09:27

Dan tehnike 2018

14:23

Zelenjavna pogača z zajdo

11:53

Bolje preprečiti, kot škropiti

11:42

Žetev se je prevesila v zaključno fazo, Mlinopek pa število kakovostnih parametrov s pet razširil še za dva nova

07:51

Tekmovanje v oranju

VINARSTVO

Zemlja, ljubezen kmeta Potočnika

17.07.2018

preberi več

Teran potrebuje veliko parov rok

5.07.2018

preberi več

Ponovno povezovanje malih vinogradnikov

28.06.2018

preberi več

Prvi Vinisov dan v Trebnjem

18.06.2018

preberi več

S štajersko aromatiko uspešna v tujini

14.06.2018

preberi več

Ekološkega grozdja ni mogoče dokupiti

"Letošnji nastavek pridelka v vinogradih je bil odličen. Po pozebi v 2016 in lanskem količinsko dobrem pridelku- letno pridelamo med 15.000 in 20.000 tisoč litri vina,sem spet pričakoval dobro letino. Toda toča v petek, 4.maja, nam je poškodovala vse vinograde, v delu vinogradov je škoda do 50 odstotkov in v drugem delu med 70 in 80 odstotki. Letos lahko pričakujem največ 4000 litrov vina, kakšna bo kakovost preostalega pridelka, bom vedel šele jeseni, nam je dejal Srečko Šumenjak, ekološki vinogradnik in čebelar iz Hlapja pri Jakobskem dolu v Slovenskih goricah." Več v prihodnji številki Kmečkega glasa. 

Festival vrtnic in rosejev v Portorožu

V Porotoržu se je minuli teden odvijal prvi festival vrtnic in slovenskih rosé vin. Ti v zadnjih letih doživljajo pravi razcvet, saj se vedno več odličnih vinarjev odloča za pridelavo mirnih in penečih roséjev. V soboto in nedeljo se je v Rožnem vrtu predstavilo več kot trideset vinarjev, rožnato obarvana vina pa je več kot šestdeset obiskovalcev imelo priložnost okusiti tudi na ekskluzivni degustaciji Rosé wines masterclass v Kristalni dvorani hotela Kempinski Palace Portorož, v organizaciji Zavoda SloVino in Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem (UP). Gala degustacijo, ki je do sedaj največja vodena degustacija rosé vin pri nas, sta vodili prof. dr. Tatjana Košmerl in Tadeja Vodovnik Plevnik.  

Bojevitost je zamenjalo umirjeno ravnovesje

Planina nad Ajdovščino je vasica izjemnih vinarjev in vin, iz osončenega razgledišča nad Vipavsko dolino prihajajo najboljše nežne pinele, krepkejši zeleni, chardonnayi, žametni merloti, v sode se je vrnila nekoč "okupatorska" barbera. V tej vasi je nastala pred trinajstimi leti "bojevniška " klet Guerila, ki pa se zaradi načina razmišljanja njenega gospodarja, Zmaga Petriča, preobrazila v popolno nasprotje svojega imena. Gverilstvo je pristno le še pri sajenju trte, kjer gre marsikdaj res za bitko v goščavju, sicer pa umirjenost lastnika pri delu razkriva razumevanje, da potrebujejo rastline umirjeno rast , čeprav so del nenehnega gibanja, krogotoka, v katerem vzpostavljajo dinamično ravnovesje. Zmago Petrič z Guerilo od leta 2005 nadaljuje tradicijo svojih prednikov; od očeta je podedoval 2000 trt na 12-hektarskem posestvu, ki ga je v teh letih z dokupi zemljišč razširil na 25 hektarjev s 13 hektarji vinogradov. Ob tem je še uspešen podjetnik s 75 zaposlenimi v družinskem podjetju z zaključnimi deli v gradbeništvu, v katerem so zaposleni tudi vsi trije njegovi sinovi. Te dni, ko je trta začela bujno poganjati listje, se intenzivno posveča odprtju nove kleti, v kateri se vrstijo ekipe številnih obrtnikov ter urejajo njeno notranjost in okolico, da bo nared za tehnični prevzem 1. junija. "To je moj ferrari," se primerja Zmago v šali s slovenskimi podjetniki, ki si radi privoščijo "velike igrače za velike fante", medtem ko je sam rad obkrožen z vinogradi in delavci hkrati, med katerimi krmari brez vsake novodobne hektike.Preden je stekla gradnja 2016 je sedem let čakal na dovoljenja. V občini Ajdovščina za naložbo na razgledni parceli nad vinorodno lego Vine, naravnem amfiteatru, kjer naj bi bili vinogradi že v rimskih časih, sedaj pa v njem rastejo malvazija in barbera, ni bilo posluha. Zato so načrtovani objekt premaknili za dva metra in ga s tem prestavili v vipavsko občino, je pa bila potrebna sprememba občinskega prostorskega načrta in sprememba namembnosti kmetijskega zemljišča. Več v tiskani izdaji Kmečkega glasa, št. 19.

Gruzijska tradicija za sodobne pivce

 Festival oranžnih vin oziroma belih vin s podaljšano maceracijo se je letos v Izoli 27. aprila odvijal že sedmič in se s to letnico uspešnega delovanja utrdil kot dogodek alternativnih vinarjev za ljubitelje alternativnih vin. V Manziolijevi palači in (sicer zaprti) cerkvi sv. Marije sredi Izole se jih je predstavilo 64 s 170 vini iz vrst »naravi prijaznih« trajnostno, ekološko in biodinamičnih pridelovalcev s certifikatom in brez njega. Regionalno so bila zastopana vina iz avstrijske Štajerske in Gradiščanske, hrvaške Istre, italijanska od Kampanije, Piemonta, Emilije- Romagne, Toskane, Furlanije do Collia, iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, letos prvič tudi iz Srbije, in vse do daljne Gruzije. Sam dogodek, ki privabi prvi petek pred prvomajskimi prazniki na obalo veliko ljubiteljev in poznavalcev tradicionalno pridelanih vin iz osrednje Slovenije, pa tudi vse več tujcev, se je začel z uvodno delavnico enega najbolj znanih gruzijskih vinarjev Giorgija Dakishvilija. Gruzija velja v svet za deželo z najdaljšo vinogradniško tradicijo, potrjena je za 8000 let nazaj, najbolj vinorodna pokrajina v tej deželi pa je Kahetija od koder prihaja tudi Dakishvili, ki prideluje vina v okolici Telavija na svojem družinskem posestvu. V Izoli je predstavil štiri vina, od tega dve iz blagovne znamke orgi, kar pomeni zaprtje kvevrija- tradicionalne gruzijske glinene posode, vkopane v zemlji, v kateri vina prideluje. Na svojem posestvu ima osem 2000-litrskih kvevrijev, glavne sorte grozdja pa so beli rkatsiteli, mitsvane in tsolikouri in rdeč saperavi, kar so tudi najbolj razširjene sorte v sodobni pridelavi, iz gruzisjke zakladnice več kot 500 avtothonih sort. Vsa predstavljena vina, dve pod blagovno znamko orgo, letnika 2016, amber, iz sorte rkatsiteli,tsolikouri, Dakisvili selekcija ( rkatsiteli, mtsvane in kisi) ter saperavi 2016 so izjemno bogata, kompleksna, aromatsko bogata in tanična vina. Med slovenskimi vinarji smo lahko srečali veliko zvenečih imen  od Istre do Štajerske, od tistih, ki so orali ledino na področju biodinamičnih vin, kot je Aci Urbajs iz Rifnika pri Šentjurju, ali Matej Korenika iz Kort nad Izolo, Batiča, Slavčka in Mansusa iz Vipavske doline, Blažiča, Štekarja,  Movio iz Brd in Keltis iz Brežic. Ob vinih pa so se predstavili tudi številni gostinci in proizvajalci sirov in drugih dobrot, ki se ujemajo z oranžnimi vini ujemajo.

Vinarstvo

pred 5 dnevi
Zemlja, ljubezen kmeta Potočnika
Ivan Potočnik je bil kmet in nenavaden človek. Zapustil je bogato kroniko Žirov in svojega osebnega življenja v ...
(0)
Jul 05, 2018
Teran potrebuje veliko parov rok
Vinogradniško-vinarska  kmetija Širca- Kodrič iz Godenj na Krasu (vinsko klet pa imajo v bližnjih ...
(1)
Jun 28, 2018
Ponovno povezovanje malih vinogradnikov
  Zveza društev vinogradnikov Slovenije Vinis   je dobrih 20 let po ustanovitvi  ...
(0)
Jun 18, 2018
Prvi Vinisov dan v Trebnjem
Zveza društev vinogradnikov Slovenije Vinis  je 16.junija v Trebnjem pripravila prvi Vinisov dan, ki se ga ...
(0)
Jun 14, 2018
S štajersko aromatiko uspešna v tujini
Simon Druzovič iz osrčja Slovenskih goric, Drbetincev nedaleč od Vitomarcev in Cerkvenjaka, že 20 let prideluje vina ...
(0)
May 31, 2018
Ekološkega grozdja ni mogoče dokupiti
"Letošnji nastavek pridelka v vinogradih je bil odličen. Po pozebi v 2016 in lanskem količinsko dobrem ...
(0)
May 28, 2018
Festival vrtnic in rosejev v Portorožu
V Porotoržu se je minuli teden odvijal prvi festival vrtnic in slovenskih rosé vin. Ti v zadnjih letih ...
(0)
May 22, 2018
Bojevitost je zamenjalo umirjeno ravnovesje
Planina nad Ajdovščino je vasica izjemnih vinarjev in vin, iz osončenega razgledišča nad Vipavsko ...
(0)
May 22, 2018
Gruzijska tradicija za sodobne pivce
 Festival oranžnih vin oziroma belih vin s podaljšano maceracijo se je letos v Izoli 27. aprila odvijal že ...
(0)
May 03, 2018
Vina iz opuščenih vinogradov
 V Sloveniji je vedno več opuščenih in zaraščenih vinogradov in zato vsako leto boljočitno, kako ...
(0)
Apr 24, 2018
Volovska vina iz opuščenih vinogradov
 V Sloveniji je vedno več opuščenih in zaraščenih vinogradov in zato vsako leto bolj očitno, kako ...
(0)
Apr 24, 2018
7.festival oranžnih vin v Izoli
Izola bo v petek, 27. aprila že sedmič gostila mednarodno uvlejavljeni festival oranžnih vin. Letos se bo predtvilo ...
(0)