12:46

Mlada kmetica je Brigita Petek, mladi gospodar pa Uroš Hovnik

12:40

Kmetje so opravili veliko pionirskega dela

10:17

Del jesenske knjižne bere

10:11

Grozdja je manj, a bolj kakovostno

09:57

Najboljša orača sta Filak in Pate

ZELENJADARSTVO

Kulinarično doživetje v središču Ljubljane

13.09.2019

preberi več

KOPOP in zakup

5.09.2019

preberi več

Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje

20.08.2019

preberi več

Kmetija Zadravec iz Ivancev zvesta zelenjadarstvu

15.08.2019

preberi več

Brez zadružništva ne bo šlo

13.08.2019

preberi več

Navkljub vsemu bo letina zadovoljiva

Vrtnarska postaja Ivanci v Prekmurju deluje 4.  leto in je najmlajša med tistimi, ki poskuse z različnimi sortami ali hibridi vrtnin v večih kultivarjih s področja zelenjadarstva izvajajo še v Jabljah pri Mengšu, v Vrtojbi pri Novi Gorici in na Ptuju.   Tudi poskuse z zelenjadnicami izvaja Kmetijski inštitut Slovenije (KIS), njihovo izvedbo pa financira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS, ki je tudi naročnik poskusov. KIS strokovne naloge preizkušanja izvaja tudi pri drugih različnih kulturah v kmetijstvu - pri poljščinah, sadnih rastlinah in vinski trti; podizvajalci na različnih lokacijah so posamezni javni zavodi oziroma neposredno kmetije. V primeru vrtnarstva v Pomurju deluje vrtnarska postaja Ivanci, ki je na nekaj desetih arih na izjemno plitvih tleh locirana znotraj 83-hektarskega območja z zgrajenim namakalnim sistemom. Njen podizvajalec je KGZS-Zavod Murska Sobota oziroma fizično zelenjadarska kmetija Janeza in Marije Zadravec.       Več v Kmečkem glasu.  

Se bo država zganila in v boju proti toči namesto zavarovalnic zaščitila kmete?

Na torkovi izredni seji ptujske območne enote KGZS, ki je bila namenjena posledicam neurij s točo, ki je območje KGZ Ptuj med 3. in 13. julijem prizadela kar trikrat. Po zadnjih ocenah, ki jih je predstavil direktor KGZS Zavod Ptuj Andrej Rebernišek, je bilo na območju njenih izpostav Ptuj, Slovenska Bistrica in Lenart prizadetih kar 10.569 ha kmetijskih površin, ocenjena škoda pa presega 11,12 milijona evrov. Razmerje prizadetosti površin do 40 % in od 40 do 100 % je skoraj enako. Po območjih je bilo najbolj na udaru območje Ptuja s kar 9.400 prizadetimi hektarji in 9,838.652 € škode.  Največja škoda je bilo na posevkih pšenice in oljne ogrščice, ki so bili že med žetvijo, na koruzi, v trajnih nasadih, na oljnih bučah, vrtninah na prostem in na drugih krmnih rastlinah. Kot je bilo izpostavljeno v nadaljevanju, je zaradi vse večje pogostosti takšnih neurij nujna okrepitev protitočne obrambe, bodisi z nekoč učinkovitimi protitočnimi raketami, bodisi z letali. Za slednjo za širše območje SV Slovenije zgolj z enim letalom skrbi Letalski center Maribor. Gre kar za 3.500 km2 veliko območje. Za primerjavo: v Avstriji za več kot pol manjše območje skrbi kar pet letal. Kljub dvomom meteorološke stroke o učinkovitosti protitočne letalske obrambe ozirom posipavanjem točonosnih oblakov s srebrovim jodidom, je bilo izpostavljeno, da le-to uspešno uporabljajo tako na Hrvaškem in v Avstriji. Zato svetniki s Ptujskega  predlagajo, naj se opravi primerjalna analiza tovrstna zaščite v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem, predvsem naj se preveri tudi vpliv njihove protitočne zaščite na vreme v Sloveniji. Svet KGZS OE Ptuj ob Vlade RS oziroma kmetijskega ministrstva nadalje predlaga tudi sprejem interventnega zakona za pomoč kmetijam po naravnih nesrečah v letu 2019, aktivira ukrep »de minimis« za v letošnjem letu zaradi neurij najbolj prizadete kmetovalce; dvig  sofinanciranja zavarovalnih premij na maksimalni nivo, ki jih dopuščajo predpisi EU; zmanjšanje odbitne franšize za izplačilo odškodnin po toči prizadetih kmetijskih pridelkov na  največ 5% (sedaj je v povprečju 20 %). Sproži pa naj se tudi obravnava realnosti parametrov pri odkupu žit oziroma naj se ti izenačijo z drugimi državami članicami EU.  

Za preprečevanje goljufivih praks

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) ter Inšpekcija RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), sta od aprila do julija skupaj opravili poseben nadzor nad sezonskimi prodajalci sadja in zelenjave. Namen skupnega sodelovanja UVHVVR in IRSKGLR in posledičnega skupnega posebnega nadzora je ugotavljanje morebitnih kršitev živilske zakonodaje pri prodaji sadja in zelenjave na stojnicah ter drugih prodajnih mestih. Oba organa v sestavi MKGP sicer redne in izredne nadzore vršita tekom celega leta. Posebna pozornost je bila namenjena preprečevanju goljufivih praks ter zavajanja potrošnikov z navajanjem napačnega porekla sadja in zelenjave, zlasti pri sezonskem sadju in zelenjavi, kot so jagode, češnje, breskve, marelice, šparglji, solata, itd. Preverjala se je tudi sledljivost, izvajanje dobre higienske prakse in skladnost splošnega označevanja ter označevanja kakovosti živil. Več o tem si preberite v 29. številki Kmečkega glasa (17. julij 2019).

Včeraj spet klestilo na širšem Ptujskem

Širše območje tega najstarejšega slovenskega mesta je že tretjič v enem tednu prizadelo močno neurje s točo. Vreme se je razbesnelo okoli 13. ure, ko je z močim nalivom in vetrom padala tudi uničujoča toča. Najbolj je klestilo poljščine, pridelke v trajnih nasadih in vrtnin na prostem. Kot po navadi, je neurje prišlo iz smeri Avstrije in se nadaljevalo na Hrvaško. Poleg na Ptujskem polju oziroma severovzhodnem delu mesta je neurje veliko škode naredilo tudi v delu Slovenskih goric in v Halozah.

Zelenjadarstvo

pred 4 dnevi
Kulinarično doživetje v središču Ljubljane
Že peto leto zapored so primorske zadruge in živilska podjetja v središču slovenske prestolnice ponujale jedi ...
(0)
Sep 05, 2019
KOPOP in zakup
 Kar nekaj bralcev se je obrnilo na nas z vprašanjem, kdaj lahko kot nosilci kmetij  kmetijska ...
(0)
Aug 20, 2019
Digitalizacija, inovativnost, znanje, povezovanje
Digitalizacija, podeželska mladina in mladi kmetje, hrana iz naše bližine, generacijska pomladitev, ...
(1)
Aug 15, 2019
Kmetija Zadravec iz Ivancev zvesta zelenjadarstvu
 Z dobrimi pet in pol hektarji je kmetija Marjane in Janeza Zadravca tudi za slovenske razmere med manjšimi, ...
(2)
Aug 13, 2019
Brez zadružništva ne bo šlo
Milan Unuk, podpredsednik SKS: »Sedanji zadružni sistem je preživet in pretog, zato bi bil nujno potreben ...
(3)
Aug 01, 2019
Navkljub vsemu bo letina zadovoljiva
Vrtnarska postaja Ivanci v Prekmurju deluje 4.  leto in je najmlajša med tistimi, ki poskuse z različnimi ...
(0)
Jul 25, 2019
Se bo država zganila in v boju proti toči ...
Na torkovi izredni seji ptujske območne enote KGZS, ki je bila namenjena posledicam neurij s točo, ki je območje KGZ ...
(0)
Jul 16, 2019
Za preprečevanje goljufivih praks
Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo ...
(0)
Jul 14, 2019
Včeraj spet klestilo na širšem Ptujskem
Širše območje tega najstarejšega slovenskega mesta je že tretjič v enem tednu ...
(0)
Jul 13, 2019
Škoda po toči v Podravju: V kmetijstvu ...
Še nekaj dni pred močnim viharjem z dežjem in točo, ki je v širokem pasu  ob reki Dravi divjalo ...
(0)
Jul 06, 2019
Severovzhodu kar se toče tiče doslej ...
Čeprav glede pogostosti neviht s hudimi nalivi in točo letošnje poletje ni izvzeto niti območje severovzhodne ...
(0)
Jun 24, 2019
Kako do zasebnih namakalnih sistemov?
 Poletna vročina nas spodbudi tudi, da začnemo razmišljati o nujnosti namakanja v kmetijstvu in zalivanju ...
(0)