09:27

Dan tehnike 2018

14:23

Zelenjavna pogača z zajdo

11:53

Bolje preprečiti, kot škropiti

11:42

Žetev se je prevesila v zaključno fazo, Mlinopek pa število kakovostnih parametrov s pet razširil še za dva nova

07:51

Tekmovanje v oranju

TURIZEM NA PODEŽELJU

23. Vaške igre Občine Moravske Toplice

9.07.2018

preberi več

Premetanke gor ali dol – regija bo ostala kmetijska

22.06.2018

preberi več

Jubilej vojaških starodobnikov

10.06.2018

preberi več

Apel čebelarjev

7.06.2018

preberi več

Zdrav duh v zdravem telesu

2.06.2018

preberi več

V Vogričevcih pri Ljutomeru kosili še 32.

V okviru  3. praznika KS Vogričevci v občini Ljutomer je tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo pripravilo tradicionalno, letos že 32. tekmovanje v košnji z ročno koso.  Tekmovanja se je udeležilo enajst koscev in pet kosic.  Z zbirališča v šotoru so se tekmovalci in gledalci v povorki podalo na tradicionalno prizorišče, travnik Marice Heric. Kot je to na tovrstnih tekmovanjih že v navadi, je bilo poleg hitrosti pozornost potrebno nameniti tudi kakovosti košnje.  Prvo mesto pri kosci je pripadlo Slavku Tarči (Vidanovci), drugo Mateju Cuparju (Podgradje) in tretje Slavku Filipiču (Radoslavci); med kosicami pa je vila tudi tokrat nepremagljiva Vera Šiftar (Podgradje), drugo mesto si je prikosila Andreja Muhič (Trnovci), tretje pa Cvetka Žnidarič (Stara Nova vas). S pokalom sta bila nagrajena tudi najstarejša udeleženca tekmovanja, že omenjena gostiteljica tekmovanja 77-letna Marici Heric iz Vogričevcev, na čigavem travniku so kosili, in 76-letni Franc Šiftar iz Podgradja.  

V slovenskih klavnicah večji zakol

  Očitno so tudi vse bolj osveščeni potrošniki dodali kamenček v mozaik informaciji, da se povpraševanje po slovenskem mesu povečuje. Ali pa je zmes večji izvoz mesno-predelovalnih obratov, zmanjšan izvoz živih živali za zakol,…. Kakorkoli že: po poročanju državne statistike so marca letos v slovenskih klavnicah zaklali več živali kot mesec pred tem, in sicer okoli 3.021.000 kljunov perutnine, 21.599 prašičev, 10.774 glav govedi, 129 konj, 2.183 ovac, 247 koz in 786 kuncev. V primerljivim lanskim obdobjem (marec 2017) pa je bilo letos ovc zaklanih za okoli 147 % več in goveda za okoli 4 %. Drugih kategorij živali je bilo zaklanih manj kot v istem mescu prejšnjega leta: prašičev je bilo zaklanih za okoli 5 % manj, perutnine za točno 3 % manj in konj za okoli 2 % manj.  

Povezovanje ponudnikov ob Barjanki

Območje Krajinskega parka Ljubljansko barje predstavlja zaradi krajinske pestrosti ter kulturne in naravne dediščine in bližine Ljubljane idealno območje za razvoj trajnostnega turizma in privabljanje tujih gostov in povezovanje njim namenjene ponudbe. V želji po celostni predstavitvi lepot, biotske pestrosti in naravovarstvenega pomena tega območja, so zato združili moči Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje, vseh sedem barjanskih občin: Ljubljana, Log – Dragomer, Borovnica, Brezovica, Škofljica, Vrhnika in Ig. ter v sodelovanju s Kolesarskim društvom Rog, družba BTC in Turizem Ljubljana odločili, da bo v bodoče to območje lahko odkrivati tudi na kolesu. Rekreativnim kolesarjem je tako od letos namenjena 83 kilometrov dolga športno rekreacijska kolesarska proga Barjanka, ta projekt pa so vsi zgoraj omenjeni predstavili javnosti konec že aprila. Ena izmed njenih posebnosti je , da poteka kar polovica trase o makadamskih poteh, vključena pa je tudi v skupino kolesarskih tras maratona Franja, ki bo potekal čez Barjanko 9. junija, na ta način pa želijo pritegniti v ta prostor tudi tuje kolesarje in  predstaviti lokalno kulturno-zgodovinsko in naravno dediščino, ki odpira prostor razvoja vsem lokalnim gostinskim in turističnim ponudnikom, prvi ponudniki so se ob tej priložnosti predstavili tudi novinarjem. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.

Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota

Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota Na današnji bogračiadi, tekmovanju v kuhanju bograča, se je na Slovenski ulici v Murski Soboti skupaj pomerilo 36 ekip. Organizator – družba Hotel Diana, je tekmovalce prvič rangiral glede na doseženo število točk. Tako so zlato priznanje za doseženih 90 toč in več prejele štiri ekipe – poleg Območnega obrtnega združenja (OOZ) Murska Sobota, ki je z absolutno največ zbranimi točkami, 96, postala tudi lastnica naziva Bogračšef 2018 in prehodnega pokala, so si zlato priznanje prikuhale še ekipe časopisa Vestnik, Lista Marjana Šarca in Mestnih četrti Murska Sobota. Podeljenih je bilo še pet srebrnih in 13 bronastih priznanj. Vseh ostalih 14 ekip je prejelo priznanje za sodelovanje. 

Turizem na podeželju

Jul 09, 2018
23. Vaške igre Občine Moravske Toplice
Letošnjih vaških iger, ki vsako leto potekajo prvo soboto v juliju, so se od 28 krajev ...
(1)
Jun 22, 2018
Premetanke gor ali dol – regija bo ostala ...
To je naslov uvodnika, spisanega ob izdaji regijske priloga Prekmurje in Prlekija, ki na 12 straneh izide to sredo. Gre ...
(0)
Jun 10, 2018
Jubilej vojaških starodobnikov
Jeep klub Veteran Murska Sobota je bil drugo junijsko soboto organizator tradicionalnega, letos že 10. srečanja ...
(0)
Jun 07, 2018
Apel čebelarjev
Čebelarska zveza Slovenije je danes objavila apel, s katerim kmetovalce in druge uporabnike fitofarmacevtskih sredstev ...
(0)
Jun 02, 2018
Zdrav duh v zdravem telesu
Vsakodnevno gibanje je pomembno za krepitev telesa in duha. Eni kolesarijo, drugi tečejo, tretji plavajo,… Na ...
(0)
Jun 01, 2018
V Vogričevcih pri Ljutomeru kosili še 32.
V okviru  3. praznika KS Vogričevci v občini Ljutomer je tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo ...
(0)
May 30, 2018
V slovenskih klavnicah večji zakol
 Očitno so tudi vse bolj osveščeni potrošniki dodali kamenček v mozaik informaciji, da se ...
(0)
May 28, 2018
Povezovanje ponudnikov ob Barjanki
Območje Krajinskega parka Ljubljansko barje predstavlja zaradi krajinske pestrosti ter kulturne in naravne ...
(0)
May 26, 2018
Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota
Bogračšef ekipi OOZ Murska SobotaNa današnji bogračiadi, tekmovanju v kuhanju bograča, se je na ...
(0)
May 25, 2018
8. KOS do nedelje
V Športno-rekreacijskem centru Polena pri Lenartu v Slovenskih goricah so danes odprli tradicionalni ...
(0)
May 22, 2018
9. ocenjevali prekmurske špricerje
Na letošnjem ocenjevanju, ki zadnja leta poteka v prostorih Društva vinogradnikov Goričko oz. v ...
(1)
May 21, 2018
Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku
Ocenjevanja v okviru letošnjega, že 56. Kmetijsko-živilskega sejma AGRA so se že začela. Tako je za komisijo ...
(0)