21:05

Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota

22:18

8. KOS do nedelje

22:02

Sveta Ana s prenovljenim in razširjenim oskrbnim centrom KZ Lenart

14:32

Slamnikarski sejem

13:16

Recepti iz domače kuhinje

TURIZEM NA PODEŽELJU

Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota

26.05.2018

preberi več

8. KOS do nedelje

25.05.2018

preberi več

9. ocenjevali prekmurske špricerje

22.05.2018

preberi več

Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku

21.05.2018

preberi več

Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ravni marca skoraj enaka

20.05.2018

preberi več

Zeleno želimo za skupni čezmejni turistični produkt KULTNATURA

KGZ Murska Sobota je nosilec čezmejnega projekta Slovenija-Hrvaška Povezovanje zelene turistične ponudbe zaledja z registrirano naravno in kulturno dediščino (Zeleno želimo). Projekt, vreden dobrih 836 tisoč evrov (85 % sredstev je iz Evropskega sklada za regionalni razvoj), se na slovenski strani  30 mesecev, začenši z lanskim septembrom, izvaja na območju občin Dobrovnik in Veržej, ki sta poleg šestih projektnih partnerjev – od tega po treh z vsake strani meje, pridružena partnerja projekta.   Kot je bilo poudarjeno na današnji novinarski konferenci v Dobrovniku, je temeljni cilj projekta ustvariti nove turistične vsebine na tem območju, ki bodo slonele na rokodelski, obrtni in kmetijski tradiciji.   V okviru projekta naj bi povezali lokalno turistično ponudbo iz zaledja z večjimi turističnimi centri in naravno ter kulturno dediščino v skupni čezmejni podeželski turistični produkt, ki so ga poimenovali KULTNATURA.      

Odkup mleka se umirja

Z državne statistike poročajo, da je bilo marca letos odkupljenega skoraj 51,1 milijona kilogramov mleka, kar je glede na primerjalno lansko obdobje približno enaka količina oz. za 0,1 % manj kot marca 2017. Če vemo, da je normalna specifična teža mleka  med 1,028 do 1,035 kilograma na liter, pomeni, da je potrebno kilograme deliti s faktorjem 1,03, da dobimo litre. To je sicer za 12 % več kot v prejšnjem mesecu, hkrati pa je bila odkupljena količina mleka prvič po 11 mesecih manjša kot pred letom dni.  Proizvodnja mleka v prahu je bila v marcu letos za več kot 13 % manjša kot v predhodnem mesecu. Proizvodnja drugih mlečnih izdelkov pa se je močno povečala: proizvodnja sira za več kot 29 %, konzumnega mleka za več kot 25 %, smetane za skoraj 18 %, masla za skoraj 16 %, fermentiranih mlečnih izdelkov pa za več kot 10 %. V primerjavi z letom nazaj, pa se je za okrog 10 % se je povečala proizvodnja sira in smetane, za skoraj 3 % pa proizvodnja konzumnega mleka. Zmanjšala pa se je proizvodnja mleka v prahu, in to za skoraj 23 %, za 3 % pa tudi proizvodnja fermentiranih mlečnih izdelkov, ki je sicer v zadnjih mesecih precej naraščala. Letos marca odkupljeno mleko je vsebovalo več maščob (4,25 % MM) in beljakovin (3,42 % MB) kot mleko, odkupljeno pred enim letom.      

Priprave na 29. Dobrote slovenskih kmetij v sklepni fazi

Na Ptuju, mestu tisočerih dobrot, bo od 18. do 20. maja potekala 29. državna kulinarična razstava slovenskih kmetij. Priprave na tradicionalno državno kulinarično razstavo slovenskih kmetij, ki bo tudi letos v minoritskem samostanu na Ptuju, so v zaključni fazi. Kot je poudaril predsednik organizacijskega odbora Peter Pribožič, sicer vodja kmetijske svetovalne službe KGZ Ptuj, bo do pričetka razstave v 14 skupinah ocenjenih 1070 izdelkov iz slovenskih kmetij. »Doslej  so bili ocenjeni izdelki v 11 skupinah in je nagrajenih že 609 izdelkov, od tega je 354 zlatih, 194 srebrnih in 104 bronastih priznanj. Med zlatimi nagrajenci bomo podelili tudi znake kakovosti za 3-krat zapored osvojeno zlato priznanje,« je dejal. Dodal je, da ocenjevanje mlečnih izdelkov - letos jih je v ocenjevanju največ doslej, skupaj  kar 207), v prostorih KGZ Ptuj na Ptuju poteka danes in je bilo včeraj (8. in 9. maja). Za zadnjo skupino 181 izdelkov iz moke, kot so kruhi, potice, peciva in podobno, pa bo ocenjevanje v sredo, 16. maja.   

Sami tržite izdelke? Prijavite se v akcijo S kmetije za Vas!

Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas s časopisom Kmečki glas in Časnik Finance s portalom Agrobiznis vabijo k sodelovanju v nagradni akciji S kmetije za Vas.  Kdo lahko sodeluje? Sodelujejo lahko kmetije, ki pridelujejo, predelujejo in tržijo kmetijske ali gozdne pridelke in izdelke.  Kaj in kako ocenjujemo? Vse prijavljene kmetije bo obiskala tričlanska strokovna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki organizatorjev nagradne akcije. Poudarek pri ocenjevanju je na izvirnosti, domiselnosti in učinkovitosti promocije ter uspešnem trženju oziroma prodaji. Najboljšim kmetijam bodo podeljena priznanja: zlato, srebrno ali bronasto. Razglasitev zmagovalcev na AGRI Vse sodelujoče kmetije bomo predstavili na kmetijsko-živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Zmagovalna kmetija bo poleg zlatega priznanja prejela tudi denarno nagradno v višini 300 evrov, ki jo podarja ČZD Kmečki glas. Ostali nagrajenci pa bodo prejeli letni dostop na www.finance.si in letno naročnino na petkov časopis Finance z rubriko Agrobiznis. Kmetije bodo predstavljene tudi v tedniku Kmečki glas in na spletnem portalu www.kmeckiglas.com, v časniku Finance, na portalu Agrobiznis.si ter glasilu KGZS Zeleni deželi. Kako in do kdaj se lahko prijavite? Prijavite se lahko do 3. junija 2018 na e-naslovu: kgzs@kgzs.si ali pisno na naslov: KGZS, Gospodinjska 6, 1000 Ljubljana, s pripisom Akcija S kmetije za Vas 2018. V prijavi navedite: ime in priimek ter točen naslov, številko mobilnega telefona ter opišite pridelek oziroma izdelek in način trženja oziroma prodaje.

Turizem na podeželju

pred 18 urami
Bogračšef ekipi OOZ Murska Sobota
Bogračšef ekipi OOZ Murska SobotaNa današnji bogračiadi, tekmovanju v kuhanju bograča, se je na ...
(0)
pred 2 dnevi
8. KOS do nedelje
V Športno-rekreacijskem centru Polena pri Lenartu v Slovenskih goricah so danes odprli tradicionalni ...
(0)
pred 5 dnevi
9. ocenjevali prekmurske špricerje
Na letošnjem ocenjevanju, ki zadnja leta poteka v prostorih Društva vinogradnikov Goričko oz. v ...
(1)
pred 6 dnevi
Priprave na avgustovsko AGRO v polnem teku
Ocenjevanja v okviru letošnjega, že 56. Kmetijsko-živilskega sejma AGRA so se že začela. Tako je za komisijo ...
(0)
May 20, 2018
Vrednost odkupa kmetijskih pridelkov na medletni ...
V državni statistiki (Statistični urada RS) ugotavljajo, da je bila vrednost marca letos odkupljenih kmetijskih ...
(0)
May 11, 2018
Zeleno želimo za skupni čezmejni turistični ...
KGZ Murska Sobota je nosilec čezmejnega projekta Slovenija-Hrvaška Povezovanje zelene turistične ponudbe ...
(0)
May 05, 2018
Odkup mleka se umirja
Z državne statistike poročajo, da je bilo marca letos odkupljenega skoraj 51,1 milijona kilogramov mleka, kar je glede ...
(1)
May 03, 2018
Priprave na 29. Dobrote slovenskih kmetij v ...
Na Ptuju, mestu tisočerih dobrot, bo od 18. do 20. maja potekala 29. državna kulinarična razstava slovenskih kmetij. ...
(1)
May 03, 2018
Sami tržite izdelke? Prijavite se v akcijo S ...
Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, ČZD Kmečki glas s časopisom Kmečki glas in Časnik Finance s portalom ...
(0)
May 01, 2018
Prvemu slovenskemu čebelarju medalja za zasluge
 Včeraj, 30. aprila je Borut Pahor, predsednik države, v Predsedniški palači podelil več državnih ...
(0)
Apr 30, 2018
Mlaji in kresovi
Predvečer 1. maja je. Praktično v sleherni slovenski vasi ali mestu so danes zvečer postavili mlaje in zakurili ...
(0)
Apr 24, 2018
Povezovanje ponudbe ob kolesarski poti na ...
Ljubljansko barje je park na robu mesta in očarljiva pokrajina, ki jo pozna le malo domačinov in še manj ...
(0)