13:29

Slovenska naložba v vinsko klet v Severn makedoniji

13:03

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

10:29

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

19:31

Ptujske Dobrote vabijo

13:25

Zadovoljni z dolgoročnim sodelovanjem

VINARSTVO

Slovenska naložba v vinsko klet v Severn makedoniji

17.05.2019

preberi več

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

17.05.2019

preberi več

Štajerska bi morala biti znana po laškem rizlingu

14.05.2019

preberi več

Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako predstavijo starši

29.04.2019

preberi več

Cenovno dostopno za porabnike in dostojen zaslužek za kmete

29.04.2019

preberi več

Salon sauvignon

V najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, z bogato vinsko tradicijo, bo 13. aprila v Dominikanskem samostanu   salon sauvignon. Že pred tem bodo 2. aprila ocenili okrog 40 sauvignonov, najboljše ocenjene pa bodo predstavili na delavnici, ki jo bo vodil svetovni strokovnjak za sauvignone Paul White. Obiskovalci pa bodo lahko na  salonu poleg sauvignonov iz Slovenije, Italije, Avstrije in Madžarske poskusili nekaj najbolj ocenjenih na ocenjevanju Concours Mondial de Bruxelles, ki je bilo letos marca v Vidmu v Italiji, kjer so ocenili nekaj čez 1000 vin te sorte.  Kot je še predstavil na tiskovni konferenci v Ljubljani  eden od organizatorjev ptujskega dogodka Slavko Podbrežnik Dobnik, si želijo organizatorji največjega ocenjevanja sauvignono na svetu v prihodnjih letih organzirati ocenjevanje tudi v Sloveniji, saj je dogodek na Ptuju edini festival  sauvignonov na svetu.        

MLADE JE O VINU POTREBNO IZOBRAŽEVATI

V središču Ljubljane je v klubu Top Six potekal 27. marca 4. festival Vinus, kjer se je z vinom seznanjala množica-kar  350 študentov iz cele Slovenije, ki študirajo v prestolnici.Vina je predstavilo 18 srednje velikih oz. manjših vinarjev: iz Istre Vina Ražman, Korenika & Moškon, Vina Zaro, Monte Moro;iz Vipavske doline Vinska klet Zaloščan, Vinarstvo Čebron, Vina Kavčič - San Martin, Vina Saksida, Vinarstvo Dora Erzelj, Vina Bric in Vina Makovec – Mansus. Iz Štajerske so se predstavile Radgonske Gorice, Ptujska klet – Pullus in Vina Vehovar iz Ritoznoja in iz Dolenjske Vinska klet KZ Krško. Za mlade je spoznavanje z vinom predvsem družabni dogodek, na katerem stopijo v svet vina, da pa se dogodki ne  bi sprevrgli v množično popivanje, je treba mlade ljubitelje tradicionalne slovenske pijače izobraževati. Tega se zavedajo tudi vinarji, mladi so jim bili ob stojnicah pripravljeni prisluhniti, kolikor je to bilo v gneči mogoče. Večino pa so iskali tako kot vsi pivci na svetu, ki se z vinom šele seznanjajo, sladka aromatična vina. Po namigih vinarjev pa so poskusili tudi avtohtone vinske sorte posameznih slovenskih okolišev. Na dogodku navzoči vinarji so bili večinoma tam zato, ker si želijo vzgojiti bodoče pivce in jih pritegniti na svoje turistične kmetije, v vinske kleti, ali gostilne, kot na primer Dean Čebron iz Vipavske doline. Ali kot je dejal eden izmed njih: "Z mladimi bom delal še 30 let, zato si jih moram vzgojiti.« Prav zato so jim predstavili večino svoje pridelave , ne samo mladih svežih ali poslusihin sladkih vin,  temveč tudi  vrhunska vina starejših letnikov.

Vsak razvojni korak je povezan z naložbami

V Marezigah v slovenski Istri so nekateri zaselki dobili ime po najpogostejšem priimku tamkajšnjih prebivalcev, ki so so vsi v sorodu npr. Babiči in Plahuti, odkoder izvira tudi ta slovenski priimek in družina vinogradnika in sadjarja Deana Plahute. Na srednje veliki mešani kmetiji Plahutovi že vsaj 300 let obdelujejo trte in oljke, predstavi Dean ponosno s fotografijami prednikov v roki. Pradedek je bil kot mladenič že pred letom 1900 v avstro-ogrski mornarici in kasneje vojak v 1. svetovni vojni, dedek v italijanski vojski. Vse generacije so imele na srečo potomce in niso razmišljale o tem, da bi se izselile.  Dean je kmetijo prevzel od mame Odile in očeta Klavdija, ki sta kot edina generacija doslej kmetovala ob službi in si zgradila novo hišo v središču vasi, saj je bila 200 let let stara kamnita istrska hiša za vse v njej pretesna. Dean pa se je kot pravi Istran spet vrnil k tradiciji prednikov in živi samo od kmetovanja, ki je zanj lep in zahteven poklic s prednostmi, saj lahko sam pridela zdravo hrano za vso družino in se posveti otrokoma Martinu in Katarini, medtem ko je žena Alenki v službi. Po osnovni šoli se izobraževal za pomorskega elektronika na Srednji pomorski šoli v Portorožu, zato njegova prva poklicna izbira nič ni kazala na to, da bo postal leta 1996 prvi ekološki kmet v slovenski Istri in član prvega Društva slovenskih ekoloških kmetov Slovenije. Več v 12. številki Kmečkega glasa. 

Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska vina

Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova Evropa. Več kot 2000 gostom in 100 novinarjem iz celega sveta  se je  predstavilo  130 vinarjev iz Slovenije, Madžarske, Makedonije, Romunije, Hrvaške Srbije, Bosne in Hercegovine, Češke in Slovaške. Dogodek pa je pred štirimi leti nastal zaradi pomanjkanja profesionalnih sejmov na Hrvaškem, ki nagovarjajo predvsem vinske strokovnjake, gostince, vinske svetovalce in kupce.Več v 13. številki Kmečkega glasa. 

Vinarstvo

pred 2 dnevi
Slovenska naložba v vinsko klet v Severn ...
 Vinska klet Puklavec Family Wines je z eno večjih naložb  slovenskih podjetij v tujini v letošnjem ...
(0)
pred 3 dnevi
Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu
Robi Matečko je vinogradnik, vinar in mlad prevzemnik na kmetiji v Sp. Hlapju v  Jakobskem dolu. Ta del ...
(0)
pred 6 dnevi
Štajerska bi morala biti znana po laškem ...
Matej Markuš je mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski in izletniški kmetiji na mariborski ...
(0)
Apr 29, 2019
Kmetovanje je lep poklic, če ti ga tako ...
Matej Markuš iz Malečnika pri Mariboru, bolj znan kot vina Oskar,je mladi prevzemnik, ki  obdeluje 12 ...
(0)
Apr 29, 2019
Cenovno dostopno za porabnike in dostojen ...
Slovensko ekološko kmetijstvo se ubada že od samega začetka s številnimi težavami, vendar se kljub temu ...
(0)
Mar 29, 2019
Salon sauvignon
V najstarejšem slovenskem mestu Ptuju, z bogato vinsko tradicijo, bo 13. aprila v Dominikanskem ...
(0)
Mar 28, 2019
MLADE JE O VINU POTREBNO IZOBRAŽEVATI
V središču Ljubljane je v klubu Top Six potekal 27. marca 4. festival Vinus, kjer se je z vinom seznanjala ...
(0)
Mar 20, 2019
Vsak razvojni korak je povezan z naložbami
V Marezigah v slovenski Istri so nekateri zaselki dobili ime po najpogostejšem priimku tamkajšnjih ...
(0)
Mar 20, 2019
Zahodni svet pričakuje od Nove Evrope terroirska ...
Zagreb je 1. in 2.marca gostil četrti profesionalni vinski sejem Vinart Grand Tasting, letos z osrednjo temo Nova ...
(0)
Mar 06, 2019
Vse več vinarjev polni penine
Ljubitelji vin v Ljubljani se v dnevih okrog valentinovega že tradicionalno družijo družijo z vinskimi mehurčki na ...
(0)
Mar 05, 2019
Biodinamična vina iz kitajskih amfor
Evropska komisija in Avstrija, kot predsedujoča Svetu Evrope v drugi polovici lanskega letanam skupini kmetijskih ...
(0)
Feb 12, 2019
Teran in Kras na vinsko-turistični zemljevid ...
Tako kot v Sloveniji se tudi na Krasu srečujejo s postopnim opuščanjem in krčenjem vinogradniških ...
(0)