Skupna novembrska vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni nižja skoraj za četrtino

19 januarja, 2019
0
0

Vrednost v novembru 2018 odkupljenih kmetijskih pridelkov je bila po podatkih državne statistike za skoraj 7 % nižja kot v oktobru 2018 in kar za skoraj 24 % nižja kot v novembru 2017. Poleg nižjih povprečnih cen so na to v treh skupinah – poljedelstvo, sadjarstvo in vinogradništvo ter živinoreja, vplivali tudi manjši količinski odkupi.

V skupini poljedelstvo negativnih odstopanj ni bilo. Nasprotno: letošnja novembrska vrednost je namreč bila za skoraj 9 % višja od v enakem obdobju lani. V veliki meri tudi na  račun večjih količin. Vrednost odkupljenih žit pa je bila za 19 % nižja kot v novembru 2017 (deloma zaradi manjše količine odkupljene pšenice, deloma zaradi nižje povprečne cene koruze v zrnju).

Najbolj pa je na negativni trend vplivala vrednost odkupljenega grozdja za predelavo (skupina sadjarstvo in vinogradništvo), ki je bila letos v primerjavi  z lani nižja za 18 %. »Nižja je bila predvsem zaradi nižje vrednosti odkupljenega grozdja za predelavo (ta pa je bila nižja deloma zaradi manjše količine, deloma zaradi nižje povprečne cene odkupljenega grozdja),« sporočajo iz Statističnega urada Republike Slovenije.  Vrednost odkupljenega sadja iz te skupine je bila zaradi večje količine odkupljenega sadja (predvsem jabolk) občutno višja kot v novembru prejšnjega leta, nižja pa je bila vrednost odkupljenih alkoholnih pijač in sadik.

Več kot 6-odstotno znižanje na medletni ravni beležijo tudi v skupini živinoreja: za 7 % je bila nižja vrednost pri odkupu mleka in za 12 % pri odkupu živine.