08:57

Glasujte za Košno u snežet, da postane najboljši evropski projekt!

15:25

Zdaj je čas za prijavo na tekmovanje za mlado kmetico in gospodarja leta 2019

12:15

Prireja na zelenih travnikih pod Nanosom

11:48

Gornjeradgonski govedorejci kar v Bruselj

14:43

Aromatični čemaževi listi

VINARSTVO

Vsak razvojni korak je povezan z naložbami

20.03.2019

preberi več

Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska vina

20.03.2019

preberi več

Vse več vinarjev polni penine

6.03.2019

preberi več

Biodinamična vina iz kitajskih amfor

5.03.2019

preberi več

Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid sveta

12.02.2019

preberi več

Ekološka vina so del zelenega turizma

V Sloveniji se je obseg ekološko obdelanih vinogradov v zadnjem desetlezju povečal iz 125 ha (l. 2006) na 559 ha (2017), v biodinamično pridelavo po smernicah Demeter pa je bilo v letu 2017 vključenih 79, 03 ha. Čeprav je skupni imenovalec obeh oblik pridelave skrb za okolje, rodovitno prst, biotsko pestrost ter posledično višja kakovost,pa ekološki vinarji na slovenskem vinskem trgu še ne predstavljajo tržno prepoznavne in povezane skupine. Eden od pomembnih razlogov zato je dejstvo, da so bili prvi ekološki vinarji z zaradi zaostajanja domačega trga za svetovnimi vinskimi smernicami prisiljeni prodajati večino vin na tujem in so bolj kot doma uveljavili v tujini. Z razvojem domačega vinskega trga pa se je pojavlja potreba po načrtnejši predstavitvi ekoloških vinarjev tudi na domačem trgu. Zato jim je bila na 21. Slovenskem festivalu vin Ljubljani namenjena okrogla mizo Potenciali ekološkega vinogradništva v Sloveniji, na kateri so bili gostje ekološki in biodinamični pridelovalci Valter Mlečnik iz Bukovice pri Novi Gorici, Matej Korenika iz Kort na Izolo, Marinko Rodica iz Marezig, dr. Simona Kerma iz Fakultete za turistične študije -Turistice in Jože Rantaša, iz Inštituta za kontrolo in in certifikacijo Kon-cert iz Maribora, voditeljica pa mag Darja Zemljič. Več v Kmečkem glasu št. 4.  

Vrhunske prehranske sestavine so naša mednarodna prednost

Slovenija bo leta 2021 predsedovala Svetu EU in postala in skupaj s portugalsko Coimbro Evropska gastronomska regija, leti 2020 in 2021 pa bosta leti gastronomije v slovenskem turizmu. Naziv Evropska gastronomska regija (ERG) podeljuje Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem iz Barcelone, član ekspertne skupine pri tem inštitutu iz Sloveni je tudi dr. Aleš Gačnik, ki si je prvi prizadeval, da se Slovenija vključi med ERG s Primorsko. Dr. Aleš Gačnik je etnolog in sociolog kulture in profesor na Fakulteti za turistične študije- Turistici v Portorožu in vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina, zato smo se z njim pogovarjali o širšem pomenu slovenske gastronomske dediščine za slovenski gastronomski turizem.

Celo leto pogoji za letnik stoletja

“V letniku 2018 so vsa naša vina vrhunska, letina pa izjemno dobra tudi količinsko, čeprav letapri nas ni pretirana, ker trt ne obremenjujemo preveč. Lahko rečem, da so bili celo leto pogoji za letnik stoletja: suše ni bilo, pa tudi škropiti ni bilo potrebno veliko. Trgatev smo začeli 8. septembra in jo zaključili 18.oktobra, z dozorevanjem rdečih sort pa smo lahko čakali tudi na trti, zato so dosegle dobro fenolno zrelost. Na barberi in cabernet sauvignonu smo 14 dni pred trgatvijo porezali šparone, da je grozdje doseglo še večjo zrelost in obe vini imata 14,5 odstotkov alkohola,” predstavi rezultate letošnjega dela v vinogradu Dušan Benčina, že nekaj desetletij znan vinogradnik in vinar iz Lož v Vipavski dolini. Več v 51. številki Kmečkega glasa

Vino potuje za turisti

Letnica 1887 na še vedno polnem sodu vina v kleti Jamškovih v Mančah pripoveduje, da na tem posestvu pridelujejo vino že nekaj generacij, zadnji dve predstavljata sin Marko in oče Ivan, ki sta vino kot najpomembnejši vir dohodka na kmetiji v zadnjih desetletji tako oplemenitila, da se priznana tako doma kot v tujini. Delo na kmetiji pa bolj kot si predstavljamo pivci, močno določa tudi vipavska burja. Ivan se je načrtneje usmeril v pridelavo vin na kmetiji s šestimi hektarji travnikov in njiv, tremi hektarji gozda in šestimi hektarji vinogradov še kot član vipavske zadruge, kamor je prodajal večino grozdja. Pozitivni del tega sodelovanja je bil, da so kooperantom omogočili obnove vinogradov, le-ti so tako letno obnovili med 40 in 50 hektarjev, vendar pa Ivan dolgoročno v tem ni videl svoje prihodnosti in leta 1983 se je odločil za prehod na samostojno trženje. »Od takrat, ko sem se začeli profesionalizirati zasebni vinogradniki pa do danes, so se razmere na slovenskem vinskem trgu zelo spremenile. Konkurenca je postala izjemna, dobrih domačih vinarjev je zelo veliko, pričakovanja kupcev visoka. Da pridelamo vedno kaj dobrega in zanimivega , morava z Markom pošteno stakniti glavi.« Več v 49. številki Kmečkega glasa. 

Vinarstvo

pred 3 dnevi
Vsak razvojni korak je povezan z naložbami
V Marezigah v slovenski Istri so nekateri zaselki dobili ime po najpogostejšem priimku tamkajšnjih ...
(0)
pred 3 dnevi
Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska ...
Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova ...
(0)
Mar 06, 2019
Vse več vinarjev polni penine
Ljubitelji vin v Ljubljani se v dnevih okrog valentinovega že tradicionalno družijo družijo z vinskimi mehurčki na ...
(0)
Mar 05, 2019
Biodinamična vina iz kitajskih amfor
Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih ...
(0)
Feb 12, 2019
Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid ...
Tako kot v Sloveniji se tudi na Krasu srečujejo s postopnim opuščanjem in krčenjem vinogradniških ...
(0)
Jan 22, 2019
Ekološka vina so del zelenega turizma
V Sloveniji se je obseg ekološko obdelanih vinogradov v zadnjem desetlezju povečal iz 125 ha (l. 2006) na 559 ha ...
(0)
Jan 08, 2019
Vrhunske prehranske sestavine so naša mednarodna ...
Slovenija bo leta 2021 predsedovala Svetu EU in postala in skupaj s portugalsko Coimbro Evropska gastronomska regija, ...
(0)
Dec 18, 2018
Celo leto pogoji za letnik stoletja
“V letniku 2018 so vsa naša vina vrhunska, letina pa izjemno dobra tudi količinsko, čeprav letapri nas ni ...
(0)
Dec 10, 2018
Vino potuje za turisti
Letnica 1887 na še vedno polnem sodu vina v kleti Jamškovih v Mančah pripoveduje, da na tem posestvu ...
(0)
Nov 12, 2018
Modri pinot zahteva ustvarjalnost
"Modri pinot velja za kralja rdečih vin. Kljub temu, da ima v primerjavi z drugimi rdečimi vini precej manj barve, ...
(0)
Nov 12, 2018
Ohranjanje tradicije je predaja ognja, ne ...
V vinogradniško vinarski dejavnosti se velikokrat pojavi vprašanje, ali je mogoče uspeti iz nič in ...
(0)
Nov 07, 2018
Ohranjanje tradicije je predaja ognja, ne ...
 V vinogradniško vinarski dejavnosti se velikokrat pojavi vprašanje, ali je mogoče uspeti iz nič in ...
(0)