13:29

Slovenska naložba v vinsko klet v Severn makedoniji

13:03

Izzivi in priložnosti multifunkcijskega upravljanja travišč

10:29

Povpraševanje po peninah še vedno v vzponu

19:31

Ptujske Dobrote vabijo

13:25

Zadovoljni z dolgoročnim sodelovanjem

ZELENJADARSTVO

Čas je za spremembe

23.04.2019

preberi več

Najbolj problematičen v kmetijskih tleh je kadmij

17.04.2019

preberi več

Domači pridelki, sveži na trgovskih policah - če jih trgovci odkupijo

3.04.2019

preberi več

Z ljubeznijo pridelan in ročno pobran ptujski česen

26.03.2019

preberi več

Za stabilnejši prihodek je treba "jaz" zamenjati za "skupaj"

19.03.2019

preberi več

Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna oskrba

Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v okviru projekta FLAGSHIP PRODUCTS, ki je sofinanciran s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj, programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija–Avstrija 2014-2020, Zavod za inovativnost in podjetništvo v sodelovanju s pesniško občino in KGZS-Zavod Maribor, izvedel delavnico in posvet o pomenu inovativnosti in podjetništva na podeželju ter zagotavljanja trajnostne lokalne oskrbe. Dogodka so se kot gostje udeležili  mag. Miran Mihelič, v.d. generalnega direktorja Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), mag. Andrejka Majhen, vodja kabineta ministrice za kmetijstvo dr. Aleksandre Pivec, poslanec Državnega zbora RS Marijan Pojbič in drugi. Med njimi je bilo tudi več županov in predstavnikov občin z območja Podravja ter več kot 80 udeležencev iz kmetijskih gospodarstev, podjetij in javnih zavodov. »Projekt gradi na izjemnem pomenu strateškega in izvedbenega povezovanja turizma, kmetijstva, razvoja podeželja in gastronomije, ki je v projektu zastavljeno skozi razvoj vodilnih regijskih produktov in ustvarjanju trajnostnih učinkov ponudbene edinstvenosti in odličnosti,« pojasni Jurinčeva. Prav z namenom, da bi še posebej izpostavili njegovo trajnostno vključevanje v politike razvoja podeželja, je bil organiziran omenjeni posvet v okviru delavnice na temo inovativnosti in podjetništva na podeželju. Miran Mihelič je nanizal  novosti na področju aktivnosti Agencije, povezanih z izzivi trajnostne lokalne oskrbe v Sloveniji ter podporne ukrepe Agencije in kmetijskega ministrstva pri spodbujanju konkurenčnosti kmetijstva. Župan Občine Pesnica mag. Gregor Žmak je v nadaljevanju izpostavil razvojne izzive podeželja v občini, dr. Stane Klemenčič, direktor KGZ Maribor je govoril o pomenu lokalne oskrbe s hrano, dr. Matjaž Turinek z ekološke kmetija in izobraževanja »Zlate misli« je predstavil izkušnje ekološkega in biodinamičnega kmetovanja, Tanja Senekovič iz Štajerskega tehnološkega parka pa je v svojem prispevku poudarila pomen prenosa znanja o inovativnosti in konkurenčnosti v kmetijstvu kot podjetniški priložnosti za mlade. Pred predstavitvijo sodelujočih ponudnikov, ki so predstavili svoje produkta, izpostavili vlogo in pomen lokalne oskrbe s hrano, izdelki in surovinami (domačija Truntič iz Pesnice, Turistično društvo Ovtar iz Jarenine, DKŽ Jakob, ekološka kmetija Srečko Šumenjak iz Jakobskega Dola, kjetija in sirarstvo Metz iz Pesnice, kmetija Vajngerl Hameršak iz Jakobskega Dola, Sadjarski center Maribor, izletniška kmetija Puša iz Jarenine ter kmetiji Kranvogel iz Dragučove in  Repič iz Pernice) sta Janja Viher in Marko Kac iz Zavoda za inovativnost in podjetništvo nanizala še aktualne dejavnosti zavoda na področju inovativnosti, podjetništva in razvoja produktov podeželja, lokalnih oskrbovalnih verig in medgeneracijskega prenosa znanja ter izgradnje pametne platforme InnoRural za trajnostno lokalno oskrbo.

Zelenjadarska kmetija Bolčič

Robert Bolčič se je pred sedmimi leti odločil, da bo pustil službo in pomagal staršem na zelenjadarski kmetiji. Površin niso povečevali, pridelajo pa veliko več vrtnin, saj so proizvodnjo razširili na vse leto in s tem povečali predvsem pridelavo jesensko-zimskih vrtnin. Lani je Robert uspel na razpisu za mladega prevzemnika in si v svojem petletnem programu zadal cilj povečati obseg kmetijskih površin, pri čemer nadaljuje boj svojih staršev za pridobitev Skladovih zemljišč, ki se že leta zaraščajo.  Več o tem piše Dragica Heric na 16. strani 11. številke (13. marec 2019) Kmečkega glasa.

(Tudi) v Prekmurju že namakajo

Ker je zadnje tri mesece – od lanskega decembra do konca februarja letos v Murski Soboti in njeni okolici skupaj padlo le nekaj več kot 50 litrov padavin na kvadratni meter (v večini je šlo za dež, nekaj malega pa je bilo tudi snega), tudi v tej regiji več ne moremo govoriti samo o hitrološki, pač pa tudi kmetijski suši. Toplo vreme – včeraj so tod ob južnem vetru namerili 19, danes pa 18 stopinj Celzija, je že zdavnaj sprožilo vegetacijo. V glavnem pri oziminah, pa tudi vrtninah in v trajnih nasadih. Tako smo v okolici Dokležovja pri Beltincih že včeraj videli delovati prvi mali namakalni sistem. Nekdo je na okrog 40 arih namakal por in solato. Če je verjeti meteorologom iz ZDA in Evrope, ti napovedujejo za precejšen del Evrope zelo sušno leto.  

Sindikat kmetov zahteva spremembe

Prejšnji teden je Sindikat kmetov Slovenije na kmetiji Bučar na Velikem Mlačevem pri Grosupljem sklical tiskovno konferenco, na kateri so predstavili zahtevo po takojšnji spremembi zakonodaje oz. uredbe, ki ureja področje postavitve rastlinjakov in vrtin za namakanje. Do 1. junija 2018 so se vsi rastlinjaki šteli za enostavne oz. nezahtevne objekte, po novi zakonodaji, ki velja od 1. junija 2018, pa je treba za rastlinjake, večje od 150 kvadratnih metrov, naročiti projektno dokumentacijo, pridobiti gradbeno dovoljenje in vsa soglasja ter plačati komunalni prispevek, je povedal podpredsednik sindikata Roman Žveglič, ki je še opozoril, da si ob sramotno nizki samooskrbi z zelenjavo in ob želji po povečanju le-te ni mogoče predstavljati tržne pridelave zelenjave brez rastlinjakov in namakanja. Več o tem pa v 9. številki Kmečkega glasa.

Zelenjadarstvo

Apr 23, 2019
Čas je za spremembe
Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave je tokratni občni zbor s strokovnim posvetom pripravilo na ...
(0)
Apr 17, 2019
Najbolj problematičen v kmetijskih tleh je kadmij
Onesnaženost tal s težkimi kovinami je nevidna, a trajna degradacija tal, popolno očiščenje rodovitnih tal po ...
(0)
Apr 03, 2019
Domači pridelki, sveži na trgovskih policah - ...
Solata je v prehrani Slovencev že do nekdaj ena pomembnih vrtnin. Od pozne pomladi do pozne jeseni jo najdemo na ...
(0)
Mar 26, 2019
Z ljubeznijo pridelan in ročno pobran ptujski ...
Na takšnih odcednih tleh kot je Ptujsko polje uspeva tudi ptujski česen. Na kmetiji Leben se s pridelavo česna, ...
(1)
Mar 19, 2019
Za stabilnejši prihodek je treba "jaz" zamenjati ...
Stanje v slovenskem kmetijstvu na kmetijskih trgih je tudi na letošnjem posvetu v Portorožu zadružnikom ...
(1)
Mar 13, 2019
Konkurenčno kmetijstvo in trajnostna lokalna ...
Kot poroča Duška Jurinec z občine Pesnica, je v torek v tamkajšnji večnamenski kulturni dvorani v ...
(0)
Mar 12, 2019
Zelenjadarska kmetija Bolčič
Robert Bolčič se je pred sedmimi leti odločil, da bo pustil službo in pomagal staršem na zelenjadarski ...
(0)
Feb 27, 2019
(Tudi) v Prekmurju že namakajo
Ker je zadnje tri mesece – od lanskega decembra do konca februarja letos v Murski Soboti in njeni okolici skupaj ...
(0)
Feb 27, 2019
Sindikat kmetov zahteva spremembe
Prejšnji teden je Sindikat kmetov Slovenije na kmetiji Bučar na Velikem Mlačevem pri Grosupljem sklical ...
(0)
Feb 13, 2019
Na odločbe neposrednih plačil 2018 naj bi ...
Po podatkih Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (Agencija), ki je zadolžena za izdajo odločb in ...
(1)
Feb 12, 2019
Voda iz Mure mora na suha pomurska polja!
To je bilo osnovno sporočilo ključne točke dnevnega reda delovnega srečanja s pomurskimi župani ...
(2)
Jan 24, 2019
Sadni narastki iz starega kruha
Kadar vam ostane star kruh, ga nikar ne zavrzite. Iz njega je mogoče narediti najrazličnejše jedi, na primer ...
(0)