. Potresemo jih s sladkorjem v prahu.

Več receptov najdete v 38. številki Kmečkega glasa in nahttp://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/palacinke-in-omlete