13:41

Palačinke s sadjem in kostanjem

15:09

Siri z vlečenim testom

14:59

Recepti za pripravo gob

14:52

Shranki in slaščice z grozdjem

12:30

V Istri pričakujejo odličen letnik

VINOGRADNIŠTVO

V Istri pričakujejo odličen letnik

20.09.2018

preberi več

Briške kmetije imajo dobro vizijo

13.09.2018

preberi več

Zakonodaja zaostaja za prakso

11.09.2018

preberi več

O Sloveniji povedo nekaj naravna macerirana in ne industrijska vina

29.08.2018

preberi več

Zelenjavo so zamenjale trte

29.08.2018

preberi več

56. Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni odprt

S slavnostnim odprtjem na sejemski maneži je danes dopoldan na Pomurskem sejmišču vrata odprl največji sejem s področja kmetijstva in živilstva, mednarodna AGRA. Do četrtka, 30. avgusta se bo obiskovalcem za 71.300 m2 obiskovalcem predstavilo 1.840 razstavljavcev iz 32 držav. Letošnji sejem, na katerem organizatorji pričakujejo 120 tisoč obiskovalcev, se predstavlja pod sloganom Sejem nove generacije, izpostavlja pa predvsem mlade v agroživilstvu, generacijsko prenovo v smislu nosilcev kmetij, inovativnost, znanje in povezovanje. Sejem je odprl predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Damijan, ki je v svojem nagovoru med drugim v opozoril, da smo tudi v naši državi v času priprave nove skupne kmetijske politike. »Se je zavedamo? Kaj prinaša, kaj odnaša,?« se je vprašal. Med številnimi govorniki na odprtju je bil tudi v četrtek novoizvoljeni predsednik Državnega zbora RS in do imenovanja nove vlade še vedno kmetijski minister mag. Dejan Židan, predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, minister Republike Makedonije za kmetijstvo, gozdarstvo in vodno gospodarstvo Ljupcho Nikolovski,  saj je Makedonija država partnerica letošnjega sejma in številni drugi. Več o sejmu in njenem pestrem dogajanju v sredini številki Kmečkega glasa.

Fangshan ali regija vinskih dvorcev (Kitajska 3)

Za Kitajsko je značilno, da je silno mogočna dežela še bolj silnih načrtovanih in uresničenih gospodarskih podvigov in v vinogradništvu in vinarstvu ni nič drugače. Tako so si pred dobrim desetletjem zastavili, da bodo na območju okraja Fangshan, okraja na območju Pekinga, razili naravno rekreacijsko in turistično območje z 64 vinogradniškimi dvorci oz. chateauji in od tega od tega jih je 22 že v gradnji, 18 pa jih že grozdje oz. vino tudi prideluje na 1200 ha, zaposlitev pa je dobilo 2000 delavcev. Med najbolj bleščečimi kopijami francoskega dvorca, vendar v veliko večjem obsega kot v izvorni domovini je Lion (Lev), ki je kot posestvo in blagovna znamka vin zaživelo v 2010, posestvo Bolongbao pa prideluje na ekološki način že od leta 1999. Več v 33. številki Kmečkega glasa.

Rebula daje vina z več obrazi

Rebula daje vina z več obrazi, od penin do svežih belih vin ali maceriranih staranih pa vse do sladkih vin. Vinar odloča,kakšno barvo bo imela, v Vipavskem križu, kjer so se  18. avgusta na posvetu Vipavska rebula- cesarjev izbor predstavili vipavski pridelovalci  maceriranih rebul, je bila v glavnem jantarne barve. Ker ima ta sorta manj aromatični spojin in debelo kožico,  pa je nasploh bolj primerna za pridelavo tradicionalnih in klasičnih vin s poudarjenim telesom, je poudaril dr. Dejan Bavčar iz Kmetijskega inštituta Slovenije. V Vipavski dolini je po obsegu vinogradov na četrtem mestu, letos je zasajena na 225 hektarjih. Površine s to sorto so se  v bivši državi zmanjšale zaradi poslabšanja kakovosti vin v velikih kleteh, zadnja leta pa je njena priljubljenost doma in v svetu izjemno velika, zato ni prava rešitev konkurenca temveč sodelovanje med vipavskimi in briškimi vinarji, ki jo oboji pridelujejo. Več v eni od prihodnjih številk Kmečkega glasa.      

9. Salon traminca

Zadnji ponedeljek v avgustu (27. 08.) bo v Zdravilišču Radenci tudi letos v znamenju  vinarskega, poslovnega in družabnega dogodka,  prireditve Salon Traminec. Ta že od vsega začetka – prva leta je bil na gradu Negova, neguje vinsko tradicijo in kulturo pitja vina.  Nanj so vabljeni vsi vinarji, vinogradniki, vinske kraljice, vinoljubci in podporniki, ki bodo lahko uživali v pokušnji 102 izbranih vrst slovenski in mednarodnih tramincev. Dogodek, ki naj bi med 17. in 23. uro predvidoma potekal v zdraviliškem parku, a če bo vreme slabo, se bo preselil v prostore zdravilišča, bo pospremila tudi izbrana kulinarika, tradicionalno pa bodo noč razsvetlili bruhalci ognja, vinski vitez in sommelier Danilo Steyer pa bo z gostom Brunom Gabrškom izvajal Malo šolo vinskih okusov. Organizatorji - Klub Dišeči traminec, agencija Mediaspeed, zavod Vinomania in Vina Steyer, napovedujejo, da niti letos ne bo manjkala dobra glasba, saj bo Salon Traminec vibriral ob zvokih najbolj znane slovenske črne kitare Vlada Kreslina. Vstopnice so naprodaj v predprodaji, na vseh prodajnih mestih Eventim, ter na samem dogodku od 16.30 ure dalje. Foto: Mediaspeed      

Vinogradništvo

pred 3 dnevi
V Istri pričakujejo odličen letnik
Trgatev po Sloveniji se preveša v zadnjo tretjino, na Primorskem je na trtah le še grozdje rdečih sort, ...
(0)
Sep 13, 2018
Briške kmetije imajo dobro vizijo
Briške vinogradniško-vinarske kmetije imajo trdne korenine, so dobro zasidrane na vinskem trgu in imajo ...
(0)
Sep 11, 2018
Zakonodaja zaostaja za prakso
Trgatev za vinski letnik 2018 se je letos začela zelo zgodaj, 20. avgusta,sočasno so začeli trgati rane sort tako na ...
(0)
Aug 29, 2018
O Sloveniji povedo nekaj naravna macerirana in ne ...
Simon Woolf je pisec o vinih iz Velike Britanije, ki je je zadnjih sedem let posvetil raziskovanju t.i. oranžnih ...
(0)
Aug 29, 2018
Zelenjavo so zamenjale trte
 Matej Kralj je dobrega pol leta mladi prevzemnik na vinogradniško-vinarski kmetiji v Škocjanu pri ...
(0)
Aug 25, 2018
56. Kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni ...
S slavnostnim odprtjem na sejemski maneži je danes dopoldan na Pomurskem sejmišču vrata odprl največji sejem s ...
(1)
Aug 22, 2018
Fangshan ali regija vinskih dvorcev (Kitajska 3)
Za Kitajsko je značilno, da je silno mogočna dežela še bolj silnih načrtovanih in uresničenih gospodarskih ...
(0)
Aug 22, 2018
Rebula daje vina z več obrazi
Rebula daje vina z več obrazi, od penin do svežih belih vin ali maceriranih staranih pa vse do sladkih vin. Vinar ...
(0)
Aug 21, 2018
9. Salon traminca
Zadnji ponedeljek v avgustu (27. 08.) bo v Zdravilišču Radenci tudi letos v znamenju  vinarskega, ...
(1)
Aug 08, 2018
V Sloveniji niti en vinograd rebule na ravnici
V vinski kleti KZ Griška brda pričakujejo letos količinsko in kakovostno odlično letino, grozdje pa bodo ...
(0)
Aug 01, 2018
Kitajski vinogradniško-vinarski vzpon (1)
Kitajska je v zadnjem desetletju postala najbolj dinamični vinski trg in drugo največje pridelovalne območje na ...
(0)
Jul 31, 2018
Letos je leto peronospore
Specialisti za varstvo rastlin na pooblaščenih Kmetijsko-gozdarskih zavodih imajo zaradi obilnih padavin in ...
(0)