13:41

Palačinke s sadjem in kostanjem

15:09

Siri z vlečenim testom

14:59

Recepti za pripravo gob

14:52

Shranki in slaščice z grozdjem

12:30

V Istri pričakujejo odličen letnik

TURIZEM NA PODEŽELJU

56. Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni odprt

25.08.2018

preberi več

Klopotec tudi v Tešanovcih

19.08.2018

preberi več

Letos že 20. Kmečki dan

6.08.2018

preberi več

Toča klesti in klesti

29.07.2018

preberi več

Spravilo lanu in njegova predstavitev

28.07.2018

preberi več

Ekoloških le 4,6 % vseh slovenskih kmetij

V Sloveniji je bilo lani za skoraj 9 % več ekoloških kmetijskih gospodarstev kot v 2016,  površina njihovih kmetijskih zemljišč v uporabi pa je bila za 11 % večja kot leto prej. Od vseh kmetijskih gospodarstev jih je status »ekološki« imelo 4,6 %. Kot poročajo s Statističnega urada RS, je bilo v sistem kontrole ekološkega kmetovanja minulo leto zajetih 3.635 kmetijskih gospodarstev (za 3,3 % več kot v letu 2016), od tega jih ima 3.190 že status.  Preostalo so bila kmetijska gospodarstva v preusmeritvi; število teh pa se je glede na leto 2016 zmanjšalo za 24 %. Vsa kmetijska gospodarstva v sistemu kontrole ekološkega kmetovanja so predstavljala 5,2 % vseh kmetijskih gospodarstev v Sloveniji, tista s statusom »ekološki« pa 4,6 % vseh.  

23. Vaške igre Občine Moravske Toplice

Letošnjih vaških iger, ki vsako leto potekajo prvo soboto v juliju, so se od 28 krajev moravskotopliške občine udeležile ekipe iz 17 vasi (Andrejci, Prosenjakovci, Berkovci, Fokovci, Krnci, Noršinci, Moravske Toplice, Ratkovci, Tešanovci, Vučja Gomila, Mlajtinci-Lukačevci, Filovci, Martjanci, Bogojina, Ivanovci in Selo). Tekmovalci posameznih ekip so se pomerili v vlečenju vrvi, sestavljanju kmečkega voza, jahanju bika, metanju vode, vodenju žogice, skakanju v vreči in teku na smučeh.  Kot vsako leto je bil najpomembnejši namen iger druženje občanov, čeprav tudi tekmovalnega naboja ni manjkalo. V skupnem seštevku je tokrat zmago slavila ekipa iz Fokovcev, ki je za prvo mesto prejela denarno nagrado v višini 500 €, Krnci so si za drugo mesto prislužili 300 €, tretje mesto pa sta si razdelili ekipi Mlajtinci-Lukačevci ter Berkovci, ki sta prejeli 250 €. Prihodnje leto Naslednje bodo gostitelji vaških iger v Filovcih.

Premetanke gor ali dol – regija bo ostala kmetijska

To je naslov uvodnika, spisanega ob izdaji regijske priloga Prekmurje in Prlekija, ki na 12 straneh izide to sredo. Gre že za četrto izdajo omenjene regijske priloge, ki jo za posamezno regijo na severovzhodu izdajamo vsaka tri leta. To pomeni, da smo prvo za to najbolj kmetijsko regijo na luč postavili leta 2009. Čeprav gre – s kakršnega koli zornega kota na to obdobje gledamo, za zelo kratek čas, se je že v tem obdobju tudi v pomurskem kmetijstvu in v navezavi z njo soodvisno živilsko-predelovalno industrijo kot logično nadaljevanje primarne kmetijske pridelave, da ne rečemo še trgovine kot njene neposredne prodaje, veliko zgodilo. Na boljše. Pa tudi na slabše. Več torej v sredo, 27. junija v tiskani izdaji Kmečkega glasa.

Jubilej vojaških starodobnikov

Jeep klub Veteran Murska Sobota je bil drugo junijsko soboto organizator tradicionalnega, letos že 10. srečanja lastnikov starodobnih vojaših vozil Pomurje 2018. Jubilejno srečanja je pritegnilo rekordnih, več kot 50 starih vojaških vozil iz Slovenije in iz prav vseh štirih sosednjih držav. Največ je bilo prav avtentično obnovljenih  džipov in motorjev iz časa druge svetovne vojne, torej starih 80 let in več.  Zanimiva je bila tudi oprava več kot 120 voznikov in sopotnikov, saj so ti bili oblečeni v replike oblačil takratnih nemških, angleških, ruskih in ameriških vojsk, nekaj pa tudi iz časov vojske nekdanje skupne države – Jugoslovenske ljudske armade (JLA). Udeleženci so v dveh dneh prevozili več kot sto kilometrov po Pomurju in na jugovzhodu avsrijske Štajerske. Srečanje so s krajšo slovesnostjo začeli v Murski Soboti, ko so se tradicionalno zbrali na parkirišču nakupovalnega središča BTC v Nemčavcih, kjer so se predstavili množici radovednih obiskovalcev. Vsi, ki so si ogledali „vojaške oldtimerje“, ki večinoma izvirajo iz štiridesetih let prejšnjega stoletja (čas pred in med 2. svetovne vojne), so bili nad videnim tudi letos navdušeni.

Turizem na podeželju

Aug 25, 2018
56. Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni ...
S slavnostnim odprtjem na sejemski maneži je danes dopoldan na Pomurskem sejmišču vrata odprl največji sejem s ...
(1)
Aug 19, 2018
Klopotec tudi v Tešanovcih
Tukajšnje kulturno-turistično društvo Male rijtar je v t.i. tešanovskem trikotniku pri čigi v ...
(0)
Aug 06, 2018
Letos že 20. Kmečki dan
Minili sta natanko dve desetletji od zanešenjaškega začetka organizacije prireditve, ki je vse od ...
(0)
Jul 29, 2018
Toča klesti in klesti
Skoraj ni več območja v Sloveniji, ki ga letos ne bi zajelo neurje s točo. Po majskem začetku v Prekmurju se je to ...
(0)
Jul 28, 2018
Spravilo lanu in njegova predstavitev
Društvo kmečkih žena (DKŽ) Ormož bo v sodelovanju s tamkajšnjo enoto kmetijske svetovalne službe ...
(0)
Jul 27, 2018
Ekoloških le 4,6 % vseh slovenskih kmetij
V Sloveniji je bilo lani za skoraj 9 % več ekoloških kmetijskih gospodarstev kot v 2016,  površina ...
(1)
Jul 09, 2018
23. Vaške igre Občine Moravske Toplice
Letošnjih vaških iger, ki vsako leto potekajo prvo soboto v juliju, so se od 28 krajev ...
(1)
Jun 22, 2018
Premetanke gor ali dol – regija bo ostala ...
To je naslov uvodnika, spisanega ob izdaji regijske priloga Prekmurje in Prlekija, ki na 12 straneh izide to sredo. Gre ...
(0)
Jun 10, 2018
Jubilej vojaških starodobnikov
Jeep klub Veteran Murska Sobota je bil drugo junijsko soboto organizator tradicionalnega, letos že 10. srečanja ...
(1)
Jun 07, 2018
Apel čebelarjev
Čebelarska zveza Slovenije je danes objavila apel, s katerim kmetovalce in druge uporabnike fitofarmacevtskih sredstev ...
(1)
Jun 02, 2018
Zdrav duh v zdravem telesu
Vsakodnevno gibanje je pomembno za krepitev telesa in duha. Eni kolesarijo, drugi tečejo, tretji plavajo,… Na ...
(0)
Jun 01, 2018
V Vogričevcih pri Ljutomeru kosili še 32.
V okviru  3. praznika KS Vogričevci v občini Ljutomer je tamkajšnje prostovoljno gasilsko društvo ...
(0)