Prva praznična peka

4 decembra, 2018
0
0

December je mesec sladke peke in prazničnih priprav. Najprej pečemo najraznovrstnejše sladko pecivo, ki ga v tem času pripravljamo z orehi, lešniki, mandlji, pomarančami, medom in toplimi zimskimi začimbami. Vonj iz pečice naznanja začetek razkošnega zadnjega meseca v letu.

OREHOVI ROGLJIČKI

Sestavine za testo: 300 g moke, 125 g masla, 1 rumenjak, pol zavitka pecilnega praška, 10 g kvasa, 50 ml mleka; za nadev: 135 g mletih orehov, 125 g sladkorja, sok polovice limone, 1 žlica ruma, 1 beljak, 1 zavitek vaniljevega sladkorja

Iz vseh sestavin za testo ugnetemo gladko testo. Pokrijemo ga s čisto krpo in pustimo počivati približno pol ure. Potem testo tanko razvaljamo v pravokotnik širine 16 cm.

Pripravimo nadev: beljak in sladkor stepemo v sneg. Dodamo limonov sok, rum, vaniljev sladkor in mlete orehe ter premešamo. Nadev tanko namažemo na razvaljano testo. Testo narežemo na 6 cm široke in 16 cm dolge trikotnike. Zavijemo jih od širokega dela proti ozkemu in damo v pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih 15 minut v pečici, ogreti na 175 stopinj. Pečene in ohlajene rogljičke potresemo z mletim sladkorjem.

Več receptov najdete v 48. številki Kmečkega glasa in na